Miten voin osoittaa välittämistä koronaviruksen aikana? Erityisesti vaikeina kausina tarvitsemme rakkautta ja yhteen hiileen puhaltamista. Olen koonnut tähän kirjoitukseen omia ja kirkon johtajien ajatuksia siitä, miten voimme välittää koronaviruksen aikana niin itsestämme, toisistamme kuin ympärillämme olevasta yhteiskunnasta.
Välittäminen alkaa omasta itsestään. Mikäli emme huolehdi itsestämme, emme voi huolehtia muistakaan. Kun omat asiamme ovat kunnossa, voimme rukoillen etsiä tilaisuuksia auttaa ja palvella lähimmäisiämme.
Kolme tapaa välittää itsestään
1. Pidä yhteys yläkertaan kunnossa! Tieto siitä, että Jumala rakastaa meitä ja pitää meistä huolen, lohduttaa kaikista vaikeimpina aikoina. On tärkeää, että kommunikoimme Jumalan kanssa. Voimme puhua Hänelle rukouksessa. Voimme oppia kuulemaan Hänen ääntänsä.
Profeettamme Russell M. Nelson sanoi huhtikuussa 2018 puhuessaan koko kirkolle:
“Tulevina päivinä ei ole mahdollista selviytyä hengellisesti ilman Pyhän Hengen johdattavaa, ohjaavaa, lohduttavaa ja jatkuvaa vaikutusta.”
2. Kiinnitä huomiota omaan jaksamiseesi. Huomaan itse, että usein vaikeimpina hetkinä tulee karsittua ensin omasta hyvinvoinnista: liikunta jää vähemmälle, terveellinen syöminen unohtuu, on vaikea muistaa pitää hauskaa. Juuri nämä ovat niitä asioita, joista meidän tulisi pitää kiinni silloin, kun meillä on vaikeaa!
Vaikka epidemia rajoittaa monia harrastuksia ja menoja, on paljon asioita, joita voi tehdä. Sisällä voi lukea kirjoja ja katsella elokuvia. Ulkona luonnossa voi liikkua ilman lähikontakteja!
3. Pidä huolta kotivarastostasi. Kirkon johtajat ovat jo pitkään puhuneet kotivaraston tärkeydestä. Jokaisella tulisi olla kotona sen verran ruokaa ja muita välttämättömiä tarvikkeita kotona, jotta selviää tilanteessa, jossa joko itsellään ei ole mahdollista käydä kaupassa tai tarvikkeita ei ole saatavilla.
Vaikka Suomessa ei näillä näkymin ole ruokatarvikkeet kokonaan loppumassa kaupasta, kotivarasto on asia, joka varmasti rauhoittaa omaa mieltä. Toivottavasti myös virusepidemian jälkeen jatkamme oman kotivarastomme kokoamista ja ylläpitämistä!
Kolme tapaa välittää muista
1. Huolehdi fyysisistä tarpeista. Konkreettinen avun tarjoaminen voi olla hankalaa tilanteessa, jossa lähikontakteja pyritään välttämään. Mikäli läheisesi tarvitsee apua, kiinnitä erityistä huomiota hygieniaan.
Pieniä palveluksia voivat olla esimerkiksi kaupassakäynti, omasta kotivarastostaan jakaminen tai kyydin tarjoaminen niin, että riskiryhmään kuuluvat voivat välttää isoja ihmisjoukkoja.
2. Pidä yhteyttä! Usein auttamisessa ei ole kyse siitä, mitä voimme tehdä konkreettisesti, vaan siitä, että toinen ihminen tietää meidän olevan läsnä. Kenelle voisit soittaa tai laittaa viestiä tänään? Kuka tarvitsisi piristystä tänään? Kerro läheisillesi, että olet läsnä.
Minulle merkitsi tosi paljon, kun sain lauantaina omalta palvelutyöveljeltäni viestin, jossa varmistettiin, että olenhan saanut ohjeet sunnuntain sakramenttikokoukseen. Pieni viesti merkitsi minulle sitä, että minusta välitetään!
3. Opiskele evankeliumia perheesi kanssa. Vuoden 2019 alusta asti olemme harjoitelleet “kirkon pitämistä kotona”. Tule ja Seuraa minua -oppaassa on jokaiselle vuoden viikolle lukuohjelma ja oppiaiheet, joita opiskellaan yhdessä perheen kanssa.
Kirkon johtajat ovat painottaneet sitä, ettei kirkko ole vain sitä, mitä tapahtuu sunnuntaisin, vaan tärkein paikka oppia evankeliumia on perheissä ja kodeissa.
Nyt kotona oppimisen merkitys korostuu, kun kirkon kokouksia ei ole väliaikaisesti tarjolla. Mahdollisuuksien mukaan voit myös huomioida niitä seurakunnan jäseniä, joilla ei ole omaa perhettä!
Kolme tapaa välittää yhteiskunnassa
1. Seuraa viranomaisten ohjeita. On tärkeää, että noudatamme meille virallisesti annettuja ohjeita. Luotettavaa ja ajantasaista tietoa löytyy THL:n nettisivuilta. Viranomaisten ohjeiden noudattaminen on ympärillämme olevista ihmisistä välittämistä.
Myös kirkko on seurannut viranomaisten ohjeita tarkasti. Kirkon johtajat ovat seuranneet eri julkisten terveysjärjestöjen ja eri maiden hallitusten suosituksia, ja pyrkineet tekemään päätöksiä niiden pohjalta.
2. Pysy itse terveenä. Jotkut eivät halua noudattaa annettuja ohjeita, koska he eivät terveinä ihmisinä pelkää virustartuntaa. Syy, miksi laitoin terveenä pysymisen tämän väliotsikon alle on se, että pysymällä itse terveenä pystyt parhaiten suojelemaan muita.
3. Ota huomioon ne, joilla on vaikeaa. Koronavirus aiheuttaa monille esimerkiksi taloudellisia seurauksia. Yrityksille on kova paikka, kun he menettävät asiakkaansa. Mieti, voisitko tukea yrittäjää ostamalla esimerkiksi lahjakortin tai jättää vaatimatta takaisin rahoja peruuntuneesta palvelusta.
Etsi omassa lähipiirissäsi organisaatioita, joiden kautta voit tarjota apuasi. Auta omien voimavarojesi mukaan. Kukaan meistä ei voi tehdä kaikille kaikkea, mutta jokainen meistä voi tehdä jotain jollekin.