On aika alkaa ajatella, mitä äiti haluaa äitienpäiväksi.

Mutta mitä hän oikeasti haluaa. Äitisi sanoo rakastavansa sinua mitä ikinä annatkin hänelle, mutta puhuin kolmelletoista mormoniäidille selvittääkseni asian.

Puhuin uusille äideille, äideille, joiden lapset ovat lähteneet kotoa, uupuneille äideille ja isoäideille. Heidän vastauksissaan oli yksi yhdistävä tekijä: äitisi haluaa jotain huomaavaista.

Älä käsitä väärin, äitisi varmasti nauttii Fazerin Sinisestä, jonka ostat Prismasta lauantai iltana. Mutta jos käytät aikaa miettiäksesi hänen elämäntilannettaan ja mikä todella tekisi hänen päivästään upean, hän tulee olemaan paljon kiitollisempi.

 

Tauko

Monet lapsiperheiden äideistä, joille puhuin, sanoivat haluavansa aikaa olla tekemättä jokapäiväisiä ”äitijuttuja” enemmän kuin mitään muuta. Äidit rakastavat perhettään, mutta ne voivat olla uuvuttavia erityisesti, jos hän käyttää suurimman osan ajastaan monen pienen lapsen kanssa.

Eräs nuori äiti kertoi minulle ajasta muutaman vuosi sitten, kun hänen lapsensa olivat 2 vuotta ja 5kk vanhoja:

Kaikki mitä halusin äitienpäiväksi oli se, ettei minun tarvitsisi vaihtaa yhtään vaippaa tai tiskata lainkaan tiskejä. Aviomieheni teki ne koko viikonlopun ja sen lisäksi hän siivosi, imuroi ja valmisti jokaisen aterian. Tauon saaminen jokapäiväisistä askareista edes yhdeksi päiväksi on erittäin hienoa.

Tässä on muutamia keinoja, kuinka antaa äidillesi tauko:

 • Vaihda työnjakoa. Onko teillä kotitöitä, jotka äiti hoitaa yleensä? Ota yksi noista töistä vastuullesi viikoksi ennen ja/tai jälkeen äitienpäivän.
 • Lähesty asiaa toiselta kantilta ja tee kaikki kotityöt kokonaisen päivän tai kahden ajan äitienpäivän aikaan.
 • Tee sopimus sisarustesi kanssa, ettette kinastele äitienpäivänä ja tehkää parhaanne ratkaistaksenne ongelmanne.
 • Mitä äitisi tykkää tehdä kotona? Nauttipa hän puutarhanhoidosta, lautapeleistä, ruuanlaitosta tai television katsomisesta, anna hänelle tilaa tai osallistu hänen halutessaan niin.

Aikaa yksin

oma aika on tärkeääToiset äidit ehdottivat menemään askeleen pidemmälle ja lähettää äiti ulos talosta.

Eräs nuori viiden lapsen äiti kertoi toiveensa olevan ”hemmottelua, manikyyria, kasvohoitoa, ei ruuanlaittoa. Treffit aviomiehen kanssa.” Tuntui kuin hän olisi vain voinut jatkaa listaa.

Eräs teini-ikäisten äiti selitti:

Äidit tarvitsevat aikaa itselleen, aikaa ollakseen ystäviensä kanssa ja/tai aikaa harrastuksilleen. Tämä lataa heidän patterinsa, niin että he voivat olla parempia äitejä ja vaimoja.

Jos luulet äitisi tarvitsevan aikaa poissa kotoa, tässä on muutamia ideoita:

 • Osta kokemus. Monet äideistä, joille puhuin, mainitsivat päivän kylpylässä. Mutta jos se ei sovi sinun äidillesi, harkitse lähettäväsi hänet luennolle, kierrokselle eläintarhan kulissien taakse tai laskuvarjohyppäämään. Sinä tunnet äitisi parhaiten.
 • Yhdistä hänet muihin. Jotku äideistä halusivat olla yksin, mutta suurin osa halusi olla yhteydessä ystäviin tai puolisoon. Joten soita heille etukäteen tehdäksesi tarvittavat järjestelyt.
 • Ajattele sunnuntain ulkopuolelta. Äitienpäivän ollessa sapattina, jotkut saattavat tuntea aktiviteettien vaihtoehtojen olevan rajoitettuja. Joten sunnuntain sijaan anna äidille päivä poissa kotoa viikon aikana.

