Joinakin aikoina elämässämme voi olla vaikeaa tuntea kiitollisuutta siitä vähästä, jota koemme itsellämme olevan. Jotta voisimme löytää kiitollisuutta sydämistämme, tarkastelkaamme seitsemää tapaa olla kiitollinen silloin, kun se tuntuu mahdottomalta.

1. Tee jotain hyvää jollekulle toiselle

Olen huomannut, että toisten palveleminen auttaa minua laittamaan omat koettelemukseni oikeaan perspektiiviin. Voi tuntua, että siinä ei ole mitään järkeä, mutta siinä on. Lupaan sen. Kun katsot ympärillesi ja näet toisten kamppailut, ymmärrät, että et ole ainoa, jolla on koettelemuksia.

Vuonna 2017 Time-lehdessä julkaistiin artikkeli nimeltä The Secret to Happiness Is Helping Others (suom. Onnen salaisuus on toisten auttaminen), jossa selitetään, että on olemassa tieteellisiä todisteita siitä, että antaminen on portti henkilökohtaiseen kasvuun ja pysyvään onneen.

Palvella voi monella tavalla. Palvelua voi olla yksinkertaisesti vilpitön kohteliaisuus jollekin tai hymy vieraalle ihmiselle. Se voi olla myös jotakin, joka vaatii enemmän valmistelua, kuten ruoan jakelua sairaalassa tai ruokapakettien antaminen kodittomille. Eräs suosikkiajanvietteeni on kirjoittaa käsin kiitoskirjeitä. Kiitoskirjeiden kirjoittaminen auttaa minua muistamaan kaikki upeat ihmiset elämässäni ja asiat, joita he ovat tehneet puolestani.

2. Älä jää yksin

Kun sinulla ei ole lähimpiä perheenjäseniä lähellä juhliaksesi heidän kanssaan, on helppoa ajatella, että olet yksin. Älä anna itsesi uskoa tähän! Kutsu kylään ystäviäsi, jotka ovat kuin perheenjäseniä vaikka aterialle. Tai ota selvää, onko yhteisössäsi muita, jotka kaipaavat perhettä, jonka kanssa viettää juhlapäiviä. Auta heitä huomaamaan, että hekään eivät ole yksin.

3. Löydä iloa pienistä asioista

Vaikka sinusta saattaa tuntua, että elämässäsi ei ole suuria kiitollisuuden aiheita, kehotan sinua olemaan kiitollinen jokapäiväisistä pienistä asioista. Kun olemme kiitollisia monesti huomiotta jätetyistä pienistä asioista, kuten nykytekniikka, juokseva vesi ja vaatteet, se auttaa meitä muistamaan, kuinka monista pienistä asioista meidän tulee olla kiitollisia.

Minä itse löydän iloa pienistä hetkistä, kuten silloin, kun kuulen jonkun lempikappaleistani, syön lempikarkkiani tai kun näen koiran nauttivan kävelylenkistään. Näiden pienten, iloa tuovien hetkien huomaaminen, on yksinkertainen tapa muistuttaa itseämme kaikesta siitä hyvästä, jota ympärillämme on.

Vinkki: Marraskuun aikana kirjoitan kiitollisuuspäiväkirjaan joka ilta luettelon asioista, joista olen kiitollinen. Se auttaa minua keskittymään hyviin asioihin koettelemusteni sijaan.

4. Ole kiitollinen itsestäsi

Tätä voi olla vaikea noudattaa, erityisesti koettelemusten aikana, mutta usko minua. Heikkouksistasi huolimatta sinulla on ruumis. Saat elämänkokemuksesi tuossa ruumiissa. Henki, joka asustaa tuossa ruumiissa oppii, kehittyy ja kasvaa jatkuvasti. Ole kiitollinen siitä, mitä kehosi voi tehdä, äläkä etsi siitä asioita, joita haluaisit muuttaa.

