Onko mahdollista edes toivoa, että tässä seksuaalisen turmeltuneisuuden, monien riippuvuuksien, perheongelmien, riettaiden sosiaalisten foorumien, manipuloivan median ja kaikenikäisten vihaisten ihmisten maailmassa lapsemme voisivat saada kasvaa viattomina?

Esimerkiksi tavallinen kauppareissu markettiin voi saada lapsen aivot käymään läpi seksuaalisia ja häiriintyneitä vaihtoehtoja. Mitä vanhemman pitäisi tehdä tuossa tilanteessa? Kuinka perhe voi elää maailmassa tulematta osaksi kaikkea sitä irstautta ja julmuutta, jolle niin monet ihmiset yhteiskunnassa vain naureskelevat?

Viattomuuden illuusio: Elämä maailmassa

Monien vuosien ajan olen vienyt omat lapseni ja usein myös muita opettamiani lapsia Utahin Shakespeare-juhlille. Joka kerta ennen osallistumispäätöstä soitan juhlien järjestäjille varmistaakseni, että näytelmä on kehityksellisesti sopiva lapsille ja että se suojaa heidän viattomuuttaan.

Tänä vuonna kysyin tavalliset kysymykseni juhlien henkilökunnalta koskien irstautta, kaksimielisyyttä ja seksuaalisesti sopimatonta käytöstä. Minulle kerrottiin, että esitys oli “perheystävällinen” ja “sopii kaiken ikäisille”. Minulle kerrottiin, että näytelmä oli sama, jonka oppilaat olivat nähneet aiemmin tuona vuonna.

Olimme kauhuissamme, kun näytelmässä olikin mukana seksuaalista häirintää ja väkivaltaa naisia kohtaan, mihin sisältyi raiskauksen teeskentelemistä ja vaatteiden repimistä naisten päältä, sekä henkilöhahmojen juoksentelua pitkiä aikoja ympäriinsä pelkissä alusvaatteissa ja kursailemattoman seksuaalisia asentoja.

Onneksi monet näistä lapsista oli opetettu olemaan katsomatta tuollaista saastaa. He peittivät silmänsä ja käänsivät päänsä pois näiden sopimattomien kohtien aikana.

Tämän näytelmän mainostaminen “sopivaksi kaikenikäisille” on täydellinen esimerkki siitä, mitä kutsun ”viattomuuden illuusioksi”. Tuotantoa sanotaan ”sopivaksi”, joten jokainen olettaa, että heidän näkemänsä asiat ovat sopivia – vaikka ne edistävät naisiin kohdistuvia tuhoisia ihmissuhteita ja väkivaltaisia seksuaalisia tekoja. Nämä illuusiot tulevat jatkuvasti yhä hallitsevammiksi.

Kävin äskettäin katsomassa myös kykykilpailua, jota mainostettiin kaikille sopivaksi, tullaksemme vain altistetuiksi tapahtuman järjestäjien sketsille, jonka pääaiheena oli sukupuolielimet. Jotkut ihmiset myös kähmivät ja kopeloivat toisiaan näyttämöllä samoin kuin Shakespeare-juhlilla, teeskennellen seksuaalisen väkivallan tekemistä. Kun ilmaisin mielipiteeni ja pettymykseni asiasta, he vastasivat vain, että ”se oli harmitonta”. Niinpä niin.

Taas kerran erästä live-tapahtumaa mainostettiin ”kaiken ikäisille” sopivaksi ja loppujen lopuksi siinä käsiteltiin häiriintynyttä ja epäkunnioittavaa seksuaalista käytöstä ”hauskuutena.”

Mikä tekee ohjelmasta viattoman? Tarkoittaako hauska sitä, että sisältö on hyvää ja sopivaa? Kenen hyvyysmittaria käytetään, kun materiaalia luodaan ja markkinoidaan?

Nämä ovat esimerkkejä viattomuuden illuusioista, jotka tapahtuvat suorissa näytelmätapahtumissa – mutta illuusiot eivät lopu siihen. Videot, pelit, kirjat, musiikki ja sosiaalisen median sivustot kaikki muuttavat menneisyyden ymmärrystä siitä, mikä on sopivaa lapsille kohti uutta versiota lapsuudesta ja viattomuudesta.

