Matt. 8:24-27: Jumala luottaa luonteenvahvuuksiimme (Teemu)

Teemu HokkanenOn luonnollisesti täysin normaalia pelätä tiettyjä asioita. Kun joudumme kohtaamaan ja käsittelemään uusia, pelottavia tai vaikeita asioita, elämämme käy helposti hyvin uuvuttavaksi ja ahdistavaksi. Ehkäpä näihin pelkoihin kuuluu uudet, vaikeat työtehtävät, vastuut, terveyteen liittyvät pelot ja huolet, ihmisten menettämisen pelko… pelonaiheita on valtava määrä.

Matteuksen evankeliumin kahdeksannessa luvussa opetuslapset kulkivat Vapahtajan kanssa veneessä, kun nousi vaarallinen ja pelottava myrsky. Opetuslapset huudahtivat pelkonsa vallassa: “Herra, pelasta meidät! Me hukumme.”

Opetuslapset toimivat toisaalta oikein; he tiesivät voivansa turvautua Vapahtajan apuun hädässä – samoin kuin mekin voimme turvautua siihen. Toisaalta, mielenkiintoisin seikka tuli Vapahtajan suusta Hänen sanoessaan: “Miksi te noin pelkäätte, vähäuskoiset?”

Itse en usko, että Vapahtaja halusi vain torua opetuslasten uskon puutetta. Uskon, että Hän halusi muistuttaa heille, että niin kauan, kuin opetuslapset pitäisivät Vapahtajan lähellään, he olisivat vahvoja, eikä heidän tarvitsisi pelätä.

Kertomus on hyödyllistä muistaa elämän myrskyissä. Meissä on vahvuutta ja Herra haluaa meidän olevan rohkeita ja harjoittamaan taitojamme sekä vahvuuksiamme elämän monissa tilanteissa. Hän haluaa meidän yrittävän elämän haastavissa tilanteissa kykyjämme jotta voisimme löytää kehittymisestä ja onnistumisista iloa. Herra tietää, että on monia asioita, joita meidän ei tarvitse pelätä. Kun luotamme Herran meille antamiin luonteenvahvuuksiin ja olemme Herralle niistä kiitollisia, voimme kulkea elämässä turvallisin mielin.

 

Jae, joka kuvastaa Kristusta täydellisesti (Susanna)

Matteuksen evankeliumin neljännessä luvussa on kertomus Jeesuksesta, joka paastosi neljäkymmentä päivää. Tuona aikana hänellä oli useita koettelemuksia. Näistä koettelemuksissa kerrotaan kohdassa Matt 4:1-10.

Susanna kirjoittaa blogia Seuraa Kristusta -sivulle kertoen mormonien elämästä ja opeista.Joseph Smithin raamatunkäännös on kokoelma valittuja raamatun kohtia, joihin profeetta on tehnyt muutoksia. Hän on saanut muutoksiin innoitusta Jumalalta.

Jakeeseen 11 profeetta Joseph Smith on tehnyt pienen tarkennuksen. Alkuperäinen jae kuuluu seuraavasti: “Silloin Paholaisen jätti Jeesuksen rauhaan, ja Hänen luokseen tuli useita enkeleitä, jotka palvelivat Häntä.”

Joseph Smith on kääntänyt jakeen seuraavasti: “Ja nyt Jeesus tiesi, että Johannes oli heitetty vankilaan, ja hän lähetti enkeleitä, ja katso, he tulivat palvelemaan häntä.”

Mielestäni tämä jae kuvastaa Kristusta täydellisesti. Hän ei koskaan ajatellut itseään: ei edes silloin, kun hän oli neljänkymmenen päivän paastoamisen jälkeen nälkäinen ja väsynyt.

Me ihmiset usein ajattelemme koettelemustemme keskellä, että nyt ansaitsemme olla itsekkäitä. Me toivomme, että muut palvelevat meitä. Jeesus kuitenkin unohti omat ongelmansa. Hän keskittyi Johannekseen, jolla oli myös vaikeaa. Tämän tarinan kuultuani olen halunnut olla epäitsekkäämpi. Aina vaikeuksien keskellä yritän elää kuten Jeesus ja pohtia, miten voisin haasteistani huolimatta keskittyä muiden palvelemiseen.

 

Kylväjä – Agrologin ymmärrystä valaissut vertaus (Tanja)

Uusi testamentti on täynnä loistavia vertauksia joilla Jeesus on opettanut. Joskus minusta on tuntunut, että en oikein ole ymmärtänyt kaikkea sitä mitä vertauksilla haetaan. Kun mietin mikä olisi minun suosikki tarina uudessa testamentissa vertaus kylväjästä tuli vastaan. Tämä vertaus löytyy kohdasta Matteus 13:1-23.

Tanja HäyrynenOpetuslapset kysyivät, miksi hän opetti vertauksin: “10 Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: »Miksi sinä puhut heille vertauksin?»” ja Hänen vastauksensa “13 Minä puhun heille vertauksin, koska he näkevät eivätkä kuitenkaan näe ja kuulevat eivätkä kuitenkaan kuule eivätkä ymmärrä.” sai minut ymmärtämään paremmin kaikkia vertauksia, joita hän on opettanut. Hän todella haluaa opettaa kaikkia ihmisiä pyhän hengen johdatuksen kautta. Jos olemme valmiita avaamaan hengelliset silmämme, korvamme ja sydämemme me voimme ymmärtää, mitä Hän oikeasti tarkoittaa ja miten voimme soveltaa opetuksia tähän päivään.

Kylväjävertauksessa Hän kertoo, kuinka osa siemenistä tippui tielle ja ojaan ja kuinka niitä kylvettiin erilaisiin maaperiin ja erilaisiin olosuhteisiin. Osa ei kestänyt auringon kuumuutta omissa olosuhteissaan ja osa sai kokea rikkakasvien tukahduttavan voiman (jakeet 4-9). Näin monille ihmisille käy, haasteiden ja kiusausten tullessa emme kykene pysymään vahvoina vaan joudumme harhaan. Tätä on aina yhtä surullista seurata kun rakkaat ystävät ja läheiset kokevat haasteita ja he jättävät evankeliumin taakseen syystä tai toisesta.

Parhaimmissa olosuhteissa kasvaneet siemenet tuottavat satoa parhaiten. “23 Mutta kylvö hyvään maahan kuvaa ihmistä, joka kuulee sanan ja ymmärtää sen. Nämä ihmiset tuottavat satoa: kuka sata, kuka kuusikymmentä, kuka kolmekymmentä jyvää.»” Jokainen joka vilpittömästi haluaa saada vastauksia, kuulla totuuden ja on valmis toimimaan sen mukaisesti varmasti saa vastauksia ja vahvistuu hetki hetkeltä tuottamaan hyvää satoa. Tämän olen huomannut omassa elämässäni.

Oma siemeneni kylvettiin parhaisiin olosuhteisiin ja kun olin valmis ottamaan vastaan tietoa siemen alkoi kasvamaan ja tuottamaan satoa. Olen onnellinen, että minusta voidaan niittää satoa, josta lähimmäiseni voivat nauttia ilon ja rakkauden hedelminä. Tämä kuitenkin vaatii sen, että olen valmis ottamaan vastaan pyhän hengen ohjausta päivittäin omaan elämääni.

 

Artikkelin ovat kirjoittaneet Susanna Koivisto, Teemu Hokkanen ja Tanja Häyrynen. Susanna, Teemu ja Tanja työskentelevät SeuraaKristusta.fi -sivuston ja siihen liittyvien sosiaalisten medioiden parissa.