”Olet edelleen mormoni…”

Kyllä, niin olen. Enkä näe sen muuttuvan miksikään lähitulevaisuudessa – mikä, tietystä näkökulmasta, on varsin katkeran suloista. Katsoppas:

Mormonina oleminen on vaativaa. Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko ei ole mukavuudenhaluinen kirkko. Todellisuudessa kirkko pyytää aikaasi; se pyytää rahojasi; voidaksesi elää sen opetusten mukaisesti, se pyytää koko sydämesi, väkevyytesi, mielesi ja voimasi. Asian ydin on se, etten olisi tässä, jos en todella uskoisi kirkon opetusten olevan totta. Olisin yksi niistä ihmisistä, jotka hyppäävät sohvan taakse piiloon, kun kuulevat lähetyssaarnaajien soittavan ovikelloa.

Joten, miksi minä pysyn? Uhrauksista huolimatta, miksi rakastan sitä niin suuresti? Mikä noissa mormoneissa on niin erityistä? Jatka lukemista, ystäväiseni.

1. Tuo ärsyttävä Mormonin kirja

Minulle, tästä tässä kaikessa on kyse. Älä ymmärrä minua väärin, minulla on vahva usko Jumalaan, Pyhään Raamattuun ja moneen muuhun asiaan, mutta Mormonin kirja on monitahoisesti ja pysyvästi nivoutunut yhteen kaiken muun kanssa, jonka uskon olevan totta.

On riskialtis veto kirkolta väittää sillä olevan ylimääräinen raamatullinen pyhä kirjoitus, sillä jos tuo lisäkirjoitus ei olekaan selvästi Jumalan sanaa, koko organisaatio murenisi hyvinkin nopeasti. Uskon sen olevan Jumalan sanaa. Joten todistukseni perusta on mormonismin kaiman, Mormonin kirjan, ansiota.

Pikainen yhteenveto niille, joille Mormonin kirja ei ole tuttu

Jos Mormonin kirja ei ole sinulle tuttu, sinua odottaa herkkuhetki. Mutta varoitan sinua: Jos käytät aikaasi todella – avoimin sydämin, vilpittömästi ja avoimesti – selvittääksesi onko se totta vai ei, saatat hyvinkin päätyä mormoniksi. Siispä, pähkinänkuoressa, mikä Mormonin kirja on?

Aloitetaan jostain, joka todennäköisesti on hyvin tuttu sinulle: Pyhä Raamattu. Yksinkertaisimmillaan se on kokoelma kirjoja, joita muinaiset profeetat (kuten esim. Mooses, Samuel, Paavali, Pietari jne.) Lähi-idän alueella kirjoittivat. Se kertoo Jumalan kanssakäymisestä ihmisten kanssa ja kuvaa Kristuksen elämää ja tekoja. Pohjimmiltaan Mormonin kirja on aivan sama asia, muutamaa pientä eroavaisuutta lukuun ottamatta.

Yksinkertaisimmillaan Mormonin kirja on kokoelma kirjoja, joita muinaiset profeetat (kuten esim. Mormon, Nefi, Moroni jne.) Amerikan mantereella kirjoittivat. Se kertoo Jumalan kanssakäymisestä ihmisten kanssa tuolla alueella ja kuvaa Kristuksen opetuksia, joita hän opetti tuolle kansalle vieraillessaan heidän luonaan kuolemansa ja ylösnousemuksensa jälkeen (jotka tapahtuivat Jerusalemissa).

”Miksi tarvitsemme muutakin kuin Pyhän Raamatun?”

Kuulen usein tuon kysymyksen, kun kerron ihmisille Mormonin kirjan olevan merkityksellinen minulle. Se vaikuttaa olevan yksi suurimmista syistä, miksi toiset eivät anna Mormonin kirjalle edes mahdollisuutta. Yhden Mormonin kirjan profeetan, Nefin, sanat pyörivät mielessäni kuin elokuvan lopputekstit:

”Ettekö tiedä, että kansakuntia on enemmän kuin yksi? Ettekö tiedä, että minä, Herra, teidän Jumalanne, olen luonut kaikki ihmiset ja että minä muistan ne, jotka ovat meren saarilla, ja että minä hallitsen ylhäällä taivaissa ja alhaalla maassa; ja minä tuon julki sanani ihmislapsille, niin, vieläpä kaikille maan kansakunnille?

Minkä vuoksi nurisette siksi, että saatte enemmän minun sanaani? Ettekö tiedä, että kahden kansakunnan todistus on teille todisteena siitä, että minä olen Jumala, että minä muistan yhden kansakunnan niin kuin toisenkin? Sen vuoksi minä puhun samat sanat yhdelle kansakunnalle kuin toisellekin. Ja kun ne kaksi kansakuntaa kohtaavat, niiden kahden kansakunnan todistuksetkin kohtaavat.

Ja minä teen tämän osoittaakseni monille, että minä olen sama eilen, tänään ja ikuisesti ja että minä puhun julki sanani oman mieleni mukaan. Ja koska olen puhunut yhden sanan, teidän ei pidä luulla, että en voi puhua toista; sillä minun työni ei ole vielä tullut valmiiksi, eikä tule ennen ihmisen loppua, eikä siitä vastedes ja ikuisesti.

Niinpä, koska teillä on Raamattu, teidän ei pidä luulla, että se sisältää kaikki minun sanani, eikä teidän pidä luulla, etten ole kirjoituttanut enempää.

Sillä minä käsken kaikkia ihmisiä, sekä idässä että lännessä ja pohjoisessa ja etelässä ja meren saarilla, että heidän tulee kirjoittaa ne sanat, jotka minä heille puhun; sillä niistä kirjoista, jotka kirjoitetaan, minä tuomitsen maailman, jokaisen ihmisen tekojensa mukaan, sen mukaisesti, mitä on kirjoitettu.” (2. Nefi 29:7-11)

Aivan kuten Uusi testamentti tukee ja täydentää Vanhaa testamenttia, Mormonin kirja todistaa niistä molemmista. Itse asiassa, se tarjoaa osin paljon kaivattua selvennystä.

Miksi Raamattu kaipaa selvennystä?

Sen sijaan, että alkaisin itse vaahdota tästä asiasta, ohjaan sinut jonkun luo, joka selittää tämän asian paremmin kuin itse koskaan osaisin: Vanhin Tad R. Callister, yksi mormonikirkon johtajista. Lue mitä hänellä on tästä asiasta sanottavanaan.

Tämä ei tarkoita, että Mormonin kirja millään muotoa heikentää Raamatun arvovaltaa tai oikeellisuutta, mutta Raamatun kattavat ja monimuotoiset tulkinnat ovat ilmeisiä ja usein ongelmallisia. Mormonin kirja auttaa.

”Onko Mormonin kirjasta olemassa fyysisiä todisteita?”

Tuo on vaikea kysymys ja vastaus, tietenkin, on: kyllä ja ei. Minulle todisteita on ehdottomasti olemassa, mutta kokevatko epäuskoiset niiden riittävän tai kelpaavan, on ainainen keskustelunaihe.

Voisin puhua tuntikausia todisteista, jotka pohjaavat maantieteeseen, kirjailijoihin, nimiin, kielitieteeseen, kiasmiin, kääntämiseen ja kontekstuaalisuuteen ja jotka tukevat Mormonin kirjan totuudenmukaisuutta, mutta se ei nyt ole asiani ydin.

Jos olet kiinnostunut luotaamaan tätä aihetta syvemminkin, jatka toki siihen perehtymistä. Henkilökohtaisesti en juurikaan näe tarpeelliseksi yrittää käyttää kovia todisteita luonteeltaan hengellisten asioiden varmentamiseksi. Se on vähän kuin yrittäisi leikata vettä saksilla.

