Mormoneja pilkataan yhden oppinsa tähden ehkä enemmän kuin muiden. Tässä se tulee… Mormonit ovat kyllin röyhkeitä uskoakseen, että heistä voi tulla Jumalan kaltaisia!

Onko se järjetöntä? Onko se rienaavaa tai jumalatonta? Otetaan selvää…

Mitä sana ”jumala” tarkoittaa?

Kun olin yliopistossa, kysyin eräältä kristityltä maailman uskontojen professorilta ja filosofian tohtorilta, mitä sana ”jumala” tarkoittaa. Kysymys hämmensi häntä. Sanoin: ”No, taivaallisen Isän nimi ei ole Jumala, eikä myöskään Jeesuksen Kristuksen nimi ole Jumala…joten mitä sana ”jumala” tarkoittaa? Sanaa ”jumala” heitellään ympäriinsä kaikin tavoin ja eri muodoissa… mutta ymmärrämmekö edes, mitä sanomme ja kenelle puhumme?

Uudessa testamentissa Paavali kertoi Korinttilaisille: ”Onhan tosin sekä taivaassa että maan päällä niin sanottuja jumalia, moniakin jumalia ja herroja, mutta meillä on vain yksi Jumala, Isä. Hänestä on kaikki lähtöisin, ja hänen luokseen olemme matkalla. Meillä on vain yksi Herra, Jeesus Kristus. Hänen välityksellään on kaikki luotu, niin myös meidät.” (1. Kor. 8:5-6). Myöhemmin Tuomas viittasi Jeesukseen ”Herranaan ja Jumalanaan”. Ja vielä… Pyhään Henkeen viitataan Jumalana. Kaikki Uudessa ja vanhassa testamentissa viittaa siihen, että jumalia on useita. Jopa ensimmäinen maininta ”Jumalasta” kohdassa 1. Moos. 1:1 tulkitaan heprean kielisessä tekstissä monikoksi ja myöhemmin samassa luvussa Jumala sanoo: ”Tehkäämme ihminen kuvaksemme.” (1. Moos. 1:26) Ellei Jumalalla ole jakautunutta persoonallisuutta, hän todennäköisesti puhuu joillekuille muille…ja jos nuo muut eivät ole ihmisiä, keitä he sitten ovat? Joten ehkä sana ”jumala” ei ole kunnon nimi vaan ennemminkin kuvaileva nimitys, kuten sana ”ihminen” meille, kun elämme täällä maan päällä.

Strongin raamattuhakemiston (Strong’s Concordance) mukaan jumalia on useita, mutta että on olemassa ”ylimmäinen Jumala”. Tämä on Isä. Muistatteko Joseph Smithin tekemän innoitetun Raamatun käännöksen, jossa Vanhan testamentin alussa sanotaan: ”Pääjumala toi esiin jumalat”? Hassua, että Strongin hakemisto on täysin samaa mieltä kuin kouluja käymätön poika kauan aikaa sitten. Monet mormoniprofeetat ovat vahvistaneet käsitteen, että olemme ”jumalia alkiossa”.

Jumala voi tehdä ihmisestä täydellisen

Tiesitkö, että jopa meitä alhaisia ihmisiä on kutsuttu ”jumaliksi” monissa paikoissa Raamatussa. Psalmi 82:6 kertoo, että olemme jumalia, koska olemme Korkeimman lapsia. On järkeenkäypää, että jos taivaallinen Isäni on Jumala ja minun henkeni on saanut alkunsa Hänestä, voin turvallisin mielin olettaa, että olen samaa ”maata” kuin Hän, eikö? Olen nyt ihminen, mutta se on vain väliaikaista. Aivan kuten sanaa ”ihminen” käytetään kuvaamaan sitä, mitä olemme täällä maan päällä, sanaa ”jumala” käytetään kuvaamaan sitä, mitä me olimme aikaisemmin ja keitä olemme tämän elämän jälkeen. Jos elän niin, että taivaallinen Isä on tyytyväinen, voin saapua ”jumalan asemalle”, mikä oli toivomani päämäärä jo ennen maan päälle tuloani.

Ihmisiä raivostuttaa joskus se, että sanomme ”voivamme tulla Jumalan kaltaisiksi”…mutta eikö Kristus pyytänyt meitä toistuvasti tekemään juuri niin ollessaan maan päällä? Eikö kuuluisin pyhien kirjoitusten luku vuorisaarnassa pääty jakeeseen 48 sanoilla: ”Olkaa te siis täydelliset…kuten minä olen täydellinen”? Pyytäisikö Jeesus meitä tekemään jotakin, mitä Hän ei koskaan olettanut meidän tekevän, koska se ei olisi koskaan saavutettavissa?

