Joulu on useimmille ihmisille erityistä aikaa, jota vietetään rakkaiden kanssa. Sen tunnelmaa luovat omalta osaltaan joululaulut, joita kokoonnutaan laulumaan yhdessä ja kuuntelemaan konserteissa. Monissa kirkoissa järjestetään joululauluiltoja ja tänä vuonna kokeilimme sellaista myös omassa seurakunnassamme Rovaniemellä. Siellä esitettiin perinteisten kauniiden kappaleiden lisäksi aivan uusi sävellys “Joulu on”.

Kirkolla on meneillään tänäkin vuonna joulukuussa Valoa Maailmaan -kampanja, jonka avulla olemme voineet päivittäin keskittää ajatuksia enemmän Jeesukseen ja pyrkiä tekemään pieniä asioita seurataksemme Häntä. Jokaiselle päivälle on joulukalenterimaisesti mietitty ehdotus, jonka toteuttamalla voimme tuoda valoa ympärillemme ja tulla lähemmäs Kristusta. Eräänä ajatuksena tämän vuoden kalenterissa oli valmistaa jokin taideteos, jonka kautta voimme kertoa tunteistamme Kristusta kohtaan. Tästä sai alkunsa laulu “Joulu on”. Jonathan sanoo, että hän on jo pidemmän aikaa halunnut säveltää itse oman joululaulun ja nyt oli sopiva aika kokeilla sen toteuttamista.

Laulun tekemiseen liittyy kokemus innoituksesta. Kuten muulloinkin säveltäessään, huomattuaan tehtäväidean kalenterissa Jonathan alkoi hyräillä melodiaa ja muotoilla sitä. Hän halusi luoda lauluun jotain taianomaista, mitä sanat eivät voi kuvata ja iloa, jota suomalaisista lauluista usein puuttuu. Ensimmäisen säkeistön sanat ja melodia muotoutuivat ikäänkuin yhdessä ja sitä käytettiin pohjana laulun jatkolle. Jonathanin mielestä lauluja on helpompi sanoittaa englanniksi, mutta tässä tapauksessa kappale syntyi suomen kielellä luontevasti. Laulun melodian tehtävänä on välittää miltä joulu tuntuu. Sanat keskittyvät kertomaan mitä joulu merkitsee.

Laulun sanat:

Nyt on se aika kun juhlat vietetään
Ja pimeän tullen kynttilät syttyvät
Mutta syttyvätkö sydämemme kuin nuo joulun kynttilät
Kun muistamme Tuon Lapsen syntymää?

Joulu on toivo sydämessä että rakkaus voiton saa.
Joulu on usko että ihmiskunta vielä pystyy parempaan.
Joulu on valo lapsen silmissä kun hymyn lahjaksi antaa.
Joulu on Herran tuoma rauha päälle maan!

Lauluja kuulen, tuovat joulun tunnelmaa.
Muistuttavat että kohta lahjat avataan…
Mutta mitä näillä muistamme? Jotain kuviteltua?
Vai että Vapahtaja syntyi päälle maan?

Joulu on pelastuksen tuonut pieni lapsukainen vaan?
Joulu on Getsemanen puutarhassa Poika Jumalan.
Joulu on puolestamme uhrin tehnyt Rauhan Ruhtinas!
Joulu on ylösnoussut, Korkein Kuningas!

Kuninkaamme: Hän on Joulu! Hän on valo maailman!
Hän on toivo, Hän on lahja, niin Hänet lahjaksi annan.
Sydämemme tuntee merkityksen, joka on ajaton.
Häntä juhlin, sillä Kristus joulu on!

Hän joulu on.

Nyt on se aika…

 

 

Kappale ”Joulu On (Nyt on se aika)” – on kuunneltavissa säveltäjän YouTube-kanavalla. Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Jonathan Jarvis. Artikkelin tekstiosuuden on kirjoittanut Paula Jarvis.