Toivottavasti tätä ei nähdä yrityksenä vältellä aihetta, minä yksinkertaisesti hyväksyn sen, että – mitä tulee Jumalana asioihin – on mahdollista, ettei koskaan saada kasaan niin paljon todisteita kuin joku haluaisi. Sama pätee mihin tahansa uskontoon. Onko olemassa ylimääräisiä raamatullisia todisteita, että Mooses todella puhui palavalle pensaalle? Onko olemassa todisteita, että Nooa todella rakensi arkin? Onko olemassa todisteita, että Kristus todella muutti veden viiniksi? Ei oikeastaan, mutta me uskomme näiden tapahtumien olevan totta (ja oikeutetusti niin).

Mutta vain koska en elänyt Mormonin kirjan profeettojen keskuudessa, ei se tarkoita, etten voi uskoa heidän olleen olemassa.

Onko Mormonin kirjasta olemassa hengellisiä todisteita?

KYLLÄ. Mormonin kirjan viimeinen profeetta, Moroni, haastaa lukijat ottamaan itse selvää, onko kirja totta vai ei:

”Katso, minä tahtoisin kehottaa teitä näitä asioita lukiessanne – jos on Jumalan viisauden mukaista, että saatte ne lukea – muistamaan, kuinka armollinen Herra on ollut ihmislapsille Aadamin luomisesta aina siihen aikaan asti, kun te saatte nämä asiat, ja pohdiskelemaan sitä sydämessänne.

Ja kun te nämä saatte, minä tahtoisin kehottaa teitä kysymään Jumalalta, iankaikkiselta Isältä, Kristuksen nimessä, eivätkö nämä asiat ole totta; ja jos te kysytte vilpittömin sydämin, vakain aikein, Kristukseen uskoen, hän ilmoittaa niistä teille totuuden Pyhän Hengen voimalla.

Ja Pyhän Hengen voimalla te voitte tietää totuuden kaikesta.” (Moroni 10:3-5)

Pohjimmiltaan hän haastaa meidät löytämään hengellisiä todisteita. Se on juurikin se, mitä miljoonat muut minun lisäkseni, ovat tehneet. Tiedän sen olevan totta, koska olen lukenut sen, vakavasti mietiskellyt sen opetuksia ja kysynyt rukouksessa Jumalalta hieman paljon kaivattua ilmoitusta asian tiimoilta. Vastaukseni ei tullut taivaallisessa salamaniskussa, vaan ennemminkin Pyhän Hengen pehmeän ja rauhaisan vaikutuksen kautta.

”Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. Näitä vastaan ei ole laki.” (Gal. 5:22-23)

Näin Paavali sanoo galatalaisille ja näin minä olen tuntenut vastauksena totuuden etsintääni. Mormonin kirja on joko monimutkainen huijaus tai Jumalan sanaa. En usko, että Jumalan henkeä voisi löytää kirjasta, jonka on sepittänyt huijari. Samat periaatteet pätevät ylipäätään kaikkiin muihinkin kristillisyyden näkökohtiin tai ohjaukseen elämänpäätöksissä tai kamppaillessasi riippuvuuden kanssa ja etsiessäsi rauhaa.

Loppuajatus

En aio valehdella – en ole paras mahdollinen mormoni. Joskus minun on vaikea saada itseni ylös sängystä 7.45 sunnuntaiaamuna mennäkseni kirkkoon. Joskus unohdan lukea pyhiä kirjoituksia. Joskus minusta tuntuu, että olisi vain helpompi lähteä mormonikirkosta. Mutta en voi. Se ei ole minulle vaihtoehto. Miksi? Koska Mormonin kirja on todella totta. Ja se tarkoittaa, että Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko on juuri sitä, mitä se väittää olevansa: Kristuksen itsensä palautettu kirkko. Hän johtaa ja ohjaa sitä. Se on rohkea väite, joka hiertää monia vääristä paikoista. Mutta tiedän, mitä tiedän ja tiedän, ettei minulla ole muuta vaihtoehtoa kuin olla mormoni.

Artikkelin on kirjoittanut David Snell ja se on alun perin julkaistu Mormon Hub -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.