Meillä ihmisillä on tapana määritellä itseämme ja toisiamme mitä erilaisimmin tavoin. Kaikki suomenruotsalaiset esimerkiksi ovat kauniita ja puheliaita, eikö niin? Mitä mormoneihin tulee, heihin liitetään tyypillisesti ainakin seuraavat kolme ominaisuutta. Kysymormonilta.fi selvitti, kuinka hyvin tai huonosti yleiset käsitykset pitävät paikkaansa.

 

Huomio 1: Kaikki mormonilähetyssaarnaajat ovat komeita nuoria miehiä.

Komeus on toki katsojan silmissä, mutta Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko ei valitse lähetyssaarnaajiaan ulkonäön perusteella. Lähetystyöhön ei liioin valmistauduta käymällä kauneuskirurgisissa toimenpiteissä tai pumppaamassa rautaa salilla. Lähetystyöhön lähtemisen ratkaisee yksilön oma valinta ja halu palvella. Nuorten miesten lisäksi Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkolla on tällä hetkellä ympäri maailmaa yli 20 000 nuorta lähetyssaarnaajanaista sekä suuri joukko lähetystyötä tekeviä aviopareja.

 

Mormoninuoria valmistautumassa urheilemaan

Terveelliset elintavat ovat mormoneille tärkeitä. He pidättäytyvät esimerkiksi päihdeaineiden käytöstä.

Huomio 2: Mormonit ovat tylsiä, koska he eivät juo alkoholia tai edes kahvia.

Tylsä ei ole ensimmäinen adjektiivi, joka tulee mieleen esimerkiksi Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon johtajista. He ovat vanhoja ja harmaantuvia miehiä, sitä ei käy kiistäminen, mutta heidän puheistaan löytyy aina huumoria. Täysin oma lukunsa ovat nuorten aikuisten tapahtumat, kuten joka kesä yli 600 nuorta aikuista maailmaa eri kolkista yhteen kokoava Fest i Nord. Niiden iltajuhlissa biletetään samaan tapaan kuin missä tahansa yökerhossa, mutta ilman seuraavana aamuna iskevää armotonta päänsärkyä. Käytännöllistä, vai mitä?

 

Huomio 3: Kaikki mormonit ovat sikarikkaita.

Kunpa olisivatkin! Viimeisimmässä Yhdysvaltojen presidentinvaalissa ehdolla ollut Mitt Romney on kieltämättä sikarikas mormoni ja myös Suomessa on useita esimerkiksi lääkäreinä tai yrittäjinä työskenteleviä hyvin toimeentulevia mormoneita. Loput noin 15 miljoonaa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon jäsentä lienevätkin sitten joko pieni- tai korkeintaan keskituloisia. Itse asiassa kirkko kasvaa tällä hetkellä voimakkaimmin monissa kehitysmaiksi luokitelluissa maissa, joissa ei takuulla rahalla mällätä.

 

Bonushuomio: Mormonit ovat epäilyttäviä, koska he ovat ystävällisiä.

Omaa henkilökohtaista tilaansa varjelevien suomalaisten makuun käsi ojossa ventovieraita kohti kiirehtivät mormonit ovat epäilemättä epäilyksiä herättäviä tyyppejä. Pelkoon ei kuitenkaan ole syytä: he haluavat vain kätellä ja tervehtiä. Huolestua ei tarvitse siitäkään, jos mormoni pyytää kanssaan kirkkoon sunnuntaina tai päivälliselle kirkon jälkeen. He nyt vain ovat sellaisia, koettakaa kestää!

 

Artikkelin on kirjoittanut Suvi Peltola.

Kirjoittaja on ammatiltaan toimittaja. Hänet kastettiin Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäseneksi vuonna 2009.