Miten onnistunut joulu määritellään?

Mitataanko se suuremmalla määrällä Black Friday-alennuksesta ostettuja lahjoja? Vai sen perusteella, että kaikki lahjat ovat paketoituina kuusen alla viikko ennen kuin joulu alkaa? Vai laittamalla joulukoristeet esille heti kiitospäivän jälkeen (Thanksgiving Amerikassa)? Vai viemällä pikkuleipiä kaikille naapureille hyvissä ajoin? Vai estämällä lapsiasi syömästä noita pikkuleipiä ennen kuin ehdit viemään ne?

Vai määritteletkö joulunajan laadun hengellisempien asioiden perusteella?

Onko se enemmän palvelua? Köyhien auttamista? Naapuruston jouluseimiasetelman tekemiseen osallistumista? Joululauluiltoihin osallistumista? Vai onko se sitä, että käytät enemmän aikaa Vapahtajan elämästä opiskelemiseen?

Joulun (ja päivien ennen sitä) tulisi keskittyä Häneen, jonka syntymää me juhlimme, mutta se on myös aikaa osoittaa perheellemme ja ystävillemme, että rakastamme heitä ja välitämme heistä. Tasapainon löytäminen tänä kiireisenä aikana on haasteellista, mutta olemme keksineet seitsemän tapaa, joiden avulla voitte yksinkertaistamalla tehdä tästä joulun ajasta hengellisemmän ja stressittömämmän perheellenne:

1. Koristele vähemmän

Kranssi, kuusi, köynnös, pienoisjoulukylä, joulukattaus, ulkokoristeet…lista jatkuu jatkumistaan…joten mitä haittaa siitä olisi, jos jättäisit yhden tai kaksi noista asioista väliin? Saat aikaan jouluisen ilmeen kranssilla ja kuusella – ja suosikki seimiasetelmallasi. Siinä se.

Noita kallisarvoisia koristeluhetkiä voidaan viettää yhdessä rakkaiden kanssa (sekä ennen joulua ja sen jälkeen, kun koristeet otetaan pois). Tämä periaate toimii erityisesti niiden kohdalla, jotka ovat riippuvaisia Pinterest-sivustosta, ja jotka ajattelevat, että heidän täytyy tehdä kaikki 42 *SÖPÖÄ* jouluaskartelua kotinsa koristukseksi (”Okei lapset – joulukuun ensimmäiset kaksi viikkoa luvassa on muroja, nuudeleita ja Petteri Punakuonon leikkimistä!”).

2. Keskity kahteen tai kolmeen palvelutoimintaan

Palveleminen on hyvä tapa pitää Kristus osana joulua, erityisesti kun osallistutte perheenne kanssa kirkon #ValoaMaailmaan -kampanjaan. Mutta joskus kaksi tai kolme hyvin suunniteltua palveluprojektia saattaa tehdä suuremman vaikutuksen lapsiinne kuin 10 kiireessä tehtyä palvelusta, jotka tehdään vain siksi, että ne voidaan merkitä tehdyiksi. Vähävaraisen perheen auttaminen ja joulukorin valmistaminen tai musiikin esittäminen vanhainkodissa ovat hyviä ideoita. Ne vaativat vähän enemmän valmistautumista, mutta ne ovat sen arvoisia, koska lapsenne ovat nähneet sen vaivannäön, joka niiden toteuttamiseen tarvittiin.

3. Viettäkää enemmän aikaa kotona perheenä

Aivan oikein! Sanokaa “ei” joillekin joulutapahtumille ja sen sijaan olkaa kotona ja pelatkaa lautapelejä, lukekaa kirjoja tai leipokaa pipareita yhdessä. Perheet, joissa on pieniä lapsia huomaavat usein raahaavansa lapsensa katsomaan jokaista joulupukkia, kaikkia ilotulituksia ja joulukuvaelmia, vaikka kotiin jääminen ja kaakaojuhlien pitäminen saattaisi olla parempi kokemus kaikille.

Perheen valmiiksi laittautumisen ja joulutapahtumiin osallistumisen stressi (mikä usein tapahtuu illalla, kun pienet lapset saattavat olla väsyneitä ja kiukkuisia) saattaa jättää varjoonsa sellaisten tapahtumien oletetun arvon. Älä murehdi – et riistä lapseltasi, jos et jonota ostoskeskuksessa saadaksesi valokuvan joulupukin kanssa. Ota sen sijaan lapsesi syliisi ja lue heille kirja, joka kertoo joulun todellisesta merkityksestä.

