Pahamaineinen pyssysankari, etsintäkuulutettu ja uskolleen omistautunut kirkon jäsen – Orrin Porter Rockwellin elämä oli vähintäänkin paradoksaalinen. Hänen kuolettavan tarkka osumatarkkuutensa haulikolla sekä hänen ”ammu aina ensin, siten he tietävät sinun olevan aseistettu” -toimintaperiaatteensa tekivät hänen ajastaan lainvalvojana parhaimmillaankin ristiriitaisen. Rockwellia syytettiin kolmeen otteeseen joko murhasta tai murhan yrityksestä, hänet vapautettiin noista syytteistä kahdesti ja hän kuoli ennen kuin kolmatta tapausta ehdittiin käsitellä oikeudessa. Hänen kovasta ja säännöistä piittaamattomasta asenteestaan huolimatta Rockwell pysyi horjumattoman uskollisena kirkolle ja sen johtajille, ja hän toimi aikanaan sekä Joseph Smithin että Brigham Youngin henkivartijana kuolemaansa asti kesäkuussa 1878. Rockwellin elämää ympäröineiden ristiriitojen ja myyttien vuoksi hänen tarinansa on vetänyt kiinnostusta puoleensa niin mormonien kuin ei-mormonienkin taholta. Mutta tässä muutama herkullinen yksityiskohta, joita et ehkä tiennyt Orrin Porter Rockwellista.

1. Häntä kutsuttiin ”Tuhoavaksi enkeliksi”

Porter Rockwell tappoi enemmän lainsuojattomia kuin Wyatt Earp, Doc Holladay, Tom Horn ja Bat Masterson yhteensä – ansaiten pahaenteisen tittelinsä, ”Tuhoava enkeli”. Rockwellin haukan terävä katse oli niin tarkka, että hän pystyi näkemään maamerkkejä polkujen varrelta jopa päiviä ennen kanssapioneerejaan. Hänen osumatarkkuutensa oli niin tappava, että hän ampui kerran karkuun yrittävän pankkiryöstäjän hevosen selästä pilkkopimeässä yössä. Rockwellin legendaarisilla taidoilla ei mennyt kauan herättää lainsuojattomien, ja joskus jopa kilpailijoidenkin, huomio kautta koko Villin lännen.

2. Hän avusti Joseph Smithiä yrityksessä karata Libertyn vankilasta

Porter Rockwell ja Joseph Smith kasvoivat naapurimaatiloilla Palmyrassa New Yorkissa. Kahdeksan vuoden ikäerostaan huolimatta he molemmat ontuivat silmäänpistävästi, joka vahvisti heidän läheistä ystävyyssuhdettaan – Josephin vaiva johtui hänelle lapsuudessa tehdystä leikkauksesta, Rockwellin puolestaan väärin asetetusta luusta, jonka vuoksi toinen hänen jaloistaan oli viisi senttiä toista lyhyempi. Kun Joseph vangittiin ja vietiin Libertyn vankilaan, Rockwell toimi hänen viestinviejänään sekä salakuljettajanaan; hän toimitti Josephille salaa kaksi käsiporaa, joita profeetta käytti tehdäkseen reiän yli metrin paksuiseen seinään. Kun Joseph Smith lopulta vapautettiin Libertyn vankilasta, oli hän edennyt kaivutyössään jo niin pitkälle, että ainoastaan muutama sentti erotti vangit vapaudesta. Rockwell pysyi Josephin rinnalla profeetan elämän loppuun asti, jonka kuolemasta kuullessaan Rockwell sanoikin: ”He tappoivat ainoan ystävän, joka minulla koskaan oli.”

3. Hän ei koskaan leikannut hiuksiaan tai partaansa

Vietettyään yhdeksän kuukautta Missourissa odottamassa oikeudenkäyntiä kuvernööri Lilburn Boggsin (sama kuvernööri Boggs, joka allekirjoitti mormoneiden hävittämismääräyksen) salamurhayrityksestä, Porter Rockwell ilmaantui jouluyönä Joseph Smithin kotiin Nauvooseen, rähjäisenä ja langanlaihana. Joseph Smith komensi tylynnäköisen öykkärin pihalle, vain huomatakseen hänen olevankin hänen lapsuudenystävänsä, Porter Rockwell. Kuultuaan Rockwellin tarinan, Joseph lausui Samsonin kaltaisen profetian: niin kauan kuin Rockwell ei leikkaisi hiuksiaan ja pysyisi uskollisena evankeliumille, hänen vihamiehensä eivät pystyisi kajoamaan häneen. Rockwell eli profeetan lupauksen mukaisesti leikaten hiuksensa vain kerran, jotta niistä voitiin tehdä peruukki Josephin lavantaudista toipuvalle leskikälylle. Ja profetia piti paikkansa Rockwellin kuolemaan asti; hän selvisi naarmuitta kymmenistä välienselvittelyistä huomattavan hyviä ampujia vastaan. Yhdessä näistä tapauksista tarkka-ampuja Loren Dibble tyhjensi kahden aseen verran luoteja kohti Rockwellia Lehin pääkadulla keskellä kirkasta päivää saamatta edes Rockwellin ilmettä värähtämään.

(Rockwell puolusti syyttömyyttään kuvernööri Boggsin salamurhayrityksessä käyttäen todisteenaan seuraavaa: ”En ole koskaan ampunut ketään kohti. Jos ammun, niin osun. Hän on edelleen elossa, eikö olekin?”)

