Vaikka mormonikirkon johtajat olivat aluksi huolissaan deittisovellus Tinderin vaikutuksista, yhä useammat mormonipariskunnat ovat tavanneet tuon sovelluksen välityksellä. Tämä on myös lisännyt muiden kirkon nuorille naimattomille aikuisille räätälöityjen deittisovellusten määrää.

”Mutual” on uusi deittisovellus, joka on suunnattu erityisesti nuorille naimattomille mormoneille. Se julkaistiin viime kesänä, ja tammikuussa se vietiin Kickstarteriin iPhone-only-sovelluksen kehittämistä ja Android-alustalle siirtämistä varten. (Kickstarter onyhdysvaltalainen joukkorahoituspalvelu, joka keskittyy erityisesti luovien projektien vastikkeelliseen joukkorahoitukseen.) Sen jälkeen 369 ihmistä on lahjoittanut yli 20 000 dollaria sovelluksen kehittämiseen. Toiminnallisesti Mutual perustuu toimintatapaan, joka on ollut käytössä Tinder-sovelluksessa vuodesta 2012 lähtien: julkaise kuviasi ja kirjoita muutama lause ja katsele sitten toisten profiileja. Valitse kenestä pidät ja kenestä et, ja salli sitten yhteys vain niiden henkilöiden välillä, jotka ovat kiinnostuneita toisistaan.

”Tinder-pariskunnat”  yleistyvät kirkossa

Creighton ja Kayla King tapasivat Tinderissä viime marraskuussa. Juteltuaan Tinderin välityksellä muutaman viikon ajan he kävivät ensimmäisillä treffeillään. He menivät naimisiin 13. toukokuuta.

”Annoin Creightonille puhelinnumeroni, mutta hän jatkoi vain viestittelyä Tinderissä. Sanoin hänelle, että voit lähettää tekstiviestejä, koska sinulla on puhelinnumeroni”, Kayla King sanoi.

”Niin, mutta se tuntui askeleelta eteenpäin. Isolta askeleelta. Pidin Tinderiä vitsinä, joten kun minut yhdistettin jonkun kanssa, joka oikeasti oli mielestäni mukava, ajattelin: ’Voi sentään. Tämä on todellista.” Creighton King sanoi.

He sanovat, että heidän kokemuksensa mukaan kirkossa ei ole paljonkaan kielteistä suhtautumista niitä kohtaan, jotka ovat tavanneet Tinderin välityksellä.

”Tunnen monia pariskuntia, jotka ovat tavanneet Tinderissä ja menneet naimisiin. Jotkut heistä ovat menneet naimisiin temppelissä ja toiset ovat avioituneet ensin ja heidät on sinetöity temppelissä myöhemmin”, Kayla King sanoi. ”Joten luulen sen olevan yleistymässä kirkon piirissä.”

Käytä deittisovelluksia oikeista syistä

Vanhin Ballard kahdentoista apostolin koorumista piti puheen kirkon nuorisolle vuonna 2015 mainiten erityisestin Tinder- ja Snapchat -sovellukset pitäen niitä mahdollisina hengellisinä vaaratekijöinä. Se oli yksi niitä harvoja kertoja, kun kirkon johtajisto mainitsi nimeltä jonkun sovelluksen. Mutta Kingin pariskunnan mukaan mielipiteet ovat muuttuneet sen jälkeen.

”Minusta on huvittavaa, että tuossa samassa puheessa hän puhuu Snapchat-sovelluksesta. Nyt kirkko käyttää sitä itse. Seurailen sitä. Siellä on paljon hyviä juttuja”, Creighton King sanoi.

”Mitä tahansa etsitkin, löydät sen”, Kayla King sanoi. ”Jos käytät sitä oikeista syistä, oli se sitten Snapchat, Instagram tai Facebook tai Tinder, sitä ei käytetä vahingollisella tavalla, koska sinä käytät sitä oikeista syistä.”

Melanie Christensen tapasi miehensä Coryn Tinderissä. He menivät naimisiin toukokuussa 2014. Pidellen sylissään tytärtään Harmonya asunnossaan Loganissa Christensen kertoo, että hän alkoi käyttää Tinderiä, koska hänen huonetoverinsa käyttivät sitä.

”Huonetoverini sanoi sitä kundien näyteikkunashoppailuksi, joten kokeilimme sitä ja se toimi paremmin kuin odotin”, hän sanoi. ”Siihen aikaan en uskaltanut kertoa siitä muille, mutta ajan kuluessa olen nähnyt, miten monet muutkin ovat onnistuneet käyttämällä Tinderiä ja muita internetin deittijuttuja, eikä ole enää niin kiusallista puhua siitä.”

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Katherine Taylor ja se on julkaistu ldsliving.com -sivustolla otsikolla  ”From Tinder to Temple: The Changing Role Of Apps In Mormon Dating

Suomi ©2017 LDS Living, A Division of Deseret Book Company