Ote presidentti M. Russell Ballardin kirjasta Our Search for Happiness.

Vuonna 1969 matkustin Meksikoon kolmen liiketuttavani kanssa. Kaikki kolme olivat erinomaisia liikemiehiä ja jokainen heistä oli kartuttanut itselleen huomattavan omaisuuden; itse asiassa, yhden heistä sanottiin olevan yksi maailman rikkaimmista miehistä. Siinä me istuimme neljästään yksityiskoneen ylenpalttisessa matkustamossa – miljardööri, pari miljonääriä. Ja minä.

Lentäessämme Meksikoon nämä kolme varakasta johtajaa keskustelivat useiden miljoonien dollareiden sopimuksista kuten toiset keskustelisivat edellisillan urheilutuloksista tai hiljattain näkemästään elokuvasta. Ollakseni rehellinen, tunsin itseni hieman häkeltyneeksi – erityisesti, kun tuo miljardööri kääntyi puoleeni ja kysyi: ”Kerropas, Ballard, mitä sinä tarkalleen ottaen teet?”

Vastasin: ”Kuunneltuani teidän keskusteluanne, minusta tuntuu, etten tee juurikaan mitään.”

He naurahtivat kommentilleni. Mutta kukaan heistä ei vaikuttanut olevan eri mieltä tekemästäni tilannearviosta.

Keskustelumme edetessä kävi kuitenkin selväksi, että vaikka nämä olivat hyväntahtoisia miehiä, jotka olivat käyttäneet vaurauttaan tehdäkseen monia hyviä asioita, miljardöörille kaikkein tärkein asia elämässä oli hankkia enemmän ja enemmän rahaa, mikä vaikutti olevan hänen voimansa ja arvovaltansa lähde. Vauraus vaikutti olevan asia, joka teki hänestä onnellisen ja ylpeän. Minun nähdäkseni se oli hänen intohimonsa, pakkomielteensä, hänen olemassaolonsa tarkoitus. Hänen puhuessaan kansainvälisestä talousimperiumistaan ja vaikuttavasta valikoimasta maallista omaisuutta, aistin tuon materialistisen kokoelman pinnan alta löytyvän epäonnenperustuksen, joka johtui hengellisestä puutostilasta. Miljardööri ei puhunut iloisesti perheestään tai ystävistään. Hän ei vaikuttanut tietävän paljoakaan todellisesta rauhasta tai tyytyväisyydestä. Jeesuksen Kristuksen evankeliumi ei ollut osa hänen elämäänsä. Mietiskellessään hetken erään keskustelun lomassa, hän sanoi minulle: ”En ole varma, onko todella elämää kuoleman jälkeen. Mutta jos on, mahtaakohan kaikella tällä olla paljoakaan väliä.”

Ilmiselvästi kumpikaan vaihtoehto – kuolema perimmäisenä loppuna olemassaolollemme tai elämä kuoleman jälkeen ilman maallista tunnustusta ja vaurautta – ei tarjonnut hänelle juurikaan lohtua.

Onni on rikkauksista kallisarvoisin

Kun pari päivää myöhemmin palasin kotiin, Barbara-vaimoni oli minua vastassa lentokentällä ja palasimme yhdessä viihtyisään kotiimme Salt Lake Cityssä. Kun hän kysyi, kuinka olin nauttinut maistiaisestani elämästä talouselämän nopeimmalla ohituskaistalla, pystyin vain huokaisemaan ja sanomaan: ”Kulta, meillä ei ehkä ole paljoa rahaa tai muita asioita, joita jotkut pitävät tärkeinä. Mutta minusta tuntuu, että noista neljästä miehestä tuossa koneessa, minä olin onnellisin ja, tietyllä tavalla, rikkain. Minulla on siunauksia, joita ei yksinkertaisesti saa rahalla. Ja saan nauttia siitä tiedosta, että ne asiat, jotka ovat tärkeimpiä minulle – sinä, perheemme, rakkauteni Jumalaa kohtaan – voivat kestää ikuisesti.”

