Särkyneisyys ilmenee eri muodoissa ja eri asteisena elämässämme. Jokainen kokemus on erilainen, ja jokainen niistä tuo tullessaan jonkinasteista epätoivoa, lannistumista, takaiskuja, suruja, syiden etsimistä, katumusta, ahdistusta ja monia muita tunteita, jotka tuntuvat aiheuttavan suurta vahinkoa herkille sydämille. Mutta jokainen kokemus tuo tullessaan myös paranemista — paranemista, joka vaatii aikaa, anteeksiantoa ja Mestariparantajan aitoa rakkautta.

Paraneminen vaatii aikaa

Jos paraneminen tuntuu mahdottomalta ja särkyneisyytesi tuntuu olevan korjauskelvotonta, tunteesi ovat kuitenkin sallittuja. Tunnusta tuskasi. Itke se ulos. Huuda, jos siltä tuntuu. Tunne se. Paranemisellasi ei ole määräaikaa, joten älä kiirehdi sitä. Siinä voi mennä jonkin aikaa, eikä se haittaa. Mutta ajan käyttäminen paranemiseen ei tarkoita vain sitä, että makaat joutilaana säälien itseäsi. Tietenkin on päiviä, jolloin haluat vain jäädä sänkyyn ja olla yksin, mutta muista että paraneminen vaatii paljon enemmän kuin vain ajan kulumisen. Anna itsellesi aikaa tuntea tunteesi, mutta älä odota, että aika yksin parantaa haavasi.

Paraneminen vaatii anteeksiantoa

Anteeksiannolla voi olla monta tarkoitusta paranemisessa. Se voi tarkoittaa anteeksi antamista toisille tai itsellesi. Pyhissä kirjoituksissa meitä käsketään antamaan anteeksi kaikille. Mutta niissä ei sanota, että meidän “täytyy antaa anteeksi heti.” Joskus on vaikea antaa anteeksi tunteiden riepotellessa, eikä se haittaa. Usein voiman löytäminen mielipahasta ja katkeruudesta irti pääsemiseen vaatii tunteiden käsittelyä, itsensä rauhoittelua ja tilanteen katsomista toisen linssin läpi. Kaikki nämä askelet vaativat aikaa. Mutta ole tietoinen siitä, että kun Jumala käski meitä antamaan anteeksi kaikille, Hän tiesi erittäin hyvin, että se on yksi tärkeimmistä asioista paranemisprosessissa. Anteeksianto voi tuoda meille rauhaa ja parantaa kykyämme tuntea toivoa. 

Voi tuntua mahdottomalta antaa anteeksi, mutta Vapahtajan ja Hänen sovitustyönsä kautta se on mahdollista. Anna taakkasi Herralle myöntäen nöyrästi inhimilliset rajoituksesi ja että tarvitset Hänen armoaan yrittäessäsi löytää itsestäsi sitä samaa armoa, joka auttaa sinua antamaan anteeksi itsellesi ja muille.

Se ei ole helppoa. Se saattaa vaatia muutaman yrityksen ja itsetutkistelua siitä, oletko valmis jättämään kaiken tuskan taaksesi. Mutta kun teet niin, tunnet olosi kevyemmäksi ja sinulla on rajaton kapasiteetti kasvaa ja kehittyä ihmiseksi, joka haluat olla.

Paraneminen vaatii Mestariparantajan rakkautta ja apua

Mitä tahansa käytkin läpi, paraneminen voi joskus tuntua suuremmalta tehtävältä kuin mihin tunnet kykeneväsi. Sinusta saattaa jopa tuntua siltä että et voi enää kestää sitä ja anot taivaallista Isää poistamaan katkeran maljan sinulta, kuten Jeesus teki. Isä vastasi Ainosyntyiselle Pojalleen lähettämällä enkelin vahvistamaan Häntä, ja Hän lähettää apua myös sinulle: Hänet, joka on Mestariparantaja. Hänet, joka käveli Jerusalemin katuja parantaen sairaita, avaten sokeiden silmiä, saaden rammat kävelemään ja kuolleet nousemaan kuolleista. Hänet, joka ei ainoastaan kärsinyt maailman syntien, vaan myös ihmiskunnan epätoivon, lannistuksen ja kaikenlaisen särkyneisyyden tähden, sinun särkyneisyytesi mukaan lukien.

Kristuksen kautta särkynyt sydämesi voi parantua, samoin kuin ihmiset pyhissä kirjoituksissa paranivat. Hän ei ehkä vie pois katkeraa maljaasi, mutta Hän auttaa sinua kantamaan sen, koska Hän tietää täydellisesti, miltä tuntuu olla särkynyt. Hänen rakkautensa riittää kannattelemaan sinua kerätessäsi sirpaleitasi ja rakentaessasi hitaasti itseäsi ehjäksi. Sovituksen ansiosta voit olla varma, että Hän ymmärtää surusi ja toivottomuutesi syvyydet. Voit löytää lohtua siitä, että jos tulet Hänen luokseen, voit tulla taas ehjäksi.

Kun sydämesi on parantunut, huomaat olevasi vahvempi, ei kokemuksestasi huolimatta vaan sen takia. Sinulla on suurempi kyky rakastaa, olla empaattinen, antaa anteeksi ja lohduttaa niitä, jotka ovat paranemassa. Huomaat oppineesi monia asioita, joita vain särkyneisyys voi opettaa.

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Chona ja se on julkaistu faith.ph -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.

Mitkä asiat ovat auttaneet sinua tulemaan jälleen ehjäksi?

Tule keskustelemaan kanssamme hengellisyyteen liittyvistä aiheista Seuraa Kristusta Facebook-ryhmässä: