Joskus on haastava tietää, kuinka auttaa ystävää jolla on vaikeuksia elämässä. Joskus hyvääkin tarkoittavat kommentit saattavat vain pahentaa tilannetta. Kysyimme teiltä lukijoilta, mitä muut ihmiset ovat sanoneet teille silloin, kun teillä on ollut vaikeaa.

1. Tarjoudu viettämään aikaa toisen ihmisen kanssa

Joskus ympärillämme olevat ihmiset kaipaavat vain seuraamme. Toisen ihmisen läheisyys ja läsnäolo luo tunnetta siitä, että heistä välitetään ja heitä rakastetaan.

“Moi, mitä kuuluu…ajattelin jos lähtisit ajelulle?” 

“Sanat eivät useimmiten auta vaikeimpina hetkinä. Silloin usein tarvitaan lämpöä ja läheisyyttä” 

2. Tee konkreettisia palvelutekoja

Ihmiset ilahtuvat, kun voimme tehdä konkreettisesti jotain heidän puolestaan. Joissain tilanteissa se on vaikeaa. Silloin voimme luoda sanojemme avulla toiselle ihmiselle sellaisen tunteen, että he voivat aina kääntyä meidän puoleen apua tarvitessaan.

“Oletko kotona, tuon teille ruokaa. Sopiiko että tulen pesemään ikkunat?” 

“Voimmeko olla avuksi jotenkin? Voimmeko tehdä jotain puolestasi?” 

3. Auta tuntemaan Pyhää Henkeä

Vaikka suora evankeliumin julistaminen ei olekaan kaikista paras lähestymistapa, kun ihmisillä on vaikeaa, me voimme auttaa muita ihmisiä tuntemaan Pyhää Henkeä ja muistuttaa heitä siitä, että Taivaan Isä rakastaa heitä. Voimme esimerkiksi pitää rukouksen tai tutkia pyhiä kirjoituksia yhdessä jonkun kanssa.

“Minua on auttanut, kun on korostettu Jeesuksen Kristuksen ominaisuuksia.” 

“Luotu peloton ilmapiiri pyhillä kirjoituksilla.” 

“Minä rukoilen sinun puolesta. Mahtava kokemus sinulla. Tuo kannattaa valokuvata tai tallentaa jotenkin. Jälkeenpäin katsottuna se voi olla sinullekin hyvä kokemus kun käyt läpi tätä asiaa. Kaikki sairaudet on annettu ylhäältä älä häpeä ollenkaan. Taivaan isä laskee kyyneliäsi, varsinkin niitä mitä mies on aiheuttanut naisille. Kannattaa lukea Jobin kirjaa Raamatusta, kun on vaikeaa.”

“Kaikki järjestetään kyllä kohdalleen. Se muistuttaa siitä, että Taivaan Isä tietää mitä tuleman pitää.” 

4. Osoita toiselle ihmiselle, että hän on ajatuksissasi

Joskus voimme auttaa muita ihmisiä hyvinkin pienillä asioilla. Kun joku on kertonut meille koettelemuksistaan, voimme muutaman päivän päästä soittaa tai lähettää viestin vain varmistaaksemme, että toisella on kaikki hyvin. Voimme jotain pientä tekemällä muistuttaa, että rakastamme ystäväämme.

“On pidetty yhteyttä minuun. Ei ole kukaan tuominnut minua Kristukseen vedoten.”

“Muistutettu jostain omasta vahvuudesta.” 

5. Älä tuomitse tai yritä neuvoa

Joskus herkästi tuomitsemme ihmisiä tai sanomme, että vaikeudet johtuvat esimerkiksi synnistä tai omista virheistä. Tällainen ajattelutapa vain pahentaa tilannetta. Kristuskaan ei koskaan tuominnut ketään, vaan kutsui ihmisiä luokseen rakkaudella.

Neuvojen antaja saattaa tarkoittaa pelkkää hyvää. Kuitenkaan ihmiset harvemmin tarvitsevat neuvoja, vaan he tarvitsevat sitä, että he tulevat kuulluksi. Neuvojen antaja harvemmin osoittaa ymmärrystä toisen ihmisen tilannetta kohtaan.

Kun kysyimme lukijoiltamme, millaiset ihmisten antamat kommentit ovat vain pahentaneet heidän tilannettaan, vastauksista näkyy tuomitseva asenne tai pyrkimys antaa neuvoja. Tällaiset asenteet eivät helpota tilannetta, sillä niistä tulee vain sellainen tunne, että toinen ihminen asettaa itsensä autettavan yläpuolelle.

“Otat vaan itseäsi niskasta kiinni ja lähdet ulos lenkille.” 

“Älä aina valita, vaan tee jotain itsekin ja tule kirkkoon. “

“Yritetty neuvoa liikaa, pienen järkevän neuvon voi hyvin antaa.” 

“Ole nöyrä kaikissa asioissa. Mikä on elämän tarkoitukseksi?” 

“Turha sitä on itkeä, ei itku auta”

“Väärät sanat usein minimoivat, tai vähättelevät asian vakavuutta hänelle, joka on henkisissä tuskissa.” 

6. Muista, että et voi tehdä kaikkea ystäväsi puolesta

Vaikka kuinka haluaisimme, emme voi ratkaista kaikkia ystävämme ongelmia. Voimme osoittaa tukena, mutta ystävämme elävät omaa elämäänsä ja tekevät omat valintansa. Voimme vain osoittaa rakkautta.

Mikäli ystäväsi kärsii vakavista mielenterveyden ongelmista, kannattaa ohjata häntä hakemaan ammattiapua. Meistä kukaan ei voi ystävänä korvata mielenterveyden ammattilaista.

Voimme myös aina muistaa, että vaikka me emme osaisikaan auttaa, niin Kristus osaa. Hän ymmärtää myös ystäviemme tilanteen täydellisesti ja on heidän Vapahtajansa. Voimme aina rukoilla helpotusta ystäviemme taakkoihin ja samalla tietää, kuinka voimme auttaa itse.

 

Susanna Koivisto on Seuraa Kristusta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.