Ajatus:

”Parannus on jumalallinen lahja ja meidän tulisi puhua siitä hymyillen. Se vie meitä kohti vapautta, luottamusta ja rauhaa.”

(D. Todd Christofferson, ”Parannuksen jumalallinen lahja,” lokakuu 2011 yleiskonferenssi)

Laulu:

”Sua tahdon seurata,” MAP 142

Pyhien kirjoitusten kohta:

”Katso, nyt minä sanon teille, että hän käskee teitä tekemään parannuksen; ja ellette tee parannusta, ette voi mitenkään periä Jumalan valtakuntaa.” (Alma 9:12).

Konferenssipuhe:

Saadaksesi lisää tietoa tästä aiheesta, lue Russell M. Nelsonin puhe ”Parannus ja kääntymys” vuoden 2007 huhtikuun yleiskonferenssista.

Oppiaihe:

Kertomus:

Elokuvassa ”Leijonakuningas” Simba syyttää itseään isänsä kuolemasta. Peläten seurauksia, Simba karkaa kotoa ja yrittää piiloutua ongelmiltaan unohtamalla menneen.

Hän elää vuosia sanoen ”Hakuna Matata” (ei huolta) kaikille kipeille muistoille, mutta ei koskaan selvitä menneisyytensä ongelmia, jotka edelleen tekevät hänet surulliseksi ja saavat hänet tuntemaan syyllisyyttä. Hän unohtaa mahdollisuutensa olla kuningas ja sen sijaan omaksuu laiskan elämäntavan ja pakoilee vastuuta.

Lopulta Simban isä, Mufasa, ilmestyy Simballe ja nuhtelee tätä:

”Olet unohtanut kuka olet, joten olet unohtanut minut. Tutki sisimpääsi Simba. Olet enemmän kuin mitä sinusta on tullut. Sinun täytyy ottaa paikkasi elämän kiertokulussa.

Muista kuka olet. Olet poikani ja ainoa tosi kuningas. Muista kuka olet.”

Myöhemmin kun Simba epäröi menneisyytensä kohtaamista ja paikkansa ottamista kuninkaana, Rafiki-paviaani antaa hänelle tämän viisaan neuvon: ”Menneisyys voi satuttaa. Mutta minä näen sen niin, että voit joko juosta sitä karkuun tai oppia siitä.”

Saatuaan rohkaisua, Simba uskaltaa palata takaisin kotiin ja myöntää menneisyyden virheensä. Niin tehtyään, hänen perheensä antaa hänelle anteeksi ja hän pystyi korjaamaan valtakunnan ongelmat sen todellisena kuninkaana.

Omaan elämään soveltaminen:

Teemme elämässämme virheitä. Joskus virheemme ovat niin suuria, että haluamme piiloutua niiltä ja unohtaa, että olemme niitä koskaan tehneetkään. On houkuttekevaa sanoa ”hakuna matata” kaikille niille asioille, jotka saavat meidät tuntemaan syyllisyyttä.

Mutta syntiemme piilottelu sen sijaan, että tekisimme parannuksen, vie meidät pois iankaikkisen elämän polulta. Jos välttelemme ongelmaa, heikennämme mahdollisuuksiamme olle kuninkaita ja kuningattaria Jumalan valtakunnassa. Vain Jeesuksen Kristuksen sovituksen kautta voimme löytää tiemme takaisin polulle ja vapautua syyllisyydestä.

[Parannus on] mielen ja sydämen muutos, joka tuo mukanaan uudistuneen asenteen Jumalaa, itseä ja elämää kohtaan yleensä. Parannus merkitsee, että ihminen kääntyy pois pahuudesta ja kääntää sydämensä ja tahtonsa Jumalaan alistuen Jumalan käskyihin ja toiveisiin ja hylkää synnin. Todellinen parannus tulee rakkaudesta Jumalaa kohtaan ja halusta noudattaa hänen käskyjään. Kaikki vastuulliset ihmiset ovat tehneet syntiä, ja heidän täytyy tehdä parannus voidakseen edistyä kohti pelastusta. Vain Jeesuksen Kristuksen sovituksen kautta meidän parannuksellamme voi olla vaikutusta ja Jumala voi sen hyväksyä.