4. Antakaa lapsillenne vähemmän lahjoja

Monet meistä muistavat sellaisen perinteen, että jokainen lapsi sai 10-15 lahjaa ja sen, millaisia niiden avaamiseen kuluneet hetket jouluaamuna olivat – saatikka sitten sen taloudellisen rasitteen ja paketoimisajan, joita vanhempamme käyttivät pitääkseen yllä tuota perinnettä. Sen seurauksena viime aikoina on tullut muotiin vähentää lasten saamien lahjojen määrää. Sitä ei tehdä pelkästään rahan takia, vaan yksinkertaisesti vähentääksemme materialismia, jota liioiteltu joululahjojen saaminen saattaa rohkaista.

Erään suosiota saaneen perinteen mukaan keskitytään vain kolmeen lahjaan (jotka ovat samankaltaisia kuin ne lahjat, jotka itämaan tietäjät antoivat Vapahtajalle): jotakin, mitä haluat, jotakin, mitä tarvitset ja jotakin luettavaa. Vähäisemmän lahjojen määrän tarkoitus on se, että keskitytään vähemmän saamiseen ja enemmän siihen, mikä joulun todellinen tarkoitus on.

5. Lopettakaa turhauttavat perinteet

Jos äidin jokavuotinen pikkuleipienvaihtojuhla muuttaa hänet hermokimpuksi (”Älä käytä vierasvessaa – siivosin sen juuri! Ei väliä miten kova hätä sinulla on!” ”Kukaan ei saa tulla keittiöön kolmeen päivään! Minun täytyy saada nämä pikkuleivät leivotuksi!”), on ehkä aika aloittaa joku perheystävällisempi perinne, joka tuo joulun hengen kaikille. Sama koskee mitä tahansa jouluperinnettä, joka näyttää vievän jouluinnostuksesi vain sitä ajatellessasi. Muista taas, mihin haluat keskittyä ja kysy kysymys: ”Tekeekö tämä perinne joulustamme hengellisemmän vai stressaavamman?”

6. Olkaa kiitollisempia

Odota – eikö tämä ole marraskuun asia? Oikeastaan, jos perheenne keskittyisi kiitollisuuteen kiitospäivän jälkeen vielä joulukuussa, ajattele, miten paljon vähemmän he huolehtisivat toivelistoista ja kirjeistä joulupukille. Lastemme ja itsemme muistuttaminen siitä, että olemme todennäköisesti paljon paremmassa asemassa kuin suurin osa maailmasta vähentää tuntemaamme stressiä, kun meillä ei ole varaa ostaa kaikkia lahjoja, joita ajattelimme. Meidän täytyy tuntea kiitollisuutta aineellisista siunauksistamme voidaksemme ilmaista syvimmän kiitollisuutemme Vapahtajastamme, Jeesuksesta Kristuksesta.

7. Keskity Vapahtajaan joka päivä

Lopuksi, paras tapa viettää stressittömämpi ja onnistuneempi joulu on löytää rauhaa Hänen kauttaan, jonka syntymää juhlimme. Jos jätät väliin säännöllisen pyhien kirjoitusten opiskelun ja rukoukset joulutapahtumien tai -ostosten takia, on aivan varmaa, että joulunne laatu laskee ja stressitasosi nousee. Loppujen lopuksi, Hän haluaa kantaa kaikki kuormamme, mutta vain jos annamme Hänen tehdä sen. Siihen sisältyy tämän vuodenajan todelliseen tarkoitukseen keskittymisen taakka ja joka suunnalta tyrkytettävien joulun maallisten ja aineellisten asioiden torjuminen.

Muista, Hänen ikeensä on hyvä kantaa ja Hänen kuormansa on kevyt (Matt: 11:30). Se on yksinkertaista. Ja yksinkertainen ja joulu sopivat hyvin yhteen. Loppujen lopuksi kyse on lapsesta, joka syntyi yksinkertaiseen seimeen yksinkertaisella tavalla ilman runsaasti koristeltuja joulukuusia, lukemattomia hienoja lahjoja tai jouluateriaa, ja joka tuli maailmaan pelastamaan sielumme näiden kuuden yksinkertaisen sanan kautta: ”Tehkää parannus ja tulkaa minun luokseni.”

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Jasmine Turner ja se on julkaistu mormonhub.com -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.