Koska viattomuuden illuusio on kaikkialla ympärillämme, vanhempien täytyy olla varuillaan. Ei ole mikään ihme, että yhä useammat vanhemmat esikatselevat mediaa ja rajoittavat digitaalisia ja sosiaalisia vaikutteita. Nuo vanhemmat ovat viisaita. Nuo vanhemmat antavat lastensa oikeasti kokea viattomuutta viattomuuden illuusion sijaan. Viattomuuden illuusio aiheuttaa aikaisempaa enemmän alaikäisten sopimatonta seksuaalista käytöstä ja riippuvuuksia.

Antakaa lasten olla viattomia

Kun aikuiset altistavat lapsia seksuaaliselle ja rikolliselle sisällölle heidän kasvuvuosiensa aikana, he eivät salli lastensa olevan viattomia. Pohjimmiltaan vanhemmat häpäisevät lapsen tietoisuutta ja luontaista siveellisyyttä ja lapsi tuntee olonsa vaivaantuneeksi.

Keskustelen usein vanhempien ja lasten kanssa siitä, miten he voivat vahvistaa perhesuhteitaan. Joskus he kertovat, että videopelit tai sosiaalinen media on vaikuttanut lapsiin niin, että he himoitsevat seksuaalisesti epäsiveellisiä kuvia tai toimintoja. Usein vanhemmat kertovat minulle, että noilla lapsilla on korkeat moraaliset periaatteet. Nämä lapset ilmaisevat haluavansa vahvan moraalin siitä huolimatta, että he ovat nähneet niin paljon saastaa. Jotkut nuoret ovat kysyneet minulta, että onko enää koskaan mahdollista tuntea itsensä viattomaksi, kun he ovat nähneet niin paljon epäsopivaa materiaalia.

Sydäntäni särkee näiden lasten puolesta. Tietysti jopa tunnollisimmilla vanhemmilla on lapsia, jotka joskus vahingossa näkevät jotakin järkyttävää. Monet näistä lapsista kuitenkin ajautuvat jonkinlaiseen kaksois-elämäntyyliin, koska vanhemmat eivät ole olleet tarpeeksi tarkkoina. Kun vanhemmat eivät ole tietoisia ja aseta selviä rajoja, lapset voivat helposti menettää mahdollisuutensa olla viattomia.

Viaton ei tarkoita samaa kuin tyhmä. Viaton tarkoittaa hyvää, hyveellistä ja puhdasta. Jotkut ihmiset ajattelevat, että viattomuus tarkoittaa sitä, että henkilö on lapsellinen ja tietämätön. Vanhemmat voivat opettaa lapselle, miten pysyä viattomana moraalisesti turmeltuneessa, ei viattomassa yhteiskunnassa. Tämä kasvatustapa vaatii oikeastaan enemmän tietoa kuin vähemmän.

Kun näkymä on huono…

Lapsuudenkotini seinällä roikkui vuosien ajan eräs juliste. Siinä luki: ”Kun näkymä on huono, yritä katsoa ylöspäin.” Katselin usein tuota julistetta ja ajattelin: ”Niinpä, Jumalan puoleen kääntyminen auttaa tapahtuipa ympärilläni mitä tahansa.”

Auttaakseen säilyttämään lastensa viattomuuden, vanhempien pitää olla niitä, jotka kertovat ensimmäisenä lapsilleen kaikista niistä vahingollisista haasteista, joita kohtaamme nykyajan yhteiskunnassa, mukaan luettuina seksuaaliset trendit, identiteettiongelmat, poliittiset väittelyt ja eettiset ongelmat, kuten myös moraalin historiallinen merkitys ja siveellinen käyttäytyminen. Vanhempien pitäisi kertoa lapsille siitä, mitä uutisissa sanotaan ja esittää asiat tavalla, joka saa heidät tuntemaan, että he tietävät tarpeeksi. Tämä on ratkaisu siihen, miten voitte poistaa (tai ainakin vähentää) sitä järkytystä, jota he saattavat kokea, kun opettajat koulussa tai muut henkilöt yhteisössä jakavat tähän asiaan liittyvää tietoa tai toimivat lapsen arvojen vastaisesti.