Aikaa perheen kanssa

perheet ovat yhteiskunnan perusyksikkö

Äideillä, joiden lapset ovat jo lähteneet kotoa, oli hyvin erilainen tarina. Kysyessäni eräältä hänen vastauksensa oli välittömästi ”aikaa aikuisten lasten kanssa”.

Vastauksen erilaisuus todella korostaa sitä, kuinka erilaisia äitiemme kokemukset ovat. Mitä he todella haluavat on, että me kiinnittäisimme huomiota ja toimisimme huomioidemme mukaisesti.

Toinen aikuisten lasten äiti kertoi minulle hänen perinteestään:

Nyt kun lapseni ovat kasvaneet, muuttaneet pois kotoa ja heillä on omat perheensä, kerroin heille parhaimman lahjan olevan aika heidän kanssaan ja asioiden tekeminen heidän kanssaan! Siitä lähtien lapseni ovat suunnitelleet meille kaikille yhteisiä tapahtumia kuten musikaali Hollywoodin teatterissa tai päivä Glen Ivy:ssa (paikallinen kylpyläkaupunki). Museokäynnit, vaellukset, golfaaminen. Noiden päiväretkien luomat muistot merkitsevät paljon enemmän, kuin mikään hyllyllä seisova lahja!

Tietenkään kaikki aikuiset lapset eivät asu tarpeeksi lähellä, voidakseen vierailla äitinsä luona. Joten tässä on muutama idea lapsille, jotka asuvat toisessa kaupungissa.

 • Luo yhteys. Eräs äiti, jolle puhuin, on järjestänyt kukkakaupan lähettämään äidilleen saman lahjan joka vuosi henkilökohtaisen kirjeen kanssa. Perinne luo jotain merkittävää ja kirje tekee siitä henkilökohtaista. Ja hänen läsnäolonsa tuntuu, vaikkei hän voi olla paikalla.
 • Skype. Jos et soita videopuheluita äidillesi, tee erityisiä järjestelyä varmistaaksesi, että voit tänä äitienpäivänä. Ja web-kamera voi olla mukava lahja.

Lähellä asuville aikuisille lapsille on ideoita tässä:

 • Kaksi äitiä, yksi matka. Aikuiset pojat, joilla on omia lapsia, viekää lapsenne isoäidin luo. Hän ilahtuu nähdessään teidät, kun taas lastesi äiti voi viettää aikaa yksin.
 • Suunnittele etukäteen. Tämä ei ole mikä tahansa matka äitisi luo. Mieti, mitä äitisi voisi haluta tehdä ja vie mukanasi hänen lempi ruokaansa tai elokuvansa.

Kiitollisuus

kiitollisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä

Ensimmäinen reaktioni niille, jotka vastasivat ”kiitollisuus” oli, että he vain yrittivät liikaa olla mukavia. Ajattelin, että mitä äidit todella halusivat, ei olisi vain yksinkertainen kiitos.

Mutta mitä enemmän ajattelin asiaa, sitä enemmän huomasin etteivät nämä äidit pyytäneet pinnallisia kiitollisuuden osoituksia vaan vilpitöntä kiitollisuutta.

Puhuttuaan erilaisista lahjoista eräs äiti sanoi:

Kaikki mitä todella haluan äitinä on tuntea, että he ovat kiitollisia siitä mitä teen heille. Kiitos siitä, että uhraan kaikkeni heidän vuokseen. Kiitos siitä, että ruokin heidät ja teen asioita heille joka päivä. Haluan kuulla sanat: ”rakastan sinua äiti, olen kiitollinen kaikesta mitä teet minulle”.

Jos aloitat äitienpäivän järjestelysi tuolla asenteella, silloin varmasti valitset parhaan ja merkittävimmän lahjan.

Äidit haluavat myös kuulla sanoja. Tässä on ideoita, kuinka voit varmistaa äitisi tietävän sinun olevan kiitollinen:

 • Mitä tahansa annat äidille, lisää halaus. Pitkään kestävä halaus samalla kun jaat ystävällisiä sanoja, luo merkittävän ja kestävän muiston.
 • Mitä tahansa kykyjä sinulla onkaan, kirjoita kiitollisuutesi ylös. Olipa se kaunis kirje, maalaus, laulu tai video, laita kiitollisuutesi johonkin konkreettisesti.

Kuinka sinä juhlit äitienpäivää? Mitä teet osoittaaksesi kiitollisuutesi äidillesi?

 

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu osoitteessa lds.net. Artikkelin on suomentanut Hanna-Martta Maljanen.