Kaksi vuotta sitten nuorin tyttäreni yritti valita yliopistoa. Hänen opintojensa suuntaus oli selvä ja hänet oli hyväksytty molempiin kouluihin, joihin hän eniten halusi. Mutta koska molemmat olivat hyviä vaihtoehtoja, hän ei osannut päättää, kumpaan mennä.

Minulla oli työmatka kaupunkiin, jossa toinen hänen ”finalistikouluistaan” sijaitsi. Pyysin häntä tulemaan mukaani ja vierailemaan koulussa sillä välin, kun olin kokouksissa. Hän käytti tuona päivänä tunteja keskustellen professoreiden kanssa ja vieraillen laitoksissa. Kun palasimme yhteen tuona iltana, hän kertoi minulle: ”Rakastin sitä.”

Uskoen tyttärellemme olevan hyväksi vertailla kouluja tasavertaisesti, vaimoni ja minä rohkaisimme häntä vierailemaan toisessakin koulussa meidän kustannuksellamme. Samankaltaisen tiedekunnissa ja laitoksissa vieraillen vietetyn päivän jälkeen hän soitti meille. Molemmat kokemukset tuoreena mielessään hän kertoi kunnioitusta äänessään, kuinka tämä toinen ohjelma oli itse asiassa ”hänen unelmiensa ohjelma” – täydellinen joka tavoin. Joten voit kuvitella meidän yllätyksemme hänen kertoessaan, ettei ollut varma, kumman koulun valitsisi.

Amerikkalainen uskonnollinen johtaja Thomas S. Monson on sanonut: ”Historian ovi kääntyy pienillä saranoilla, samoin kuin ihmisten elämät. Tekemämme valinnat määrittävät kohtalomme.”

Joillain valinnoilla – kaurahiutaleita vai riisimuroja? punaiset vai valkoiset kengät? – on vain vähäpätöinen vaikutus päiväämme tai tulevaisuuteemme, jotkin taas voivat muuttaa elämämme suunnan. Sellaiset päätökset ovat niitä, joiden kanssa oikeasti tarvitsemme apua, jopa jumalallista apua, jos sellaista vain on tarjolla.

Sadat miljoonat ihmiset todistavat kokeneensa saaneensa sellaista apua. Usein he ovat saaneet valoa, ohjausta, tietoa ja selvyyttä paljon heidän normaalin järkeilynsä tai arvostelukykynsä yli.

Mutta suurten harppausten vaatimaa uskon harjoittamista edeltävät tietyt mini-askeleet:

  1. Hengitä syvään ja pohdi: Onko tämä asia, jonka voisit ratkaista selkeästi, jos vain miettisit sitä iltapäivän ajan? Oletko aiemmin selvinnyt menestyksekkäästi jostain samanlaisesta?
  2. Punnitse ja oikaise: Miten se on verrattavissa asioihin, joiden jo tiedät olevan oikein? Tai väärin?
  3. Keskity: Joskus ei ole väärää vastausta – vain hyvä vastaus ja parempi vastaus. Katso, jos voit keskittyä tarkkoihin yksityiskohtiin ja siten löytää selkeyden.
  4. Kokeile mielessäsi: Pystytkö ”kelaamaan eteenpäin” ja näkemään, minne päätöksesi johtaa? Jos/sitten-ajattelu ja todennäköisyysarviointi ovat yleisiä tapoja korkeamman asteen päätösten teossa.
  5. Pyydä apua: Pyydä neuvoja sellaisilta henkilöiltä, joiden viisauteen ja kokemukseen jo luotat.
  6. Hakeudu tilanteeseen, äläkä ole ilmoituksen tiellä: aseta aika rukoilemiseen tai pohdiskeluun, kuten sopii uskomuksiisi ja tee se koko sydämestäsi. Amerikkalainen filosofi ja kirjailija Henry David Thoreau on kirjoittanut, että ”nöyryys, kuten pimeys, paljastaa taivaalliset valot”. Meidän täytyy todella avata itsemme mahdollisille vastauksille, jotka tulevat meidän rajallisen kokemuksemme ulkopuolelta.
  7. Viimeiseksi, tarkkaile sydäntäsi: ”Mene syvälle sydämeen mietiskellessäsi”, sanoo Tao Te Ching. Herran rukous Uudessa testamentissa neuvoo: ”kun rukoilet, mene kammioosi”, mikä jälkimmäinen termi alkuperäisessä aramean kielessä paremmin tulkitaan henkilön sielun ”salaiseksi kammioksi”.

Usko ja rukoileminen tukevat toisiaan

Monet uskontoon suuntautuneet kirjailijat ovat huomauttaneet, että ”ilmoitus on hajaantunut” maailmamme läpi, jossa saamme henkilökohtaista opetusta välittävältä Jumalalta. Edellä mainittujen askeleiden uskollinen läpikäyminen johtaa kumulatiiviseen viisauteen, johon voit luottaa parhaana vastauksena.

Tyttäreni aiempien kokemusten ja nykyisten pyrkimysten tuoma voima johti selkeyteen, jota hänellä ei ollut ennen tätä harjoitusta. Tutkiskelun, monien keskustelujen, syvällisen pohdinnan ja asioiden eteenpäin kelaamisen jälkeen hän katsoi syvälle sydämeensä ja sitten polvistui. Ja vastaus tuli.

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Coke Newell ja se on julkaistu osoitteessa faithcounts.com. Artikkelin on suomentanut Hanna-Martta Maljanen.