Kävelet sisään Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon seurakuntakeskukseen ja istut takariviin seuraamaan tapahtumia. Nuoria miehiä näkyy salin etualalla asettelemassa valkoisia liinoja ja tarjottimia pöydälle. Muutamien laulujen ja rukouksen jälkeen nuo samat nuorukaiset nousevat ja yksi heistä polvistuu siunaamaan leivän, jonka muutamat muut sen jälkeen kantavat tarjottimilla seurakuntalaisten nautittavaksi. Sama toistuu veden kohdalla. He suorittavat seremonian hillitysti ja palaavat omille paikoilleen perheidensä pariin.

Sakramenttikokoukseksi nimitetyn Jumalanpalveluksen loputtua ihmiset kerääntyvät käytäville ja jokainen löytää paikkansa rakennuksen monista luokkahuoneista. Mitä muuta kuuluu nuorten sunnuntaikokouksiin ja miltä heidän viikkonsa kirkon jäseninä näyttää?

Pyhäkoululuokassa

Jos seuraisit nuoria pyhäkouluun löytäisit heidät sieltä opiskelemassa yhtä pyhistä kirjoituksistamme kahden aikuisen opettajan johdolla. Tänä vuonna he keskittyvät opiskelussaan Mormonin kirjaan, joten nuoret opiskelevat yhdessä keskustellen aineistoa, jonka he ovat viikolla käyneet läpi perheidensä kanssa.

Luokkiin voi liittyä tehtäviä, joita nuoria on pyydetty valmistelemaan etukäteen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi jonkin pyhien kirjoitusten jakeen esittäminen ulkomuistista tai aiheeseen liittyvästä kokemuksesta kertominen. Lisäksi nuoret osallistuvat luokkaan pitämällä rukouksia, lukemalla kohtia ääneen tai vaikkapa auttamalla aikuisia tekniikan ihmemaailman hyödyntämisessä opetuksessaan.

Nuorten järjestöt

Kiinnostuit niin, että palaat samaan luokkaan seuraavanakin sunnuntaina, mutta et löydäkään kokoontuneena samaa ryhmää. Nuoret, kuten aikuisetkin, osallistuvat vuoroviikoin pyhäkouluun ja omiin järjestöihinsä. Nuorten Naisten tai Nuorten Miesten luokissa he opiskelevat pyhäkoulun aihepiiriin liittyviä teemoja.

Olet päätynyt keskelle tyttöjoukkoa, joka lausuu parhaillaan yhdessä ääneen johtoaiheen (linkki). Sen jälkeen he keskustelevat tavoitteista, joita asettivat itselleen edelliskerralla ja pohtivat tarvitseeko joku heidän ystävistään tulevalla viikolla apua tai erityistä huomiota. Keskustelun jälkeen sitä johtanut tyttö antaa ajan opettajalle, jona tällä kertaa toimii toinen mukana olevista aikuisista naisista.

Aikuisjohtajien lisäksi nuoret osallistuvat opettamiseen itse vuorollaan. Tänä sunnuntaina he keskustelevat Kristuksen opin mukaan elämisestä, katsovat videon Vapahtajan näyttämästä esimerkistä ja pohtivat mitä sen seuraaminen tarkoittaa.

Oppiaiheen päätteeksi he käyttävät hetken keskustellakseen siitä, mitä oppivat ja kuinka he voivat soveltaa oppimaansa käytäntöön arjessaan. Tällä kertaa jokainen pohtii itsekseen tavoitettaan tuleville viikoille, mutta joskus tytöt päättävät asettaa yhteisen tavoitteen. Toinen lähtee luokasta suunnitellen pitää aamurukouksensa säännöllisemmin, joku taas haluaa palvella perheessään huomaamatta.

Tehtävät kirkossa

Kun saavut sakramenttikokoukseen seuraavalla viikolla, tunnistat sakramenttia valmistavien poikien lisäksi salin korokkeella kahdet tutut kasvot. Tytöt ovat istuutuneet eturiviin ja kokouksen johtajan esiteltyä alkulaulun, toinen heistä nousee reippaasti ja alkaa johtaa laulua.

Sakramenttitoimituksen jälkeen on toisen nuoren naisen vuoro osallistua ohjelmaan pitämällä puhe. Hän keskittyy sanomassaan rukoukseen ja kertoo millaisia kokemuksia on saanut kuluneella viikolla, otettuaan tavoitteekseen pitää aamurukouksensa säännöllisemmin.

Seurakunnassa on erilaisia tehtäviä, joissa nuoria saatetaan kutsua toimimaan. Jotkut näistä ovat kertaluontoisia ja satunnaisia kuten puheiden pitäminen, toisissa kuten esimerkiksi laulunjohtajana tai säestäjänä nuori palvelee säännöllisesti. Kuten aikuisetkin he toimivat tällöin seurakuntansa hyväksi vapaaehtoisesti ja palkattomasti. Tehtävät antavat mahdollisuuksia käyttää lahjoja, kehittyä ja tuntea iloa palvelun kautta. Niiden kautta voi oppia valtavasti.

 

Artikkelin on kirjoittanut Paula Jarvis. Painamalla tästä voit siirtyä lukemaan artikkelin toisen osan.