Nuorin poikamme pääsi äskettäin lukiosta ja hänellä on suunnitelmissa aloittaa yliopisto-opinnot syksyllä. Lomien ja muiden kesäsuunnitelmien johdosta hänellä on ollut vaikeuksia saada työpaikkaa kesäksi. Sen takia hänellä ei yleensä ole rahaa, mutta hän silti haluaisi tehdä joitakin asioita, joihin tarvitaan rahaa. Saan säännöllisesti tekstiviestejä, joissa sanotaan: ”Isä, voisitko lainata minulle rahaa jotakin asiaa varten?” Kun saan noita viestejä, minulla on yleensä kaksi kilpailevaa ajatusta. Ensimmäinen on se, että rakastan poikaani ja haluan tehdä kaikki voitavani hänen hyväkseen. Haluan, että hänellä on kaikki hyvin ja että hän voi nauttia elämästä. Anna hänelle vain sitä rahaa! Toinen ajatus on se, että pidättäydy antamasta! Hänen täytyy oppia vastuullisuutta ja sitä, että raha ei kasva puissa. Laita hänet tekemään jotakin sen eteen. Nuo ajatukset sinkoilevat aivoissani hetken ajan, ja keskusteltuani upean vaimoni kanssa, päädymme yleensä kompromissiin, joka tekee mahdolliseksi sekä anteliaisuuden ja vastuun.

Olen huomannut, että taivaallinen Isämme toimii samoin. Hän rakastaa meitä enemmän, kuin voimme ymmärtää – uskon, että Hän haluaa meidän saavan kaiken hyvän. Saman aikaisesti Hän tietää, että meidän täytyy oppia kuuliaisuutta uskon kautta, jolloin meidän täytyy seurata Hänen käskyjään saadaksemme siunauksia. Pyhissä kirjoituksissa sanotaan: ” On olemassa laki – peruuttamattomasti säädetty taivaassa ennen tämän maailman perustamista – johon kaikki siunaukset perustuvat, ja kun me saamme jonkin siunauksen Jumalalta, se tapahtuu kuuliaisuudesta sitä lakia kohtaan, johon se perustuu” (OL 130:20-21). Siunaukset ovat saatavilla, mutta meidän täytyy ensin olla kuuliaisia.

Ihmiset kysyvät usein: ”Miksi rakastava Jumala sallii niin paljon kärsimystä? Miksi Hän ei vain ottaisi pois kaikkea tuskaa ja kärsimystä lapsiltaan?” Ne, jotka ymmärtävät elämämme tarkoituksen tietävät, että olemme täällä tullaksemme Jumalan kaltaisiksi. Osa tuota prosessia on vanhurskauden valitseminen pahan sijaan. Tuosta valinnasta tulee todellinen testi, kun vastakohtaisuus astuu kehiin. Taivaallinen Isä sallii vastakohtaisuuden, jotta voimme kasvaa. Samalla hän antaa keinoja voittaa vastustuksen.

Ahdistus on ”vastustus”, jota monet ihmiset kokevat. Se tuo vaikeuksia ja kärsimystä heidän elämäänsä. Taivaallinen Isä on kuitenkin antanut meille keinoja, sekä hengellisiä että ajallisia, jotta voimme vähentää ahdistusta ja stressiä. Kun tutkin pyhiä kirjoituksia eräänä päivänä, löysin jakeen, joka näytti reseptiltä ahdistuksen vähentämiseen: ”Ota vastaan oppia minulta ja kuuntele minun sanojani; vaella minun Henkeni sävyisyydessä, niin sinulla on rauha minussa” (OL 19:23). Jumalan suunnitelman mukaisesti, tässä kohdassa pyydetään tekemään asioita ja luvataan sitten siunauksia. Tarkastellaan näitä yksittäin ja mietitään, miten ne voivat auttaa vähentämään ahdistusta.

Ota vastaan oppia Vapahtajalta

Psykologina olen tekemisissä monien henkilöiden kanssa, jotka kärsivät ahdistuksesta. Jokin aika sitten keskustelin myöhempien aikojen pyhiin kuuluvan asiakkaan kanssa. Vaikka hän pyrki päivittäin seuraamaan käskyjä, hän ilmaisi huolensa äskettäisestä huonosta valinnasta, jonka oli tehnyt. Todellisuudessa hänen virheensä oli pieni, eikä sillä ollut juurikaan seurauksia. Silti hän huolehti siitä, että Vapahtaja oli hyvin pettynyt hänen valintansa takia. Tuo huoli voimisti hänen ahdistustaan. Kun hän ilmaisi pelkonsa, ajattelin, kuinka merkittävä henkilö Kristus onkaan. Mietin Hänen rakastavaa, armollista, pitkämielistä, anteeksiantavaa ja myötätuntoista luonnettaan. Todistin asiakkaalleni Vapahtajan rakkaudesta häntä kohtaan ja siitä, että en uskonut Hänen olevan pettynyt hänen käytökseensä. Päinvastoin tunsin, että Hän oli hyvin mielistynyt häneen ja oli pitkämielinen hänen heikkouksiensa suhteen. Sitten ymmärsin, että osa asiakkaani ongelmaa oli se, että hän ei tiennyt tai todella ymmärtänyt, kuka Vapahtaja on.

Ensimmäinen kutsu pyhien kirjoitusten kohdassa on: ”Ota vastaan oppia minulta”. Meillä on tällä hetkellä mahtava mahdollisuus Tule ja seuraa minua –oppimateriaalin kanssa opiskella säännöllisesti ja ohjatusti Uutta testamenttia, joka opettaa Vapahtajasta. Kun otamme oppia Häneltä, alamme ymmärtää Hänen luonnettaan. Herran ominaisuuksien ymmärtäminen auttaa meitä olemaan kiitollisia Hänen ystävällisyydestään ja anteeksiantavaisuudestaan. Vapahtajan rakkauden ymmärtäminen ja tunteminen on rauhoittava ja virkistävä kokemus, joka on hyvin erilaista kuin ahdistuksen kalvavat riuhtaisut.

Kuuntele Henkeä

Minulla oli äskettäin mahdollisuus pitää takkavalkeailta vaarnamme nuorille naisille tyttöjen leirillä. Puhuin mm. siitä, että meillä on velvollisuus valita, seuraammeko Pyhän Hengen kehotuksia. Puheeni jälkeen, eräs nuori nainen lähestyi minua kysymyksellä. Hän kysyi, kuinka hän voisi välttää ahdistuksen ja vihan voimakkaat tunteet, erityisesti kun hänestä tuntui, että oli täydellisen emotionaalisen romahduksen partaalla. Kerroin hänelle, että valitettavasti, kun olemme äärimmäisten tunteiden viemänä, emme voi tehdä paljoakaan estääksemme putoamistamme kuoppaan. Äärirajoilla ollessamme ei tarvita paljoa, että putoamme reunan yli. Keskustelimme kuitenkin siitä, mitä hän voisi tehdä, jotta ei joutuisi äärirajoille. Yksi keino on kehittää ymmärrys siitä, millaiset tilanteet ja päätökset edeltävät hänen ahdistustaan ja vihan tunteitaan. Toinen keino oli, että hän täyttäisi elämänsä Pyhällä Hengellä.

Toinen kutsu pyhien kirjoitusten kohdassa on: ”Kuuntele minun sanojani”. Uskon sen tarkoittavan Hengen kuuntelemista. Emme voi kuulla Pyhää Henkeä, ellemme ole hengellisesti vireessä. Kun olemme hengellisesti vireessä, ahdistus vähenee. Tiedän, että ihmiset sanovat: ”Veli Morgan, et voi vain rukoilla päästäksesi eroon ahdistuksesta.” Jos olet yksi noista ihmisistä, uskon sinua. Mutta en usko, että voit täysin hallita ahdistusta kehittämättä vakaata suhdetta Vapahtajaan ja Hänen Henkeensä, mihin sisältyy säännöllinen rukoileminen, pyhien kirjoitusten tutkiminen, sakramentin nauttiminen viikoittain ja kelvollisena ja mikäli mahdollista, säännöllinen temppelissä käyminen. Nämä teot lisäävät Pyhää Henkeä elämässämme. Tunnemme voimakkaammin ”Hengen hedelmät”, joihin kuuluu ilo, rauha ja usko (ks. Gal. 5:22). Nuo tunteet pakostakin vähentävät ahdistusta.

Toimi uskossa

Kolmas kutsu pyhien kirjoitusten kohdassa on: ”Vaella minun Henkeni sävyisyydessä.” Kun olemme oppineet Vapahtajasta ja hänen luonteestaan ja sitten valmistaneet itseämme ymmärtämään ja kuulemaan Hänen sanansa, meitä kutsutaan ”vaeltamaan”. Vaeltaminen on toimintaa. Se tarkoittaa, että tekee jotain. Emme voi taistella ahdistusta vastaan sohvamme nurkassa vain lukemalla kirjoja tai kuuntelemalla podcasteja. Vaikka ne voivatkin olla hyviä keinoja valmistautua, ne eivät riitä ilman lisätoimenpiteitä. Tuo toimenpide voi olla vaikka todistuksen lausuminen julkisesti, asiakkaita täynnä olevaan kauppaan meneminen tai palveluperheen luona käyminen. Kyseiset kokemukset ovat todennäköisesti hyvin epämukavia niille, jotka kokevat ahdistusta, mutta se on jutun juuri. Emme voi saavuttaa suurempaa voimaa kokematta jonkin verran epämukavuutta. Uskon, että on syy siihen, miksi tämä pyhien kirjoitusten kohta ei pyydä meitä ”istumaan” tai ”käymään pitkäksemme” tai ”ottamaan nokoset” Hänen Henkensä sävyisyydessä. Kutsu on vaeltaa, mikä merkitsee sitä, että menemme jonnekin muualle, kuin missä nyt olemme.

Sen lisäksi että vaellamme, meidän tulisi tehdä se sävyisyydessä. Tämä antaa ymmärtää, että meidän tulisi olla valmiita hyväksymään vanhempien, neuvonantajien, kirkon johtajien ja Pyhän Hengen neuvoja. Ahdistus voimistuu usein hallitsemattomuuden tunteesta tai joskus epätoivoisesta halusta voida hallita kaikkea. Sävyisyys on sen vastakohta. Se etsii oikeaa suuntaa. Se antaa toisten vaikuttaa. Se ymmärtää, että vaikka teemme parhaamme, olemme silti heikkoja ja tarvitsemme sekä kuolevaista että jumalallista apua. Kun pyrimme nöyrästi ottamaan käyttöön keinoja, jotka auttavat meitä kohtaamaan ja vähentämään ahdistusta, huomaamme menestyksen olevan verrannollinen ylläpitämiemme pyrkimysten kanssa.

Koe Herran rauhaa

Kun olemme uskollisesti soveltaneet oppimisen, kuuntelemisen ja toimimisen yhdistelmää elämässämme, olemme oikeutettuja luvattuun siunaukseen: ”Sinulla on rauha minussa” (OL 19:23). Muistako Vapahtajan sanat viimeisellä aterialla: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon” (Joh. 14:27). Vapahtajan rauha toisenlaista kuin maailman rauha. Maailman rauhassa kaiken pitää olla tyyntä. Siihen tarvitaan tasapainoiset budjetit ja tyynet meret. Siihen tarvitaan vakituinen työpaikka ja tottelevaiset lapset. Mutta Vapahtajan rauha on erikoista. Se voi nukkua myrskyn aikana. Se voi seistä rauhallisena kuolemaan tuomittaessa. Se voi lohduttaa keskellä henkilökohtaista tuskaa sanoen: ”Totisesti: jo tänään olet minun kanssani paratiisissa” (Luuk. 23:43). Vapahtajan rauhan siunaus on se, että se voi kestää henkilökohtaisista koettelemuksistamme ja kärsimyksistämme huolimatta. Saatamme edelleen kokea vastakohtaisuutta ja samalla kokea rauhaa siitä, että kaikki järjestyy ja on meidän hyväksemme. Jos kamppailet ahdistuksen kanssa, kutsun sinua soveltamaan tätä pyhien kirjoitusten reseptiä elämääsi. Todistan, että Herra täyttää lupauksensa, kun teet oman osasi. Jumala siunaa sinua niin, että löydät rauhan, jonka Vapahtaja voi antaa.

 

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu ldsliving.com-sivustolla nimellä ”Latter-day Saint Psychologist: 4 Ways to Reduce Anxiety, According to the Scriptures”.
Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company