Pokémon GO -peli on ollut saatavilla muutamissa maissa 6.7.2016 lähtien. Jo nyt sitä on ladattu yli 7,5 miljoonaa kertaa pelkästään USA:ssa ja se on ylittämässä Twitterin päivittäisten aktiivisten käyttäjien määrissä. Peli julkaistiin Suomessa 16.7.2016 ja siitä on tullut myös täällä nopeasti ilmiömäisen suosittu.

Pokémon GO on uusi peli, jota pelataan älypuhelimella. Jotkut sanovat, että se on ratkaisu lapsuuden lihavuuteen, koska se saa ihmiset pois sohvalta makaamasta ja kävelemään lähiympäristössään. Oletko huomannut, miten paljon ihmisiä on ollut kävelemässä läheisessä puistossa viime päivinä? Pokémon GO:lla on valtava sosiaalinen vaikutus. Mutta voiko Pokémon GO:ta käyttää hyvän jakamiseen?

Ystäväni julkaisi seuraavaa Instagramissa:

Tämä artikkeli antaa joitakin ideoita siihen, miten henkilöt, perheet, seurakunnat ja vaarnat voisivat käyttää Pokémon GO:ta hyvän jakamiseen.

 

Mikä Pokémon GO on?

Se on mobiilisovellus, joka perustuu suosittuun Nintendon Pokémon-peliin. Se käyttää älypuhelimen paikannustoimintoa ja kameraa niin, että Pokémon-hahmot ”ilmestyvät” ympäristöösi (puhelimen näytöllä), jolloin voit yrittää ottaa niitä kiinni. Kun kävelet ympäriinsä, löydät erilaisia Pokémon-hahmoja, riippuen paikasta ja ajankohdasta.

Ajatuksena on kannustaa pelaajaa oikeasti liikkumaan ympäristönsä ”laajennetussa todellisuudessa” (yhdistelmä, jossa peli ja todellinen maailma ovat vuorovaikutuksessa).

Erilaisia maamerkkejä on määritelty ”Pokepysäkeiksi”, missä pelaajat voivat ”löytää” monenlaisia esineitä, jotka auttavat pelin pelaamisessa. Jotkut maamerkit on määritelty ”urheilusaleiksi” (gym), tai paikoiksi, joissa pelaajat voivat ”taistella” toisia pelaajia vastaan.

 

Mitä merkitystä sillä on myöhempien aikojen pyhille?

Koska monet Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon rakennukset esiintyvät suosituissa karttasovelluksissa, kuten Google Maps, on tavallista, että peli laittaa hahmot tai varusteet ilmestymään noihin rakennuksiin. Se tarkoittaa sitä, että yhä useammat ihmiset vierailevat kirkon seurakuntakeskuksissa, vierailukeskuksissa, historiallisilla paikoilla ja temppeleissä tutkiessaan niiden ympäristöä peliä pelatessaan.

 

Mitä kirkon paikalliset johtajat voivat tehdä?Nuori nainen pelaa pokemongo:ta ulkona

On hyvä asia, että ihmiset vierailevat kirkon rakennuksissa, vaikka vain peliä pelatessaan. Mitä teidän pitäisi tehdä, jos pelaajia ilmestyy paikalle kesken seurakunnan tai vaarnan toimintaa? Mitäpä jos laittaisitte ulos kyltin, jossa toivotetaan Pokémonin pelaajat tervetulleiksi, jotta he rohkaistuisivat jäämään ja osallistumaan toimintaan? Ehkä voisitte jakaa vesipulloja osoittaaksenne olevanne ystävällisiä ihmisiä.

Vierailukeskusten ja historiallisten paikkojen oppaat voisivat toivottaa pelaajat tervetulleiksi katsomaan näyttelyjä ja oppimaan lisää kohteesta. Temppelialueella käyviä vierailijoita voitaisiin kannustaa nauttimaan kunnioittavalla tavalla ajastaan siellä, jotta he voisivat tuntea Pyhän Hengen vaikutuksen ja miettiä kirkon temppelien merkitystä.

 

Mitä te voitte tehdä?

Huomatkaa, että kohtuullisissa rajoissa, kiistellyt todellisuuspelit voivat olla myös tervehenkisiä ja kannustaa liikkumiseen. Jotkut pelaajat käyttävät urheilusovelluksia, jotka auttavat heitä pääsemään päivittäisiin aktiivisuustavoitteisiin Pokémoneja metsästäen.

Vanhemmat voisivat suunnitella ja toteuttaa perheillan, jolloin kävelette yhdessä perheenä lähiympäristössä Pokémon-hahmoja pyydystäen. Monet hahmot ilmestyvät julkisilla paikoilla, kuten puistoissa tai historiallisilla paikoilla. Viime lauantaina puistossa pidetyn sukukokouksemme aikana joitakin Pokémon-hahmoja ilmaantui puiston historiasta kertovien kylttien luokse. Tällainen toiminta voisi auttaa lapsianne tuntemaan paremmin lähiympäristöään. Eräs jäsen suunnitteli kokonaisen kuukauden perheiltaoppiaiheet Pokémon-toimintojen ympärille.

Jotkut perheet ovat menneet temppeliaukiolle ja ottaneet kuvia perheenjäsenistä jäljittämässä Pokémon-hahmoja historiallisten patsaiden luona ja sitten julkaisseet kokemuksensa sosiaalisessa mediassa. On siis mahdollista #JakaaHyvää jakamalla #PokémonGo:ta.

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Larry Richman ja se julkaistiin osoitteessa ldsmediatalk.com. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.