Muistan vieläkin tarkalleen paikan, jossa sain tietää Mormonin kirjan olevan totta. Istuin aurinkotuolissa parvekkeella kotonani Kaliforniassa, odottaen pääseväni surffaamaan. Olin hiljattain ryhtynyt tutkimaan kirkkoa vakavasti ja aloittanut lukemaan Mormonin kirjaa. Minulle kävi hyvin selväksi jo heti alusta, että minulle oli kaikkein tärkeintä selvittää, onko Mormonin kirja totta. Kirkkoa vastustavat ihmiset inhoavat, kun joku sanoo ”tietävänsä Mormonin kirjan olevan totta” – mutta en tiedä miten muutenkaan sen sanoisi. Tiedän Mormonin kirjan olevan totta. (Tässä kohtaa voi naurahtaa pilkallisesti kliseelle.) En kuitenkaan aio jättää tätä tähän – seuraavaksi kerron, kuinka tiedän sen olevan totta.

Tämä asia ei selvinnyt minulle yhdessä yössä. Minä tarvitsin todisteita, eikä minulle riittänyt, että joku toinen sanoi sen olevan totta. Minulle Mormonin kirjan olemassaolon täytyi olla loogista, järkeenkäypää. Alkaessani tutkimaan asiaa, tuntui kuin joka puolella olisi ollut ihmisiä, joiden mielestä Mormonin kirja oli huijausta. Koska tiesin totuuden usein vetävän puoleensa kritiikkiä, halusin lukea enemmän ja tutkia aihetta tarkemmin. Huomasin, että useimmat Mormonin kirjan äänekkäimmistä tuomitsijoista, eivät olleet koskaan edes lukeneet sitä. He luottivat pastorinsa, äitinsä tai ystävänsä sanaan ja hylkäsivät kirjan niine hyvineen. On ehkä maailman huvittavin juttu, kun joku kertoo ehdottomalla varmuudella Mormonin kirjan olevan huijausta, kuitenkin juuri myönnettyään, ettei ole koskaan itse kyseistä kirjaa edes lukenut.

Mistä tässä kaikessa on kyse?

Tästä tässä kaikessa on kuitenkin kyse: Jos Mormonin kirja on totta, silloin Joseph Smith oli profeetta. Jos Joseph Smith oli profeetta, silloin Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko on se sama kirkko, jonka Jeesus perusti eläessään itse maan päällä. Niin yksinkertaista se on. Joten kaikkien kysymysten kysymys käsittelee Mormonin kirjan totuudenmukaisuutta. Kaikki muut esille tulevat asiat ovat keskustelunarvoisia vain, jos Mormonin kirja on todella totta, ja siksipä minun on niin vaikea ymmärtää, miksi niin monet ihmiset käyttävät niin paljon aikaa kritisoidakseen kirkon muita näkökulmia tai oppeja.

Jos aiot hyökätä jotain vastaan, niin mennään asiaan ytimeen ja hyökätään Mormonin kirjaa vastaan. Leikataan pää irti, niin ruumis kuolee, eikö? Hajotetaan lakikivi ja loppukin rakennelma murenee.

Eräs ystäväni, joka liittyi kirkkoon reiluna parikymppisenä, sanoi jotain, jota en koskaan unohda. Hän ei sanonut sitä millään tavoin epäkunnioittaen Mormonin kirjaa. Hän puhui ajoista elämässään, jolloin hänen uskoaan oli koeteltu ja Mormonin kirjan roolia hänen elämässään kyseenalaistettu. Hän sanoi hymyillen: ”Jos pudottaisit ydinpommin todistukseni päälle, Mormonin kirja olisi kuin se pieni torakka, joka kaivautuu pintaan raunioiden keskeltä.” Tuon kirjan olemassaoloa ei voi kieltää. Se on kaikkien luettavissa ja se selviää kenen tahansa ja mistä tahansa hyökkäyksistä.

Onko sinulla epäilyksiä?

Jos sinulla on koskaan epäilyksiä palautuksen tai Joseph Smithin suhteen, lue Mormonin kirja ja kysy itseltäsi nämä 11 kysymystä:

  1. Olisiko kouluja käymätön poika voinut omine nokkineen saada aikaan 531 sivua muinaisia kirjoituksia, jotka olivat sekä historiallisesti täsmällisiä että luonteeltaan profeetallisia?
  2. Olisiko tuon pojan mahdollista ymmärtää ja sisällyttää kirjaansa muinaisen heprean kirjakielistä kirjoitustyyliä, kuten idiomeja ja kiasmoja, joista joitain ei edes saatu selville vasta kuin kauan Joseph Smithin kuoleman jälkeen?
  3. Kuinka Joseph Smith olisi voinut tietää niin paljon Lähi-idästä, erityisesti Arabian niemimaasta, jossa Lehi ja hänen perheensä matkasivat? Kirja sisältää löydöksiä tuolta alueelta, joita kukaan ei tuolloin ollut vielä löytänyt.
  4. Kuinka olisi mahdollista, että Joseph Smith olisi keksinyt noin 200 uutta nimeä Mormonin kirjaan ja sitten ne vielä osoittautuivat seemiläiskantaisiksi?
  5. Jos et usko Joseph Smithin kirjoittaneen tätä kirjaa, niin mistä se sitten tuli? Jos joku väittää Paholaisen pistäneen hänet asialle, niin miksi Saatana haluaisi julkaista toisen todistuksen Jeesuksesta Kristuksesta ja kirjan, joka vain ja ainoastaan kannustaa oikeamielisyyteen ja vanhurskauteen? Jeesus sanoi, että perhe ei kestä, jos sitä repivät riidat (Mark. 3:25).
  6. Ketä olivat ”muut lampaat”, jotka kuulivat Jeesuksen äänen Raamatun kohdassa Joh. 10:16?
  7. Miksi on olemassa lukuisia ei-mormonien kirjoittamia kirjoja, jotka kertovat Kristuksen tulleen ja vierailleen Amerikan mantereella tuhansia vuosia sitten, aivan kuten Nefin kirjassa kerrotaan? Kuinka Joseph Smith olisi voinut tietää tästä, kun siihen aikaan ei kukaan ollut edes harkinnut tätä mahdollisuutta?
  8. Jos meillä on Juudan sauva (juutalaisten aikakirjat tai Raamattu), niin missä on Joosefin sauva, josta puhutaan Vanhassa testamentissa kohdassa Hesekiel 37:15-20? Mormonin kirja on ainoa selitys tälle raamatunkohdalle. Lehi oli Joosefin jälkeläinen. Luuletko Joseph Smithin arvanneen tuon oikein puhtaasti sattumalta?
  9. Kuinka oli mahdollista olla niin monta todistajaa Mormonin kirjalle ja levyille ja heistä ei ainutkaan koskaan kieltänyt todistustaan, edes katkeroiduttuaan Joseph Smithiä kohtaan? Niin monen ihmisen ollessa mukana ”juonessa” tämän kokoluokan huijaus ei koskaan jäisi paljastumatta.
  10. Kuinka Mormonin kirja, kaikessa monitahoisuudessaan, ei ole missään kohtaa ristiriidassa itsensä kanssa? Kaikkien näiden vuosien jälkeen, kai joku olisi huomannut jotain… mutta ei.

Ja kaikista tärkein kysymys, joka sinun tulee kysyä itseltäsi: Miltä minusta tuntuu lukiessani Mormonin kirjaa?

 

Voitko luottaa tunteisiisi?

Nuori mies Mormonin Kirja kädessään
Älä anna kenenkään uskotella itsellesi, ettet voi luottaa tunteisiisi. Me olemme hengellisiä olentoja; jos emme voi luottaa tunteisiimme, niin mitä meille jää? Kerta toisensa jälkeen meille kerrotaan niin Vanhassa kuin Uudessa testamentissakin, että voimme luottaa tuohon ”hiljaiseen ääneen”, joka johtaa ja opastaa meitä valinnoissamme. Voin listata todisteen todisteiden perään tukemaan Mormonin kirjan todenmukaisuutta, mutta jokainen löytämäni todiste on toisarvoinen sen tuntemani Hengen kuiskauksen rinnalla, jonka koin tuona päivänä, juuri ennen kuin aloin vahaamaan surffilautaani.

Jos et koskaan ole lukenut tuota kirjaa, niin lue se. Jos se on, mitä se väittää olevansa, niin se saattaa hyvinkin olla tärkein kirja, jonka eläessäsi luet. Minun mielestäni on vaikeampaa uskoa Joseph Smithin onnistuneen tässä kaikessa ilman jumalallista ohjausta kuin uskoa Jumalan säilyttäneen muinaisen aikakirjan tulemaan julki viimeisinä aikoina. Itse asiassa, se olisi puhtaasti mahdotonta kaikkien niiden asioiden vuoksi, jotka hän tiesi oikein, vaikkei niitä oltu tuolloin vielä maailmalla saatu selville. Jossakin tuollaisessa ei yksinkertaisesti voi onnistua ilman apua ylhäältä.

Ei ole epäilystäkään, etteivätkö nuo levyt olleet olemassa. Liian monet ihmiset koskettivat niitä käsillään ja näkivät ne silmillään. Jopa ihmiset, jotka yrittivät varastaa ne Josephilta, tiesivät hänellä olevan jotain erityistä. Ne olivat olemassa ja nyt sinä voit pitää kirjaa käsissäsi ja ottaa itse selvää, onko se totta.

Haluan todistuksessani yhtyä vanhin Hollandin sanoihin: ”Kun seison Jumalan tuomioistuimen edessä, tahdon tehdä ehdottoman selväksi, että julistin maailmalle, että Mormonin kirja on totta. (Safety for the Soul)

 

Tämän artikkelin on kirjoittanut Greg Trimble ja se on alun perin julkaistu GregTrimble.com-sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Tanja Robinson.