Pyhien kirjoitusten tutkiminen on minulle paras tapa tuntea Pyhää Henkeä elämässäni. Yhdistettynä rukoukseen se auttaa minua tuntemaan voivani olla lähempänä Jumalaa. Olen laatinut oman tavan opiskella pyhiä kirjoituksia, mutta aina se ei onnistu. Joskus huomaan illalla väsyneenä, etten olekaan lukenut jaettakaan koko päivänä ja yritän paikata tilannetta avaamalla Mormonin kirjan edes hetkeksi.

Kun pyhien kirjoitusten tutkimiseni on jäänyt huonommalle huomiolle, tunnen itseni usein kuin kuivahtaneeksi pesusieneksi. Viime viikolla olin päätynyt tällaiseen tilanteeseen. Kun viimein sain rauhassa syventyä Jumalan sanoihin, mieleni virkistyi ja koin rauhaa.

Myöhempien aikojen pyhillä on Raamatun lisäksi muita pyhiä kirjoituksia. Käytämme myös Mormonin kirjaa, Oppi ja Liitot -kirjaa, sekä Kallisarvoista Helmeä lähteinä Jumalan sanalle. Eivätkä pyhät kirjoitukset rajoitu tähän. Jumala puhuu edelleen palvelijoidensa kautta, joten laskemme pyhien kirjoitusten joukkoon myös yleiskonferenssissa pidetyt puheet.

Voit löytää oman tapasi opiskella pyhiä kirjoituksia

Minulle pyhien kirjoitusten tutkiminen tarjoaa usein antoisia kokemuksia. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut. Alussa yrittäessäni lukea pyhiä kirjoituksia niitä oli mielestäni vaikea ymmärtää. Henkilöiden nimet menivät helposti sekaisin, enkä muistanut kertomuksista edes pääasioita. Kesti kauan ennen kuin sain muodostettua opiskelusta päivittäisen tavan.

Onneksi sille, kuinka lukee pyhiä kirjoituksia ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. Jokainen voi saada suuria siunauksia niistä löytämällä itselleen sopivan. Alkuun pääsemiseksi voi olla hyvä lukea kukin kirja läpi alusta loppuun, mutta se ei suinkaan ole ainoa lähestymistapa asiaan. Pyhiä kirjoituksia voi lukea vaikkapa aiheen mukaan, etsiä innoittavia sanoja, pyrkiä vastaamaan kysymykseen tai käyttää jotakin opiskeluopasta. Rukous auttaa ymmärtämään, mitä Jumala haluaa lukemillasi sanoilla kertoa juuri sinulle.

Kirkolla on monia erilaisia pyhien kirjoitusten tutkimisen oppaita. Pyhien kirjoitusten loppuun on painettu esimerkiksi hakemistoja ja karttoja, mutta näiden lisäksi oppikirjat kuten Tule ja seuraa minua -materiaali tai instituutin opiskeluoppaat ovat auttaneet minua ymmärtämään asiayhteyksiä, kirjoitettuun liittyvää kulttuurikontekstia ja historiaa.

Myös erilaisista apuvälineistä voi olla hyötyä pyhien kirjoitusten lukemisessa. Yksi minun oppimistani edesauttanut väline on ollut värikynäkokoelma. Olen merkinnyt kohtia pyhistä kirjoituksista eri tavoin niissä käsitellyn aiheen mukaisesti. Se on auttanut minua hahmottamaan kokonaisuuksia ja helpottanut samasta aiheesta puhuvien jakeiden löytämistä.

Tärkein väline pyhien kirjoitusten tutkimiseen on minulle ollut erillinen opiskelupäiväkirja. Siihen kirjoitan muistiin kysymyksiä, vaikutelmia ja ajatuksia, joita lukiessa tulee mieleen. Joskus teen päiväkirjaan piirroksia tai yritän koota aikajanan tapahtumista. Nämä auttavat usein saamaan pyhistä kirjoituksista enemmän irti ja löytämään vastauksia.

Jos kaipaat vinkkejä pyhien kirjoitusten lukemiseen, tässä artikkelissa on kattava kokoelma erilaisia ideoita kokeiltavaksi.

Miksi luen pyhiä kirjoituksia?

Vertaamme pyhien kirjoitusten lukemista usein hengelliseen ravintoon. Opiskeleminen on kuin ruokkisimme sieluamme. Emme tee sitä suorittaaksemme jonkin kurssin, oppiaksemme ulkoa Kristuksen sanoja tai saavuttaaksemme oppineen aseman seurakunnassamme. Sen sijaan suhtaudumme pyhiin kirjoituksiin elävänä Jumalan sanana.

Pyhien kirjoitusten kautta Jumala voi puhua meille henkilökohtaisesti. Saatamme tuntea, että lukemamme sanat ovat juuri sitä, mitä Hän haluaisi sanoa meille. Tai lukiessamme voimme kokea Pyhän Hengen innoittavan meitä siitä, kuinka kerrotut asiat soveltuvat omaan elämäämme. Usein kirkossa kuulee sanottavan ”Jos haluat puhua Jumalalle, rukoile. Jos haluat Jumalan puhuvan sinulle, lue pyhiä kirjoituksia.”

Kun luen pyhiä kirjoituksia, se auttaa minua asettamaan asioita elämässäni iankaikkiseen perspektiiviin. Pystyn katsomaan nykyhetken ylitse ja ymmärtämään millainen Jumalan suunnitelma on minun osaltani. Voin paremmin käsittää Hänen tarkoituksiaan.

Nykyisin pyhien kirjoitusten lukeminen on minulle suuri nautinto. Parasta on, jos löydän jonkin mielenkiintoisen kysymyksen, josta pääsen etsimään tietoa. Tiedonmurusten löytäminen ja yhdistely eri jakeista on kuin salapoliisin työtä, jossa vähitellen kokoaa käsityksen aiheesta. Aina löytyy uutta opittavaa ja mahdollisuuksia syventää ymmärrystä Jumalasta ja Hänen työstään.

Pyhät kirjoitukset tarjoavat kuitenkin myös paljon enemmän kuin vain loputtoman tiedonlähteen. Ne opettavat puhtaasti Jumalasta ja auttavat meitä tuntemaan Hänet. Niiden lukeminen on keino, jonka kautta voimme konkreettisesti saada esimerkiksi rauhaa, lohdutusta tai toivoa elämäämme, kun sitä tarvitsemme. Ne myös muuttavat meitä vähitellen – pyhien kirjoitusten tutkiminen tuo elämäämme halun ja voiman toimia oikein, jolloin muutumme ihmisinä paremmiksi .

Itseasiassa Jumala on käskenyt meitä tutkimaan pyhiä kirjoituksia. Käskyjen tarkoitus on olla keino, jonka avulla Jumala voi antaa meille siunauksia. Pyhien kirjoitusten tutkiminen on siunannut elämääni monin tavoin, joista kaikista en varmasti ole edes tietoinen. Mutta tärkeintä minulle on, että ne ovat minulle väylä olla yhteydessä Taivaalliseen Isääni.

Artikkelin on kirjoittanut Paula Jarvis

Mitä sinä olet oppinut pyhistä kirjoituksista?

Tule keskustelemaan kanssamme hengellisyyteen liittyvistä aiheista Seuraa Kristusta Facebook-ryhmässä: