Muutamana sunnuntaina olet tutustunut nuorten osallistumiseen mormonikirkon kokouksissa ja yllättynyt siitä, että nuoret ovat aktiivisesti mukana seurakunnan toiminnassa. Sakramenttikokouksen jälkeen kävelet kahden ohjelmassa mukana olleen tytön luo ja kysyt heiltä miten kirkkoon kuuluminen vaikuttaa heidän arkeensa. Tytöt alkavat kertoa erilaisista asioista, joita he ovat viikon aikana tehneet.

Apuna omassa yhteisössä

Toinen tytöistä on käynyt auttamassa talven aikana kerääntyneen lumen pudottamisessa erään vanhemman pariskunnan katolta. Hän kutsuu sitä palvelutyöksi.

Palvelutyö on erityinen tehtävä, joka annetaan nuorille ja aikuisille ja tarkoittaa, että yhdessä aikuisparinsa kanssa nuorilla on vastuullaan muutamia seurakunnan jäsenistä, joiden luona he vierailevat tai pitävät muuten yhteyttä. Nämä parit ja kohteet vaihtelevat, mutta niiden tarkoituksena on huolehtia jokaisen jäsenen erilaisista tarpeista, olipa kysymys sitten kohottavan viestin jakamisesta tai konkreettisemmasta avusta. Mikäli palvelutarpeet ylittävät parin kyvyt tai voimavarat, he kutsuvat muita jäseniä mukaan auttamaan.

Tietojen rakentamista seminaarin kautta

Juttutuokionne jatkuu ja puheenaihe vaihtuu käsittelemään seminaaria. Tytöt nousevat viikolla varhain tullakseen ennen koulun alkua kirkolle opiskelemaan yhdessä. Seminaari on tarkoitettu 14 – 17 -vuotiaille nuorille ja sen opettaminen on yksi aikuisten vapaaehtoistehtävistä.

Kurssilla keskitytään vuosittain tiettyyn Pyhään Kirjoitukseen samaan tapaan kuin pyhäkoulussa sunnuntaisin. Seminaarin kautta nuorilla on kuitenkin mahdollisuus syventää ymmärrystään ja käyttää enemmän aikaa aihealueiden opiskeluun, kuin sunnuntaisin olisi mahdollista.

Seminaari järjestetään paikkakunnasta ja tilanteesta riippuen eri tavoin. Yleensä luokkia pidetään neljä kertaa viikossa, mutta joskus kokoonnutaan yhteen vain kerran ja muiden päivien aineisto opiskellaan itsenäisesti. Aamuseminaarin sijaan voi opetus tapahtua myös koulun jälkeen. Pienissä seurakunnissa ja pitkien välimatkojen päässä seminaari voidaan järjestää myös videopuheluiden välityksellä.

Yhdessäoloa viikottain

Opiskelun ja palvelemisen lisäksi ohjelmassa on myös hauskanpitoa. Nuoret kutsuvat sinut mukaan toimintaansa torstaina. He aikovat leipoa yhdessä korvapuusteja johtajansa kodissa.

Viikottaiset toiminnat järjestetään monesti seurakuntakeskuksessa, mutta paikkaa voidaan vaihtaa tarpeen mukaan. Nuoret kokoontuvat toisinaan kaikki yhdessä, tai sitten tytöt ja pojat ovat omissa ryhmissään. Yleensä yhteisiä toimintoja on vähintään kerran kuussa.

Aktiviteetit päätetään yhdessä aikuisjohtajien kanssa ja ne voivat sisältää melkeinpä mitä tahansa. Joskus rentoudutaan keilaamalla tai käymällä elokuvissa, mutta mukaan mahtuu myös tanssitunteja, aidan maalaamista, lauluesityksen valmistelua tai ensiaputaitojen harjoittelua.

Itsensä kehittäminen Edistymisohjelmalla

Torstaina kardemumma tuoksuu ilmassa ja vaatteita puhdistetaan jauhopölystä, kun aikuiset ottavat esille iloisen värisiä vihkoja ja jakavat ne kaikille osallistujille. Uuden edistymisohjelman materiaali on vihdoinkin saatu käännettyä suomeksi ja se on saapunut seurakuntiin.

Vuoden alusta kirkossa on otettu käyttöön henkilökohtaisen kehittymisen ohjelma kaikille yli kahdeksanvuotiaille lapsille ja nuorille. Heillä on aiemminkin ollut erilaisia tehtäviä sisältäviä tavoiteohjelmia, joiden kautta he ovat pyrkineet kehittämään kykyjään, palvelemaan ja opiskelemaan, mutta materiaalia on nyt uudistettu ja yhdenmukaistettu.

Nuoret tutustuvat yhdessä vihkoseen, joka sisältää neljä eri osa-aluetta: hengellisen, sosiaalisen, fyysisen ja älyllisen. Heidän on tarkoitus valita vuodelle kaksi tavoitetta, jonka parissa he työskentelevät.

Monet ovat innoissaan siitä, että he saavat nyt itse vapaammin määritellä mitä haluavat saavuttaa, mutta joillekin muutos vaikuttaa ahdistavalta. Aikuiset vakuuttavat olevansa tukemassa nuoria heidän tarpeidensa ja toiveidensa mukaan ja selittävät, että he voivat keskustella vanhempiensa kanssa ajatuksistaan seuraavaa kertaa varten, jolloin asiaan perehdytään paremmin yhdessä. Toiminnoissa voidaan myös keskittyä auttamaan jotakuta yksilöllisen tavoitteensa parissa, vaikka työskentely onkin pääasiassa itsenäistä.

Lähtiessään nuoret miettivät yhdessä onnistuuko seurakuntakeskuksen sählyvuoro lauantaina nyt, kun lattian vahaaminen oli suunniteltu tapahtuvaksi ennen kuun vaihdetta ja aikuiset lupaavat ottaa asiasta selvää. Nähdään viimeistään sunnuntaina!

 

Jos et ole vielä lukenut artikkelin ensimmäistä osaa, voit lukea sen painamalla tästä.

 

Artikkelin on kirjoittanut Paula Jarvis.