En voinut olla ajattelematta Vapahtajan sanoja opetuslapsilleen Hänen sanoessaan:

”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta. Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi.” (Matt. 6:19-21)

Rauhan löytäminen maailman levottomuuksien keskellä

Aarre, josta puhumme, on tunne lohdusta, rauhasta ja iankaikkisesta turvasta. Koska tiedän olevani osa taivaallisen Isän laatimaa pyhää suunnitelmaa ja Hän rakastaa kaikkia lapsiaan tasapuolisesti ja haluaa heidän kaikkien saavuttavan iankaikkisen menestyksen, minulla ei ole paineita kilpailla kenenkään kanssa maallisesta tunnustuksesta ja saavutuksista. Älkää ymmärtäkö väärin: kirkossa on monia hyviä miehiä ja naisia, jotka ovat huomattavan varakkaita ja jotka tuntevat taivaallisen Isän iankaikkisen suunnitelman ja elävät sen mukaisesti. Heidän panoksensa Jumalan valtakuntaan, niin hengellisesti kuin taloudellisestikin, ovat olleet merkittäviä. Me kaikki haluamme tarjota perheillemme elämän välttämättömyydet ja tehdä parhaamme lahjoilla, joita Jumala on meille antanut. Mutta tarkastellessamme asioita iankaikkisesta näkökulmasta, maine ja suosio eivät ole läheskään niin tärkeitä kuin rakastaminen ja rakastetuksi tuleminen; yhteiskunnallinen asema ei merkitse paljoakaan verrattuna palvelemiseen; hengellisen tiedon hankkiminen on äärettömän paljon merkityksellisempää kuin ylettömän vaurauden hankkiminen.

Tuo näkökulma sekä hengellinen ja emotionaalinen levollisuus ovat positiivisia hedelmiä – Jeesuksen Kristuksen evankeliumin todellisen tuntemisen ja sen mukaan elämisen hedelmiä. Se selkeyttää ihmisten ja heidän Jumalansa välistä suhdetta ja antaa tarkoituksen ja merkityksen jokaiselle yksittäiselle elämälle. Sen sijaan, että se olisi vain yksi tapa palvella Jumalaa, se on ennemminkin elämäntapa. Se ohjaa jokaista päätöstä ja vaikuttaa jokaiseen ihmissuhteeseen, mukaan lukien ihmisen suhteeseen itseensä. Katsos, et voi koskaan katsoa itseäsi samalla tavoin, jos tiedät olevasi Jumalan lapsi, Hänen tuntevan sinut, rakastavan sinua ja välittävän sinusta. Etkä voi koskaan katsoa toisia myötätunnotta, jos tiedät heidän olevan iankaikkisia veljiäsi ja sisariasi, jotka, kuten sinäkin, ovat täällä maan päällä oppimassa ja kasvamassa, niin hyvien kuin huonojenkin kuolevaisuuden kokemusten kautta.

Maailman epävarmuuden ja turhautuneisuuden pyörteissä tämänkaltainen ymmärrys tuo mielenrauhaa, joka totisesti on yksi evankeliumin herkullisista hedelmistä. Mitä lohtua ja turvaa saammekaan siitä tiedosta, että olemassaolollamme on tarkoitus! Mikä siunaus onkaan, että meillä on tarkkojen arvojen vankka ankkuri, joka ohjaa elämäämme! Kuinka innostavaa onkaan ymmärtää perimmäinen jumalallinen potentiaalimme! Kuinka rauhoittavaa onkaan huomata, että on olemassa voimanlähde, joka on paljon omaamme suurempi ja johon voimme päästä käsiksi henkilökohtaisen uskon, rukouksen ja Jumalan pappeuden valtuuden vanhurskaan käytön kautta! Ja kuinka rohkaisevaa onkaan tietää, että on olemassa vahvuudenlähde, joka voi auttaa meitä selviämään jokapäiväisistä koettelemuksistamme ja löytää rauhaa maailman levottomuuksien pyörteissä!

 

Tämän artikkelin on alun perin kirjoittanut President M. Russell Ballard ja se on julkaistu ldsliving.com-sivustolla nimellä ”What President Ballard’s Conversation with a Billionaire and 2 Millionaires Taught Him About Happiness”.

Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company