Lainatakseni C.S. Lewisia: ”Käsky ’Olkaa se siis täydelliset’ [Matt. 5:48] ei ole ihanteellisuuden polttoainetta. Eikä se myöskään ole käsky suorittaa mahdotonta. Hän tekee meistä olentoja, jotka pystyvät tottelemaan tuota käskyä. Hän sanoo [Raamatussa] että me olimme ”jumalia” ja Hän aikoo toteuttaa sanansa. Jos annamme – koska voimme myös estää Häntä, jos niin haluamme – Hän tekee heikoimmasta ja saastaisimmasta ihmisolennosta jumalan tai jumalattaren, häikäisevän, säteilevän, kuolemattoman olennon, joka sykähdyttää sellaisella energialla ja ilolla ja viisaudella ja rakkaudella, jota emme voi edes kuvitella, kirkkaan tahrattomaksi peiliksi, joka kuvastuu takaisin Jumalaan täydellisesti (vaikkakin tietysti pienemmässä mittakaavassa), Hänen omaan rajattomaan voimaansa ja iloonsa ja hyvyyteensä. Tuo prosessi on pitkä ja osittain hyvin kivulias; mutta sen takia olemme mukana. Ei vähempää. Hän tarkoitti, mitä sanoi.”

Jumala haluaa siunata lapsiaan

Jeesus pyysi meitä seuraamaan Häntä, joten pitäisikö meidän tehdä niin? Ja jos teemme niin, mitkä ovat mahdollisuutemme? Haluaako Jumala meidät sätkynukikseen iankaikkisuudessa? Haluatko sinä rajoittaa lapsiasi, vai haluatko antaa heille kaiken, mitä sinulla on ja enemmän? Roomalaiskirjeessä Paavali sanoo, että ”me olemme Jumalan lapsia”… eikä ainoastaan lapsia, ”vaan perillisiä… Jumalan perillisiä ja Jeesuksen Kristuksen kanssaperillisiä”. Onko rienausta uskoa, että meistä voi tulla Jumalan kaltaisia? Ei! Itse asiassa, mielestäni on rienausta ajatella, että meistä ei voi tulla Jumalan kaltaisia! Sellainen ajatus syrjäyttää täysin kaiken sen, mitä puolestamme on tehty, jotta meistä voisi tulla Hänen kaltaisiaan.

Lewis kirjoitti myös: ”On vakava asia elää mahdollisten jumalien ja jumalattarien yhteiskunnassa ja muistaa, että tylsin ihminen, jonka kanssa puhut, saattaa jonakin päivänä olla olento, jota (jos näkisit sen nyt) haluaisit voimallisesti palvella.”

Jumala ei luonut meitä saadakseen enemmän kunniaa, koska Hänellä on jo kaikki kunnia. Hänen tarkoituksensa meidän luomiseemme ei ollut se, että voisimme puhaltaa trumpetteihin Hänen kunniakseen iankaikkisuudessa. Hänen kunniansa on meidän kunniamme. Aivan kuten hyvä maanpäällinen vanhempi elää pelkästään lapsiaan varten, niin myös Isämme elää siunatakseen lapsiaan. Kun minun lapseni kasvavat ja kehittyvät ja tekevät oikeita valintoja, heidän tekonsa itsessään tuovat kunniaa minulle, eikä ole mitään jännittävämpää, kuin nähdä lapseni loistavan. En koskaan rajoittaisi heitä heidän kehityksessään. Tämä saattaa kuulostaa hullulta, mutta suurin syy meidän asettamiseemme maan päälle on se, että oppisimme tulemaan hyviksi vanhemmiksi. (Ihmiset, joilla ei ole lapsia, voivat toimia vanhempina monilla muilla tavoilla saamatta biologisia lapsia.) Isä, äiti, Vapahtaja. Sitä olemme täällä oppimassa. Se ei ole harhaoppista… Se on loogista, eivätkä taivaalliset Vanhempamme halua rajoittaa meitä hengellisessä kehityksessämme.

Professorilla (josta kerroin aiemmin) ja minulla oli todella mukava keskustelu, joka tavallaan päättyi ”todista se Raamatun avulla” -tunteeseen. Joten päätin kirjoittaa noin kolme sivua Vanhan ja Uuden Testamentin lähteitä pohdittavaksi ja antaa sen ”lisäsuorituksena”. Voit katsoa lähdeluettelon täältä (englanniksi).

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Greg Trimble ja se on julkaistu gregtrimble.com -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.