On helppoa juuttua pitämään rutiinirukouksia samoina toistuvin sanoin ja lausein. On vaikeaa olla tekemättä niin, kun rukoilet joka päivä, jopa useita kertoja päivässä, ja siitä tulee osa jokapäiväistä elämääsi. Monille kirkon jäsenille rukoileminen on yksi ensimmäisistä asioista, joita opettelet tekemään pienenä. Heti kun lapsi osaa puhua selvin sanoin ja pienin lausein, rakastavat vanhemmat auttavat heitä pitämään omia rukouksia ja opettavat heille, kuinka tärkeää on olla yhteydessä Jumalaan säännöllisesti.

Koska rukoileminen on niin olennainen osa uskoamme ja jokapäiväistä elämäämme, keskustelemme siitä usein sunnuntaikokouksissa ja oppitunneilla. Olen kuullut satoja, luultavasti tuhansia kertomuksia rukouksen tärkeydestä ja sen tuomista ihmeistä. Mutta eräs tietty Nuorten Naisten luokan oppiaihe tulee mieleeni, kun mietin vilpittömän rukouksen merkitystä.

Keskustelimme kiitollisuuden tärkeydestä, kun johtajani kysyi: ”Jos heräisit aamulla ja sinulla olisi vain ne asiat, joista kiitit Jumalaa edellisenä iltana, mitä sinulla olisi jäljellä?”

Tuo kysymys osui ja upposi minuun. Jos niin olisi oikeasti tapahtunut, minulla ei olisi jäljellä paljoakaan. Mutta laajemmassa mittakaavassa se sai minut ymmärtämään, miten paljosta minun piti olla kiitollinen ja miten monia asioita pidän itsestään selvinä joka päivä.

Jumalan kiittäminen siunauksista on hyvin tärkeä osa rukousta, ja se unohdetaan aivan liian usein. On niin helppoa juuttua pyytämään asioita, joita tarvitset, että unohdat osoittaa kiitollisuutta niistä asioista, joita sinulla jo on. Joten kiitollisuuden hengessä, tässä on lueteltuna joitakin tapoja, joiden avulla voit osoittaa vilpitöntä kiitollisuutta taivaalliselle Isälle.

1. Pidä kiitosrukous.

Mikään muu ei muistuta sinua monista siunauksistasi samoin kuin kiitosrukouksen pitäminen. Polvistu ja kiitä taivaallista Isää kaikista ihanista lahjoista, joilla Hän on siunannut sinua – sekä ajallisista että hengellisistä. Vaikka sinulla olisi vaikeaa, aina on jotakin, josta voit olla kiitollinen. Vanhin Bednar kertoi kokemuksen lokakuun 2008 yleiskonferenssissa tämän syvällisen oivalluksen kera:

”Merkityksellisimmät ja hengellisimmät kokemani rukoukset ovat sisältäneet monia kiitollisuudenilmauksia ja vain vähän, jos lainkaan pyyntöjä. Kun siunauksenani on nyt saada rukoilla apostolien ja profeettojen kanssa, huomaan näiden Vapahtajan kirkon nykyajan johtajien keskuudessa saman piirteen, joka oli sotapäällikkö Moronissa Mormonin kirjassa. He ovat miehiä, joiden sydän paisuu kiitoksesta Jumalalle niistä monista oikeuksista ja siunauksista, joita Hän suo kansalleen.”

2. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa.

Pidä mukanasi pientä muistikirjaa ja kirjoita ylös ne asiat, joista olet kiitollinen päivän aikana. Kokemustesi ja vaikutelmiesi kirjoittaminen auttaa sinua muistamaan ne paremmin ja huomaamaan ne useammin. Ja kun kiinnität enemmän huomiota omiin lempeisiin armotekoihisi, huomaat Jumalan käden elämässäsi ja ymmärrät, että Hän on aina kanssasi. Presidentti Eyring puhui päiväkirjan päivittäisen kirjoittamisen tärkeydestä lokakuun 2007 konferenssipuheessaan, “Oi muistakaa, muistakaa”.

“Ennen kuin kirjoitin, tapanani oli pohtia tätä kysymystä: ”Olenko nähnyt Jumalan käden ojentuvan koskettamaan meitä tai lapsiamme tai perhettämme tänään?” Kun jatkoin sitä hellittämättä, jotakin alkoi tapahtua. Kun kävin mielessäni päivää läpi, näin todisteen siitä, mitä Jumala oli tehnyt jollekulle meistä mutta mitä en ollut käsittänyt päivän kiireisinä hetkinä. Kun niin tapahtui, ja niin tapahtui usein, ymmärsin, että se, että yritin muistaa, oli antanut Jumalalle mahdollisuuden osoittaa minulle, mitä Hän oli tehnyt.”

3. Rukoile toisten puolesta.

Palveleminen ja toisten puolesta rukoileminen ovat ihmeellisiä tapoja saada ajatukset pois omista vaikeuksista ja keskittyä Jumalan lasten rakastamiseen. Kun pyrit kohdistamaan huomiosi ulospäin, ei sisäänpäin, sinun on helpompi tiedostaa ja olla kiitollinen omasta elämästäsi ja siunauksistasi.

Vanhin Bednar selitti: “Aivan samoin kuin kiitollisuuden ilmaiseminen useammin rukouksissamme avartaa ilmoituksen kanavaa, samoin muiden puolesta rukoileminen koko sielumme voimalla lisää kykyämme kuulla Herran ääntä ja ottaa se varteen.”

4. Kiitä taivaallista Isää koettelemuksistasi.

Tämä on hyvin vaikeaa, erityisesti kun olet keskellä koettelemustasi, etkä pysty näkemään siitä seuraavaa hyvää. Mutta on erittäin tärkeää muistaa, että vaikka et tiedä, miksi sinun täytyy kestää koettelemuksia, Jumala auttaa sinua ja tekee sinut vahvemmaksi. Kiitä Häntä oppimistasi opetuksista ja tarraudu Häneen näinä vaikeina aikoina elämässäsi.

Vanhin Uchtdorf selitti tämän kauniisti huhtikuun 2014 konferenssipuheessaan.

”Kun olemme kiitollisia Jumalalle niissä olosuhteissa, joissa olemme, me voimme kokea lempeää rauhaa koettelemuksen keskellä. Murheessa me voimme silti kohottaa sydämemme kiitokseen. Tuskassa me voimme riemuita Kristuksen sovituksesta. Katkeran surun kylmyydessä me voimme kokea taivaan syleilyn läheisyyden ja lämmön.”

5. Pyri saamaan kiitollisuuden asenne

On helppoa listata ajalliset asiat, joista olemme kiitollisia, mutta Vanhin Ucthdorf muistuttaa, että meidän pitäisi keskittyä kiitollisuuden syvällisempään merkitykseen.

”On totta, että on tärkeää luetella siunauksemme usein – ja jokainen, joka on kokeillut sitä, tietää, että niitä on paljon – mutta en usko, että Herra odottaa meidän olevan vähemmän kiitollisia koettelemusten aikoina kuin runsauden ja huolettomuuden aikoina. Itse asiassa useimmissa pyhien kirjoitusten kohdissa ei niinkään tuoda esiin kiitollisuutta jostakin, vaan pikemminkin niissä esitetään kiitollisuuden yleinen olotila tai asenne. . . . Toisin sanoen ehdotan, että sen sijaan, että olisimme kiitollisia jostakin, keskittyisimme olemaan kiitollisia niissä olosuhteissa, joissa olemme – mitä ne sitten ovatkin.”

 

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu ldsliving.com-sivustolla nimellä ”The Question That Can Change the Way You Pray.

Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company