Lasten pitäisi tuntea, että he tietävät enemmän kuin useimmat muut ihmiset tietävät aiheesta. Se auttaa heitä vastustamaan emotionaalista ja henkistä järkytystä, joka voi ilmaantua silloin, kun lasten on käsiteltävä ikätasolleen sopimatonta materiaalia. On tärkeää huomata, että vain vanhemmat voivat antaa ”enemmän” tietoa myönteisesti vaikuttaen, koska vain vanhemmat voivat opettaa lapsiaan katsomaan uutisia ja kokemuksia hyveellisyyden ja uskon linssin läpi. Useimmat muut aikuiset ovat rajoitettuja vain logiikkaan nuorisoa opastaessaan, mikä johtuu moraalisesti suhteellisista suuntauksista.

Tämä ei tarkoita sitä, että vanhempien pitäisi ylen määrin altistaa lapsiaan. Vanhempien ei tarvitse kertoa tarkkoja yksityiskohtia auttaakseen lasta tietämään asioita. Sen sijaan vanhempien pitäisi rukoillen opastaa lapsia ennalta arkaluonteisissa asioissa.

Ennen kaikkea, vanhempien täytyy opettaa lapsiaan seuraamaan Jumalaa kaikissa asioissa. Hän on Mestariopettaja. Vanhemmat, jotka opettavat lapsilleen Jumalan teitä ja sanoja, tarjoavat heille turvallisuuden tunteen ja identiteetin, mitkä taas antavat heille voimaa ja turvaa maailmamme jatkuvasti muuttuvassa yhteiskunnassa.

Lastenne täytyy oppia pitämään teitä ensisijaisina opettajinaan, ei maailmaa. Vanhempina teidän täytyy olla täysin periksiantamattomia opettaessanne heille oikeita periaatteita – erityisesti jumalallisia periaatteita.

Ja lopuksi, opettakaa heitä automaattisesti kääntymään pois kaikesta sellaisesta, mikä tuntuu väärältä ja epämukavalta. Päätöstä pois kääntymisestä ei tehdä tapahtumahetkellä, vaan edeltä käsin. Tämä on elintärkeä taito ostoskeskuksessa, marketissa tai muissa julkisissa rakennuksissa tai paikoissa käydessänne. Se auttaa lapsianne myös selviytymään yliopistosta niin, että he säilyttävät moraalinsa.

Työsi ja tuotoksesi suojeleminen

Minkä tahansa yhteisön arvokkain tuotos on sen seuraava ihmissukupolvi. Vanhemmat tavallaan valmistavat ”tuotteita”. Me teemme liian paljon työtä lastemme opettamisen ja heidän viattomuutensa suojelemiseksi luovuttaaksemme heidät minkä tahansa elokuvan, pelin, naapurin tai lapsenvahdin hoidettaviksi. Jotkut vanhemmat joutuvat mukavuusansaan. He tekevät paljon työtä lastensa viattomuuden säilyttämiseksi vain alentaakseen yhtäkkiä tasoaan jossakin sosiaalisessa tilanteessa tai naapurin toimiessa lapsenvahtina.

Ole harkitseva. Koska lasten täytyy oppia havaitsemaan, on vanhempien tehtävä aluksi auttaa heitä tekemään sitä, olla mukana meneillään olevassa havainnoinnissa ja viimein tarkistaa tehty havainto, kunnes nämä nuoret aikuiset ovat saavuttaneet kyvyn suojella itseään aikuisina. Se on asteittainen prosessi. Se vie aikaa. Mutta se saa aikaan sellaisen viattomuuden, jollaista ihminen kaipaa elääkseen onnellista elämää.

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Nicholeen Peck ja se on julkaistu ldsmag.com -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.