Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon perustamisesta vuonna 1830 lähtien, mormonit ovat olleet työteliäs joukko – he ovat rakentaneet kaupunkeja, järjestäneet yhteisöjä, asuttaneet uusia alueita ja käynnistäneet maanviljely-, karjankasvatus- ja jalostustoimintaa. Työ ei ollut helppoa, mutta varhaiset pioneerit uskoivat omavaraisuuteen, sekä maalliseen että hengelliseen. Siirtokuntien asuttaessa uusia alueita ensimmäisinä rakennuksina nousivat pystyyn temppelit ja kirkot. Ja huolimatta kaikesta siitä työstä, joka piti saada tehdyksi, sunnuntait olivat varattuja jumalanpalveluspäiviksi.

Tänä päivänä kirkon jäseniä kannustetaan oppimaan uusia taitoja, hankkimaan koulutus, olemaan työteliäitä ja antamaan takaisin yhteisöilleen. Tämä kaikki alkaa uskosta Jeesukseen Kristukseen. Asettamalla kompassimme Kristuksen esimerkin suuntaisesti ja arvioimalla päivittäisiä tekemisiämme sen mukaan, mitä Hän tekisi, me ymmärrämme paremmin oman aikamme ja kykyjemme parhaan käytön.

Me uskomme Jumalan vastaavan rukouksiin. Suuret päätökset elämässämme, erityisesti ammattimme suhteen, tulisi tehdä rukoillen. Rukoilemalla, mikä ura olisi meille paras, ja kuuntelemalla vastauksia, saamme vähän ylimääräistä apua ja voimme paremmin auttaa toisia, aloittaen omista perheistämme.

Omavaraisuuden perusta on se, että kehitämme uskoamme Jeesukseen Kristukseen ja käännymme usein rukouksessa taivaallisen Isämme puoleen. Tässä muutama muukin periaate omavaraisuudesta, joita me opetamme ja joiden mukaan pyrimme elämään:

  1. Ole ahkera. Meidän täytyy tehdä oma osamme, jos odotamme Herran siunaavan meitä. Presidentti Dieter F. Uchtdorf kirkon Ensimmäisestä presidenttikunnasta on opettanut: ”Herra ei odota meidän tekevän työtä uutterammin kuin kykenemme. … Taivaallinen Isämme edellyttää ainoastaan, että teemme parhaamme – että teemme työtä täyden kykymme mukaan, olipa se kuinka suuri tai pieni tahansa.”

(Presidentti Uchtdorfin koko puheen voi kuunnella tai katsoa suomeksi täällä, kohdasta Pappeuskokous: Two Principles for Any Economy. Englanniksi puheen voi lukea täällä.)

  1. Ole fiksu. Käytä aikaa viisaasti. Laittamalla tehtävät tärkeysjärjestykseen, käyttämällä vapaata aikaa hyväksi ja varaamalla aikaa hengelliselle kasvulle voimme olla tuotteliaampia. Ja etsimällä aina tehokkaampia tapoja tehdä asioita voimme parantaa työpäiviämme.
  2. Opettele hoitamaan raha-asioita. Nykyajan apostoli, vanhin L. Tom Perry, opetti liiallisen velan välttämisestä: ”Välttämätöntä velkaa tulisi ottaa vasta huolellisen ja mietteliään rukouksen jälkeen sekä saatuanne parasta mahdollista neuvoa.” Järkevän budjetin, johon kuuluu hyväntahtoiset lahjoitukset, kuten kymmenykset, sekä säästötili, suunnitteleminen ja siinä pysyminen auttavat suuresti luomaan rauhaa kotiin.

(Vanhin Perryn koko puheen voi lukea englanniksi täällä.)

  1. Ratkaise ongelmia. Kun koemme ongelmien musertavan meidät, murehdimme itsemme helposti tilaan, jolloin emme enää osaa edes ajatella selkeästi. Parempi kohdata ongelma suoraan. Löydä ratkaisuja. Kun Joosef sai tietää Egyptiä kohtaavan seitsemän vuoden nälänhädän, hän ei hukannut aikaa murehtimalla sitä. Hän alkoi välittömästi tehdä töitä ratkaisun eteen. (Katso Moos. 41:33-36)
  2. Etsi tietoa. Joskus ratkaisu on hankkia lisää koulutusta. Se voi olla joko virallista jossain koulussa tai itseopiskelua. Kehitä itseäsi opiskelemalla kaikki mahdollinen alalta, jolla olet, maailmasta ympärilläsi sekä parhaat keinot menestyä. Vanhin Dallin H. Oaks on opettanut: ”Tehdessämme koulutusvalintojamme meidän pitäisi valmistautua elättämään itsemme ja ne, jotka saattavat tulla riippuvaisiksi meistä. On välttämätöntä, että meillä on työnantajien arvostamia taitoja. Kouluttautuminen on ensiarvoisen tärkeää henkilökohtaisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin saavuttamiseksi.”

(Vanhin Oaksin koko puheen voi lukea suomeksi täällä.)

  1. Ole tinkimätön. Vaikeat ajat voivat saada meidät kyseenalaistamaan arvomme tai jopa alentamaan niitä. Mikään määrä rahaa ei ole arvojemme alentamisen arvoista. Muista luottaa Jumalaan. ”Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan,
    vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan.” (Katso 3:5)

Kun elämme näiden periaatteiden mukaan ja harjoitamme uskoamme Herraan, meistä tulee omavaraisempia, sekä maallisesti että hengellisesti – ja huomaamme kokevamme enemmän iloa ja rauhaa perheissämme.

 

 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Mormon.org-sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson. Löydät lisää ajatuksia omavaraisuudesta tästä linkistä.