Juoksin ja vaelsin armeija-aikanani – uupumatta ja väsymättä

Hengellisille periaatteille on ominaista se, että kyse on useimmiten nimenomaan henkisistä seikoista. Viisauden sana on kuitenkin erinomainen esimerkki siitä, miten jotkin hengelliset periaatteet ulottuvat henkisten asioiden lisäksi fyysiseen hyvinvointiin.

Opin ja liittojen luvun 89 lupaus jakeessa 20 kuuluu: “ja juoksevat eivätkä uuvu ja vaeltavat, eivätkä väsy.”

Armeija-aikana todistin itse tuon periaatteen ja lupauksen toteutuvan.

Yllätyin palvelusaikani alussa tupakoivien varusmiesten määrästä. Yli puolet heistä polttivat tupakkaa, käyttivät nuuskaa ja alkoholia sekä muita viisauden sanan vastaisia nautintoaineita.

Palveluksen alussa pärjäsin cooper-juoksutestissä varsin hyvin. Vielä en kuitenkaan onnistunut juoksemaan kovempaa kuin ne, keiltä olin saanut kuulla naureskelua siitä, etten itse poltellut. Kun palvelusajan lopussa suoritimme saman juoksutestin uudestaan, nousi itselle helposti hymy huuleen kun juoksinkin samoista naureskelijoista ohi ylimääräiseen lomapäivään oikeuttavalla tuloksella.

Juoksin, enkä uupunut.

Marssit olivat monille varusmiehille rankka kokemus: kolmen- ja neljänkymmenen kilometrin jalkapatikka raskaissa varusteissa koetteli kovemmankin eränkulkijan jalkoja. Itse en muista koskaan olleeni vaikeuksissa näillä pitkän matkan taivalluksilla. Monet väsyivät, toiset valittivat ja joutuivat toisinaan jopa jättämään touhun kesken. Jollain tavalla itselleni siunaantui aina energiaa jaksaa ilman suurempia vaikeuksia.

Vaelsin, enkä väsynyt.

-Teemu Hokkanen

Päätös, joka tarvitsee tehdä vain kerran

Päätin jo lapsena, etten koskaan polttaisi tupakkaa, käyttäisi alkoholia tai joisi kahvia tai teetä. Se oli päätös, joka on pitänyt siitä asti.

Kertaakaan en ole joutunut miettimään, että ottaisinko vai enkö ota. Tein päätöksen, ja olen pysynyt siinä. Päätös on auttanut minua kieltäytymään jokaisesta tarjouksesta. Se on saanut minut automaattisesti vastaamaan ”ei kiitos” sen kummempaa asiaa miettimättä.

Tuo päätös on tehnyt elämästäni helpompaa ja yksinkertaisempaa. Ei tarvitse koskaan katua kännissä tehtyjä asioita. Ei tarvitse koskaan jättää luentoa väliin siksi, että on krapula. Ei tarvitse aamulla ensimmäiseksi miettiä mistä saisi kahvia.

En koe jääneeni mistään paitsi. Hauskaa voi pitää ilman alkoholiakin. Olen elänyt terveen ja tasapainoisen elämän. En juuri koskaan ajattele, että päätökseni rajoittaisi minua. Päinvastoin: se on antanut minulle paljon vapauksia.

-Susanna Koivisto

Erilainen kuin muut – mutta onnellinen valinnoistani!

Viisauden sana, oli yksi haastavimmista käskyistä, joita eteen tuli tutkiessani evankeliumia reilu 11 vuotta sitten. Kun mietin järjellä ennen erikoisemmin tähän tutustumista mieleen tuli se, kuinka tämä tulisi täydellisesti rajoittamaan minun elämääni jos olisin kirkon jäsen. Kun vihdoin päätin tutustua tarkemmin viisauden sanaan ja siihen mitä se tarkoittaa ajatukset vaihtuivat erilaisiksi.

Olin saanut vastauksen aiemmin, että minun tulisi mennä kasteelle ja, että Mormonin kirja on todella Jumalan sanaa. Tällä vahvuudella päätin, että jos tämä todella on Jumalalta niin varmasti saan apua Häneltä, että voin muuttaa elämääni ja elää Hänen tahtonsa mukaisesti. Halusin ottaa oikeasti selvää siitä, mitä se tarkoittaisi minun elämässäni jos tekisin kuten Hän tahtoo. Ensimmäiseksi jätin pois alkoholin. Tykkäsin käydä paljon tanssimassa yökerhoissa ja alkoholi oli vahva tekijä myös tämän mahdollistamiseksi. Päätin kuitenkin kokeilla yökerhoon ja tanssimaan menemistä ilman alkoholia – ja voitteko kuvitella – se oli paras ilta siihen mennessä! Heti kun pääsin yli omasta ujoudesta niin tanssin sydämen kyllyydestä koko illan. Näin kävi myös monen muun paheen kanssa, mutta tarvitsin jokaisen poistamiseen Taivaan Isältä apua. Monen monta kertaa laitoin kädet ristiin ja pyysin apua.

Nyt 11 vuotta myöhemmin. En voi uskoa, että ajattelin, että viisauden sana rajoittaisi omaa elämääni. Vaikka olen töissä edustustehtävissä ja monissa tilaisuuksissa tarjotaan kahvin lisäksi monesti alkoholia niin ei minulle ole kynnyskysymys kieltäytyä. Välillä täytyy miettiä miten sanat asettaa, ettei loukkaa ketään kieltäytymisellä mutta hyvin on mennyt tähän asti. Vastikään minulle tapahtui hieman hassu tapahtuma töissä. Minut oli kutsuttu tuomaroimaan yhteen tilaisuuteen erilaisia elintarvikkeita, ja minut tietenkin oli laitettu tuomaroimaan alkoholillisia juomia. Sain jälleen kymmenien ihmisten läsnäollessa pienessä paineessa esittää toiveen, että voitaisiinko minut siirtää toiseen ryhmään tuomariksi. Kyllä oli ihmettelemistä miten nuori nainen ei alkoholia juo ollenkaan. Tärkeintä on kuitenkin minulle, että olen sinut asian kanssa ja tiedän kuinka tämä päätös vahvistaa minua ja perhettäni.

Lupaus viisauden sanan lopussa on minun kilpeni:

OL 89:18-21

Ja kaikki pyhät, jotka muistavat pitää nämä sanat ja tehdä niiden mukaan vaeltaen kuuliaisina käskyille, saavat terveyttä napaansa ja ydintä luihinsa,

 ja löytävät viisautta ja suuria tiedon aarteita, tosiaankin salattuja aarteita,

 ja juoksevat eivätkä uuvu ja vaeltavat eivätkä väsy.

 Ja minä, Herra, annan heille lupauksen, että tuhon enkeli kulkee heidän ohitseen kuten Israelin lasten ohitse, eikä surmaa heitä.

Parasta on viisauden sanassa ja koko evankeliumissa on tämä: saat vastauksen siihen onko tämä totta ja hyväksi sinulle kokeilemalla! Jos oikeasti haluat tietää, saat varmasti tiedon.

-Tanja Häyrynen