Kuten voimme oppia Matteuksen evankeliumin luvusta 25, Jumala on siunannut meitä kaikkia erilaisilla lahjoilla. On tärkeää huomata nuo lahjat ja jatkaa niiden kehittämistä. Rauhoitu hetkeksi ja pyydä Jumalaa muistuttamaan sinua monista lahjoistasi. Tee sitten luettelo noista Jumalan antamista lahjoista ja asioista, joista pidät itsessäsi. Kirjaa aluksi viisi asiaa. Säilytä luettelo ja lisää siihen asioita. Laita se esille niin, että voit nähdä sen joka päivä. Muistuta itseäsi niistä monista ominaisuuksista, joilla sinua on siunattu ja ole niistä kiitollinen.

5. Lue kohottavaa materiaalia

Kiitollisuudesta on olemassa lukemattomia puheita. Yksi lempipuheistani on ”Kiitollinen kaikissa olosuhteissa”, jonka piti Vanhin Dieter F. Uchtdorf kahdentoista apostolin koorumista. Erityisesti pidin seuraavasta:

”Ne, jotka siirtävät syrjään katkeruuden maljan ja kohottavat sen sijaan kiitollisuuden pikarin, voivat nauttia eheytymisen, rauhan ja ymmärtämyksen puhdistavaa juomaa.”

Kuinka kauniisti sanottu! Olemalla kiitollisia, voimme saada helpotusta koettelemuksiimme. Lukuisat muutkin puheet ja keskustelupalstat keskittyvät myös kiitollisuutteen ja antavat enemmän viisautta tästä aiheesta.

6. Juhli onnistumisiasi, pieniä sekä isoja

Joka päivä saamme aikaiseksi sekä pieniä että isoja asioita. Joinakin päivinä meidän täytyy juhlia kaikkein pienimpiä asioita, joiden suorittaminen vaatii paljon motivaatiota, kuten ylös nouseminen, hiusten harjaaminen tai aterian syöminen. Vaikka tämä saattaa tuntua tyhmältä, on tärkeää huomata asiat, jotka olet saanut tehtyä. Kaikki eivät näe tai ymmärrä, miten joinakin päivinä tällaisten perusasioiden tekeminen on oikeasti suuri voitto. Ole lempeä itsellesi.

Tämä on myös hieno mahdollisuus muistella sitä kaikkea, mitä olet saavuttanut tähänastisessa elämässäsi. Ole kiitollinen aiemmista koettelemuksistasi, jotka ovat tehneet sinusta sen henkilön, joka olet nyt, ja asioista, joita olet oppinut.

7. Rukoile, että saisit kiitollisen sydämen

Olen huomannut, että yksi suurimmista asioista, joka on auttanut minua silloin, kun on ollut vaikeaa olla kiitollinen, on Jumalan puoleen kääntyminen. Voimme rukoilla kiitollista sydäntä toivoen, että voimme löytää lisää asioita, joista voimme olla kiitollisia. Rukoile, että sinulla olisi silmät nähdä hyvät asiat elämässäsi. Voimme myös rukoilla, että voisimme toimia Hänen käsinään. Rukoile mahdollisuuksia palvella ympärilläsi olevia ihmisiä.

Meitä on kehotettu tulemaan Jeesuksen Kristuksen kaltaisiksi edistyessämme täällä maan päällä. Jeesus palveli jatkuvasti muita, erityisesti niitä, jotka eivät voineet tehdä Hänelle palvelusta takaisin. Meidän pitäisi etsiä mahdollisuuksia kohottaa toisia ja tuoda heidät lähemmäksi Kristusta.

On olemassa kertomus, joka kertoo Jeesusta Kristusta esittävästä patsaasta, joka vaurioitui pommituksessa toisen maailmansodan aikana. Kun kaupungin asukkaat löysivät patsaan, he huomasivat, että sen kädet olivat niin pahoin vaurioituneet, että niitä ei voitu korjata. Jotkut halusivat palkata kuvanveistäjän, joka olisi tehnyt uudet kädet, mutta lopulta he päättivät jättää patsaan ennalleen. Patsaan jalustaan tehtiin pieni korjaus – siihen lisättiin kyltti, jossa sanottiin: ”Te olette minun käteni.” Pyytäkäämme ja rukoilkaamme, että voisimme olla Hänen kätensä.

Joskus tuntuu siltä, että emme pysty työntämään ongelmiamme syrjään ja keskittyä olemaan kiitollisia. Kiitollisuus on joskus vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Madi Wickham ja se on julkaistu thirdhour.org -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.