4. Hän meni vankilaan profeetan käskystä

Vaikka Rockwell raivasi tietä pioneereille muuttaa länteen, hän palasi Nauvooseen suorittamaan Brigham Youngin hänelle antamaa jokseenkin erikoista tehtävää: Hänen piti siirtää köyhyyden vaivaamiin pyhiin kohdistuva vaino itseensä. Hänen oli tarkoitus toteuttaa tämä tulemalla pidätetyksi Frank Worrellin murhasta – Rockwell oli ampunut Worrellin itsepuolustukseksi ollessaan apulaissheriffi. Huolimatta aiemmasta tuskallisesta vankeudestaan ja sittemmin syytteistä vapauttamisestaan Rockwell toteutti profeetan toiveet täydellisesti. Hän järjesti mielipuolisen tempun linnoittautumalla vanhaan majataloon ensin jahdattuaan vanhaa vihollistaan pitkin Nauvoon katuja samalla ammuskellen pistooleillaan miehen pään yli. Suunnitelma toimi: pyhät saivat olla rauhassa Nauvoossa kevääseen asti ja Rockwell vapautettiin syytteistä.

5. Hän oli osallisena mystisissä Aikenin veljesten murhissa

Vaikka Rockwell vakuutti, että ”hän ei koskaan tappanut ketään, jota ei tarvinnut tappaa”, useat hämäräperäiset tapaukset varjostivat hänen mainettaan apulaissheriffinä sekä myöhemmin myös sheriffinä Utahissa. Näihin tapauksiin lukeutuu myös mystiset Aikenin veljesten murhat. Brigham Young määräsi Rockwellin hidastamaan Johnsonin sotajoukkoja kaikin mahdollisin väkivallattomin keinoin, joten Rockwell vietti useita öitä tasangolla irrottelemassa kärrynrenkaita ja päästämässä hevosia karkuun. Mutta hyökkäävän sotajoukon lähestyessä päämääräänsä jännitteet nousivat raivoisalle tasolle. Aikenin veljekset saapuivat Utahiin lämpimissä väleissä sotajoukkojen kanssa ja aikeenaan perustaa uhkapeli- ja ilotalo sotilaille. Peläten Aikenin veljesten tietävän liikaa mormonien toimista sotajoukkoja vastaan Brigham Young määräsi Rockwellin saattamaan neljä veljestä takaisin Kaliforniaan. Kaksi veljeksistä ilmestyi Nephiin muutamaa päivää myöhemmin  verisinä ja rähjäisinä. Ilmeisesti heidän kaksi veljeään oli tapettu jossain päin aavikkoa Nevadan ja Utahin välillä. Kaksi jäljelle jäänyttä veljeä tapettiin myöhemmin heidän yrittäessään palata Suolajärven laaksoon. Jotkut syyttivät intiaaneja, toiset tuomitsivat Porter Rockwellin, mutta totuus on, että Aikenin veljesten murhat ovat säilyneet mysteerinä tähän päivään saakka.

6. Hän ampui Brigham Youngin sukulaispojan

Varastettuaan hevosen piispan talon edustalta Lot Huntington – Brigham Youngin sukulaispoika – pakeni Camp Floydiin (armeijan asemapaikka), missä hän tapasi kaksi muuta näpistelevää lainsuojatonta. Mestarijäljittäjänä Porter Rockwell seurasi heidän jälkiään aina Pony Express -postiyhtiön asemalle Tooeleen saapuen sinne keskellä yötä. Auringonnousun aikaan tilanne eskaloitui nopeasti pattitilanteeksi. Lopputulos: Lot Huntington yritti haastaa Porter Rockwellin ja päätyi saamaan luodin suoraan sydämeensä.

7. Hän oli uskollinen mormoni elämänsä loppuun saakka

Hänen ei-hölynpölyä -asenteestaan ja hämärästä menneisyydestään huolimatta Porter Rockwell oli uskollinen kirkon jäsen kuolemaansa asti. Hän oli yksi kirkon ensimmäisistä jäsenistä; hänet kastettiin kesäkuussa 1830, vain muutama kuukausi kirkon perustamisen jälkeen. Myöhemmin elämässään hänet asetettiin seitsenkymmenten jäseneksi ja hän piti tuon aseman koko elämänsä ajan. Hänen äkillisen kuolemansa, 9. kesäkuuta 1878, herättämän panettelun ja syytösten keskellä presidentti Joseph F. Smith ylisti Porter Rockwellia muistopuheessaan, sanoen: ”He sanovat hänen olleen murhaaja; jos hän jotain oli, hän oli Joseph Smithin ja Brigham Youngin ystävä, uskollinen heille ja tekemilleen liitoille ja hän on mennyt taivaaseen … vaatetettuna kuolemattomuudella ja iankaikkisella elämällä sekä kruunattuna kaikella sillä kirkkaudella, joka edesmenneelle pyhälle kuuluu.”

 

Tämän artikkelin on alun perin kirjoittanut Danielle B. Wagner ja se on julkaistu ldsliving.com-sivustolla nimellä ”The Gunslinging General Authority Who Went to Prison on the Prophet’s Orders: 7 Unbelievable Facts About Porter Rockwell”.

Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company