Kielen oppiminen on osa monen Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon lähetyssaarnaajan elämää. Lähetystyössä opittu kieli voi parhaimmillaan avata kokonaan uuden maailman. Tämä on tarina omasta suhteestani lähetystyökieleeni espanjaan.

Kun minun piti yläasteella valita valinnaisaine, minulle oli selvää, että halusin oppia uuden kielen. Koulussani voi valita joko saksan tai espanjan. Halusin opiskella saksaa. Monet ystäväni kuitenkin kannustivat minua valitsemaan espanjan kielen sen sijaan.

Valitsin espanjan, ja opiskelin sitä yläasteella kaksi vuotta. Pidin siitä ja menestyin opinnoissa. Lukiossa jatkoin, vähän pienemmällä menestyksellä. Sain niin huonoja numeroita espanjan kursseista, että päätin pudottaa ne lukujärjestyksestäni. Ajattelin, etten tulisi koskaan käyttämään espanjan kieltä elämässäni. Olin väärässä.

Lukion viimeisenä keväänä sain postissa lähetystyökutsun. Minut kutsuttiin Madridin lähetyskentälle saarnaamaan evankeliumia espanjan kielellä. Kaivoin espanjan kirjat uudestaan esille ja aloin opiskella espanjaa itsekseni.

Puhumalla oppii nopeasti

Lähetystyöni alkoi kuuden viikon intensiivisellä kielikurssilla lähetyssaarnaajien koulutuskeskuksessa Madridissa.

Tuona aikana opin enemmän espanjaa kuin olin oppinut neljän vuoden aikana koulussa. Opiskeluun sisältyi ensimmäisestä viikosta lähtien paljon käytännön harjoitustilanteita, joissa pääsimme itse opettamaan evankeliumiaiheisia oppitunteja espanjaksi.

Lue myös: 9 syytä, miksi lähetystyö oli minulle paras tapa viettää välivuotta

Kuuden viikon koulutuksen jälkeen alkoivat tositoimet. Lensin ensin Teneriffalle. Olin innoissani, ja sanoin jokaiselle vastaantulijalle “es mi primer día aquí en Santa Cruz” (tänään on ensimmäinen päiväni Santa Cruzissa), vaikka en ymmärtänytkään vastauksia. Onneksi vieressä oli toveri, joka tuki kielenkäyttötilanteissa.

Lähetystyöni kesti yhteensä neljä kuukautta, jonka jälkeen palasin kotiin mielenterveysongelmien takia. Neljä kuukautta ei ole kovin pitkä aika oppia kieltä, mutta se antoi minulle hyvän pohjan.

Kielitaidon ylläpito myös kotiinpaluun jälkeen

Lähetystyöni jälkeen päätin, että haluan edelleen opiskella espanjan kieltä. Yksi tapa on ollut pitää yhteyttä teknologian välityksellä lähetystyöystäviini. Lisäksi olen matkustanut Espanjaan monta kertaa lähetystyöni jälkeen: tutuiksi tulleilla Kanarian saarilla ja Madridissa, mutta myös muilla alueilla, kuten Barcelonassa ja Malagassa.

Olen lukenut kirjoja ja kuunnellut musiikkia espanjaksi. Joskus löytyy myös mielenkiintoisia podcasteja ja videoita espanjan kielellä.

Espanjan kielestä on ollut paljon hyötyä minulle. Kotiseurakunnassani pääsen käyttämään espanjan kieltä viikottain, kun tulkkaan kirkon kokouksia seurakuntamme espanjankielisille jäsenille. Palveleminen omaa kielitaitoa käyttämällä on tuonut paljon iloa.

Olen jatkanut kielen opiskelua myös muodollisesti yliopistossa. Tällä hetkellä espanjan kieli on sivuaineeni, joten olen päässyt opiskelemaan sitä perusteellisesti. Lähetystyössä opitut asiat ovat antaneet vahvan pohjan kielitaidolle, vaikka edelleen on paljon opittavaa. Kielen lisäksi myös Espanjan ja Latinalaisen Amerikan historia ja kirjallisuus ovat tulleet tutuiksi opintojen kautta.

Haaveilen työstä, jossa pääsisin käyttämään kielitaitoani. Monilla ystäväilläni on kokemusta oman lähetystyökielen käyttämisestä työelämässä. Omalla alallani se voisi tarkoittaa esimerkiksi työtä ulkomaantoimittajana.

Susanna Koivisto on Seuraa Kristusta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.