(Pyhien kirjoitusten opas, ”Parannus”)

Parannuksen tekeminen tarkoittaa sitä, että tunnustamme syntimme Jumalalle (ja tarpeen mukaan kirkon johtajalle), korjaamme virheemme niitä kohtaan, joita olemme loukanneet, emmekä koskaan toista virheitämme. Menneisyyttä ei voi tehdä tekemättömäksi, mutta voimme oppia siitä ja välttää synnin tekemistä uudelleen.

Se ei ole helppoa, mutta muistamalla, että olemme rakastavan taivaallisen Isän lapsia, voimme löytää rohkeutta tunnustaa syntimme ja jättää ne pysyvästi taaksemme.

Jokaisella [henkilöllä] on iankaikkinen sisin ja ”jokainen heistä on taivaallisten vanhempien rakas henkipoika tai -tytär (Perhe – julistus maailmalle). Jokaisessa on jumalallisuuden siemeniä ja jokaisen täytyy valita, haluaako elää sopusoinnussa vai jännitteessä tuon jumalallisuuden kanssa. Jeesuksen Kristuksen sovituksen kautta kaikki ihmiset voivat ”edistyä kohti täydellisyyttä ja toteuttaa lopulta jumalallisen päämääränsä.” Aivan kuten lapsi voi kehittää itsessään ajan myötä vanhempiensa ominaisuuksia, ihmisen perimää jumalallista luonnetta voidaan kehittää tulemaan hänen taivaallisen Isänsä luonteen kaltaiseksi.

Me uskomme, että vain Jeesuksen Kristuksen sovituksen kautta voimme saada varman toivon iankaikkisesta kirkkaudesta ja että Hänen sovituksensa voima on saatavilla vain uskomalla Jeesukseen Kristukseen, tekemällä parannusta, menemällä kasteelle, saamalla Pyhän Hengen lahjan ja pysymällä vahvana loppuun asti seuraten Kristuksen ohjeita ja esimerkkiä (2. Ne. 31:20). Siispä niitä, jotka tulevat Jumalan kaltaisiksi ja pääsevät Hänen kirkkautensa täyteyteen, kuvaillaan ihmisiksi, jotka ”on tehty täydellisiksi Jeesuksen, uuden liiton välimiehen kautta, joka sai aikaan tämän täydellisen sovituksen vuodattamalla oman verensä” (OL 76:69).

Kuten Simba, me voimme muistaa, keitä me olemme, oppia menneisyydestä ja ottaa paikkamme Isämme valtakunnassa parannuksen lahjan kautta.

Toiminta:

Samalla kun katsotte Leijonakuningasta yhdessä, voitte tehdä seuraavan toiminnan, joka havainnollistaa Kristuksen sovitusta ja parannuksen lahjaa.

Tarvikkeet: Lasillinen vettä, valkaisuainetta ja elintarvikeväriä (kaikki erikseen)

Ohjeet: Selitä, että lasillinen puhdasta vettä kuvaa meitä, kun saavumme tänne maan päälle puhtaina ja synnittöminä. Lisää sitten hitaasti muutama pisara elintarvikeväriä ja selitä, että jokainen pisara kuvaa tekemäämme syntiä (anna esimerkkejä). Vesi menettää puhtautensa ja vaikuttaa siltä, että sitä ei voi saada enää kirkkaaksi. Samalla tavoin meistä joskus tuntuu, että tehtyämme syntiä emme voi mitenkään poistaa virhettämme, tai että emme enää koskaan voi olla tyytyväisiä itseemme.

Mutta on mahdollista päästä irti syyllisyydestämme ja tulla puhtaaksi, jotta voimme palata taivaallisen Isämme luokse, jos luotamme Jeesuksen Kristuksen sovitukseen. Kaada nyt valkaisuainetta vesilasiin. Vesi alkaa vähitellen puhdistua, kunnes se lopulta tulee täysin kirkkaaksi. (Voit lisätä enemmän valkaisuainetta nopeuttaaksesi reaktiota, mutta jos annat sen kirkastua hitaasti, sinulla on enemmän aikaa selittää, miten sovitus toimii ja että miten parannuksen tekoon menee joskus aikaa).

Selitä, että kun teemme parannuksen, Kristuksen sovitus voi puhdistaa meidät jälleen, jotta voimme aloittaa alusta ja yrittää taas pysyä puhtaana.

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Carly M. Springer ja se on julkaistu ldsliving.com -sivustolla nimellä ”FHE: Lessons from The Lion King”.

Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company