Kuvittele edessäsi lasipurkki ja kiviä. Kiviä on kolmea eri kokoa: on isoja kiviä, pieniä kiviä ja pientä hiekkaa. Kuvittele seuraavaksi, että yrität saada kaikki kivet mahtumaan lasipurkkiin. Miten aloitat sen täyttämisen?

Mikäli purkin pohjalle laitetaan ensin pientä hiekkaa, hiekan päälle pieniä kiviä ja lopuksi päälle isoja kiviä, voi käydä niin, etteivät isot kivet mahdukaan purkkiin.

Jos taas purkin täyttäminen aloitetaan isoilla kivillä, sitten väleihin pieniä kiviä ja lopuksi vielä hiekkaa, kaikki mahtuu purkkiin täydellisesti.

Lasipurkki, jota täytämme eri kokoisilla kivillä, on vertauskuva elämästämme, jota täytämme erilaisilla asioilla.

Oletko koskaan miettinyt, millä sinä täytät purkkisi? Onko se niin täynnä pientä hiekkaa, etteivät isot kivet mahdukaan purkkiin? Vai mietitkö huolella missä järjestyksessä haluat täyttää purkkisi, jolloin löydät aikaa kaikelle haluamallesi?

Hyvä, parempi, paras 

Harvalla meistä on liikaa aikaa käytettävissämme. Elämä on täynnä asioita, joita voimme tehdä ja joihin voimme käyttää aikaamme. Meidän on pakko tehdä valintoja siitä, mihin käytämme aikaamme.

Vanhin Oaks piti puheen “Hyvä, parempi, paras” vuonna 2007. Hän sanoi:

“Meidän tulisi ensiksi ymmärtää se tosiasia, että vaikka jokin asia on hyvä, se ei yksin ole riittävä syy sen tekemiseksi. Niiden hyvien asioiden määrä, joita voimme tehdä, ylittää reilusti niihin käytettävissä olevan ajan. Jotkin asiat ovat parempia kuin hyviä, ja ne ovat niitä, jotka tulisi asettaa ensimmäiseksi elämässämme. — 

Harkitessamme eri vaihtoehtoja meidän tulee muistaa, ettei riitä, että jokin on hyvää. Toiset vaihtoehdot ovat parempia ja edelleen toiset parhaita. Vaikka jokin tietty vaihtoehto maksaisi enemmän, sen paljon suurempi arvo voi tehdä siitä parhaan vaihtoehdon.” 

Jotta voimme saavuttaa tärkeitä asioita, meidän on luovuttava vähemmän tärkeistä asioista. Jokainen korkeakoulututkinnon suorittanut tietää, että välillä täytyy käyttää aikaa koulutehtävien tekemiseen, vaikka kuinka tekisi mieli katsoa Netflixiä. Mikäli haluamme olla hyvässä kunnossa fyysisesti, liikuntaa ei voi jättää vain niihin hetkiin, jolloin “ei ole parempaakaan tekemistä”. Ihmissuhteet, kuten avioliitto, vaatii priorisointia toimiakseen.

Jumalan asettaminen etusijalle

Toiset asiat ovat tärkeämpiä kuin toiset. Jokaisen ihmisen tärkeysjärjestys näyttää erilaiselta, ja hyvä niin. Meille Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon jäsenille Jumala on listan kärjessä.

Jollekin se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että menemme kirkkoon sunnuntaisin, vaikka meillä olisi muitakin vaihtoehtoja. Se voi tarkoittaa, että matkustamme pitkän matkan päähän temppeliin. Se voi tarkoittaa pyhien kirjoitusten tutkimista ja iltarukouksen pitämistä niinäkin päivinä, kun ylimääräistä aikaa ei tunnu olevan.

Se voi tarkoittaa oman itsensä unohtamista ja muiden ihmisten palvelemista. Taivaan Isä haluaa, että käytämme aikaamme, kykyjämme ja varojamme muiden ihmisten palvelemiseen. Joskus se vaatii oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä.

Taivaan Isä haluaa, että asetamme Hänet etusijalle. Se ei ole aina helppoa maailmassa, joka on täynnä vaihtoehtoja. Mikäli aloitamme elämämme täyttämisen “ihan kivoilla” asioilla, kuten harrastuksilla ja peleillä, huomaamme pian, että ne vievät kaiken aikamme, eikä

Kun taas aloitamme elämämme täyttämisen niistä kaikista tärkeimmistä asioista, ja asetamme Jumalan ja perheemme etusijalle, huomaamme, että meillä on aikaa kaikelle haluamallemme.

 

Susanna Koivisto on Seuraa Kristusta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.