Minun olisi pitänyt sanoa jotain. Minun ei olisi pitänyt sanoa mitään. Miksi tein niin? Miksi en tehnyt noin? Minun olisi pitänyt valita toisin.

Jos mikään näistä viiltävistä ajatuksista kuulostaa tutulta, no… tervetuloa ihmisyyteen.

Joskus nuo katumuksen aiheet keskittyvät tekemiimme pahoihin asioihin. Ja joskus ne liittyvät yksinkertaisesti kadotettuihin mahdollisuuksiin, joista olisi voinut kehkeytyä jotain merkittävää.

Vanhin Dieter F. Uchtdorf kertoi kerran kertomuksen sairaanhoitajasta, joka hoiti potilaita, joilla oli kuolemaan johtavia sairauksia. Kun potilaita kysyttiin, mitä he haluaisivat muuttaa elämässään, monet antoivat samankaltaisia vastauksia. Nämä vastaukset voidaan tiivistää kolmeen suureen katumuksen aiheeseen, joista me kaikki voimme varmasti oppia jotakin:

1. “Toivon, että olisin viettänyt enemmän aikaa niiden ihmisten kanssa, joita rakastan.”

Maailmamme näyttää liikkuvan yhä nopeampaan tahtiin. Outoa kyllä, tunnen monia ihmisiä, itseni mukaan luettuna, jotka näkevät joskus kiireisyytensä ”kunniamerkkinä”, kuten Vanhin Uchtdorf ilmaisee asian. Nykyelämän huiskeessa ja hulinassa olemme vakuuttaneet toisemme siitä, että juuri tältä menestynyt elämä aina näyttää.

Mutta mitä ja keitä jätämme huomiotta hääriessämme ympäriinsä?

Älkää ymmärtäkö väärin; päivän käyttäminen tuotteliaasti ei ole huono asia, ei myöskään työurasta välittäminen. Eikä joillakin ihmisillä ole mitään muuta mahdollisuutta, kuin työskennellä tuntikausia elättääkseen ne ihmiset, joista heidän pitää huolehtia. Mutta kiire kiireen takia voi helposti viedä huomiomme heistä, joita rakastamme ja jotka useimmiten tarvitsevat meitä.

Pidän siitä, miten Vanhin Uchtdorf kuvittelee, miltä Vapahtajan rajalliset päivät täällä maan päällä näyttivät. Sen sijaan että hän olisi nähnyt Hänen juoksevan kokouksesta kokoukseen, hän näki Hänen ”elävän merkityksellisesti joka päivä” Ja antavan muille ”kallisarvoista aikaansa.”

Joten hidastakaamme tahtia ja järjestäkäämme aikaa ihmisille, jotka merkitsevät meille eniten, eikö niin?

2. “Kunpa olisin elänyt parhaan kykyni mukaan.”

Sheri L. Dew kertoi kerran Deseret News -sivuston artikkelissa erään asian, jota hän katui eniten elämässä. Nuorena hän oli melko hyvä koripallossa ja päätti haluavansa pelata sitä yliopistossa.

Mutta kun hän tuli Brigham Youngin yliopiston ovelle voimistelun näyttökokeeseen, pelko jähmetti hänet saman tien.

Hän ei koskaan astunut jalallaan voimistelusaliin näyttökokeeseen, vaan käveli oven ulkopuolella kolmen tunnin ajan. Noin 30 vuotta myöhemmin Sisar Dew kutsuttiin puhumaan BYU:n naisurheilijoille, joten hän kertoi tarinansa. Sen jälkeen vuoden 1971 joukkueen valmentaja tuli hänen luokseen ja sanoi, että tuo vuosi oli mieleenpainuva, koska heiltä puuttui yksi pelaaja.

Auts.

Olen valmis lyömään vetoa, että meillä kaikilla on ollut samankaltaisia kokemuksia, kun pelko ja epävarmuus ovat astuneet suuren mahdollisuuden tielle. Onneksi Vanhin Uchtdorf on antanut tämän hyvän neuvon:

”Päättäkäämme seurata Vapahtajaa ja tehdä uutterasti työtä, jotta meistä tulisi sellainen ihminen, jollaiseksi meidät on tarkoitettu. Kuunnelkaamme ja noudattakaamme Pyhän Hengen kehotuksia. Kun teemme niin, taivaallinen Isä ilmoittaa meille asioita, joita emme koskaan tienneet itsestämme. Hän valaisee polun edessämme ja avaa silmämme näkemään kykymme, joista emme tienneet tai joita emme kenties kuvitelleet meillä olevan.”

3. “Kunpa olisin antanut itseni olla onnellisempi.”

“Olen onnellinen kun…minulla on enemmän rahaa, saan opinnot loppuun, viikonloppu tulee, löydän uuden työn, selviän tästä koettelemuksesta…”

Kuulostaako tutulta? Lankean tähän ansaan useammin kuin haluaisin myöntää.

Paremman huomisen odottaminen vain laimentaa syitä olla onnellinen tänään. Ja ennen kuin huomaammekaan, liian monta “tätä päivää” on mennyt ennen kuin ”huominen” lopulta tulee. Ja sittenkin, aina ”huominen” ei olekaan niin suloinen tai antoisa kuin olimme epätoivoisesti toivoneet sen olevan.

Nyt on aika katsoa ympärillemme ja huomata syitä iloita. Jopa vaikeina päivinä on aina ainakin yksi asia, jota voimme arvostaa ja löytää siitä onnea.

Meidän täytyy muistaa, että “Tämän päivän on Herra tehnyt, iloitkaa ja riemuitkaa siitä!” (Psalmit 118:24).

Mikä on paras puolustuskeinomme näitä katumuksen aiheita vastaan?

Vanhin Uchtdorf todistaa, että “monet huomisen syvimmistä katumuksen aiheista voidaan ehkäistä seuraamalla Vapahtajaa tänään.”

Meillä on ylivoimaisesti paras esimerkki siitä, mitä tarkoittaa elää tarkoituksellista elämää. Vapahtaja rakasti ja vietti aikaa niiden kanssa, jotka tarvitsivat sitä. Hän näytti meille, että voimme tehdä vaikeita asioita saavuttaaksemme jumalallisen potentiaalimme. Hän opetti, että aina on syitä olla onnellinen ja kiitollinen. Kun pyrimme elämään kuten Hän, pääsemme sinne, minne haluamme. Ja vaikka teemme virheitä, upea sovituksen lahja on käytettävissämme.

Muistatteko, mitä Herra sanoi Joseph Smithille, kun hän ja Martin Harris kadottivat 116 Mormonin kirjan sivua?

”Mutta muista, että Jumala on armollinen. Tee siis parannus siitä, mitä olet tehnyt, mikä on vastoin sitä käskyä, jonka minä sinulle annoin, niin olet yhä valittu ja sinut on kutsuttu jälleen työhön” (OL 3:10).

Ei ole väliä, millaisia katumuksen aiheita menneisyydessänne on, sillä jokainen päivä on mahdollisuus olla tarkoituksellisempi toimissanne. Meidät on kaikki ”kutsuttu jälleen” elämään parhaamme mukaan.

Ja kun kuljemme eteenpäin, olen varma, että löydämme paljon lisää ihmisiä, joita voimme rakastaa, uusia mahdollisuuksia ja ilon hetkiä.

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Morgan Wykstra ja se on julkaistu thirdhour.org -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.