Haluaisit lahjoittaa hyväntekeväisyyteen ja osallistua merkityksellisellä tavalla, muttet tiedä mitkä hyväntekeväisyysjärjestöt ovat hyviä tai kuinka löytää mahdollisuuksia vapaaehtoistyön tekemiseen? Haluaisit auttaa köyhiä, mutta haluat olla varma, että rahasi menee oikeaan paikkaan? Haluat todella vaikuttaa maailmaan ja ihmisten elämään, mutta olet jumissa ajatuksessa: ”Mistä ihmeestä aloitan?”

Jos tuo kuulostaa sinulta, olet oikeassa paikassa. Tämä artikkeli käsittelee kaikkia noita kysymyksiä; tämä on Aloittelijan opas köyhistä huolehtimiseen.

Kuten vanhin Holland on julistanut ja luvannut: ”En tiedä tarkalleen, kuinka kunkin teistä pitäisi täyttää velvoitteensa … Mutta tiedän, että Jumala tietää, ja Hän auttaa teitä ja opastaa teitä opetuslapseuden myötätuntoa osoittavissa teoissa, jos tunnollisesti haluatte ja rukoilette ja etsitte keinoja pitää käskyn, jonka Hän on antanut meille yhä uudelleen.”

Tämän oppaan on tarkoitus auttaa sinua ottamaan ensiaskeleesi niin, että Jumala voi sitten ohjata kulkuasi. Sinun on tarkoitus seurata polkuasi rukouksen hengessä ja Hengen ohjauksella.

Joten aloittakaamme kolmella yksinkertaisella askeleella ”tehdä mitä voimme”.

1. Askel: Päätä olla hyväntahtoinen

Jeremy Foote perusti vuonna 2008 Kiva-nimisen mikroluotto-organisaation kautta ryhmän ”Kiva Mormons”, sillä hän halusi rahoillansa olevan vaikutusta ja myös kutsua muita kirkon jäseniä tekemään samoin. Foote sanoi eräässä haastattelussa: ”hyväntekeväisyyslahjoitukset ovat meille länsimaissa asuville yksi suurimmista velvollisuuksista ja koetinkivistä, jolloin meidän todella täytyy valita, kuinka elämme evankeliumin mukaisesti…”

Päätöksemme rahankäytön suhteen luovat todellisia mahdollisuuksia opetuslapseudessamme.

Antaminen ei ole jotain, joka tapahtuu vahingossa. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, emme lahjoita ellemme päätä lahjoittaa. Joten tee se valinta, ja tee se vain kerran. Kun sitoudut uudelleen noudattamaan tätä käskyä, halusi antaa tulee täyttämään sydämesi ja ulottumaan tekoihisi.

Mutta jotta tämä tapahtuisi, meidän täytyy järjestää köyhien auttamiselle tilaa kalenteristamme ja budjetistamme. Ja pitää siitä kiinni.

Sitoutuaksesi tähän, sinun tarvitsee

  • määritellä mitä sinulla on annettavaa

ja

  • päättää kuinka paljon asettaa alttarille.

Määrittele mitä sinulla on annettavaa

Saadaksesi selville mitä sinulla on annettavaa, Foote ehdottaa: ”tarkastele siunauksiasi ja mieti, kuinka niitä voisi käyttää niiden ihmisten auttamiseksi, jotka hyötyisivät niistä eniten.”

Ensimmäinen askel on siis tarkastella asioita, joilla Herra on siunannut sinua ja joita voidaan käyttää toisten siunaamiseksi. Onko sinulla erityisiä kykyjä tai koulutusta? Onko sinulla ylimääräistä aikaa? Onko sinulla rahaa, jota voisit uhrata?

Aloita tekemällä lista aikaan, kykyihin ja omaisuuteesi liittyvistä siunauksistasi. Ole luova ja yksityiskohtainen ja tulet tuntemaan Jumalan ohjaavan sinua. Kun huomaat, kuinka paljon sinulla on annettavaa, Jumala auttaa sinua tietämään mitä asettaa alttarille.

Listasi voi näyttää jossakin määrin tällaiselta:

  • Aika: tiistaisin/torstaisin klo 10-13, lauantaisin (koko perheenä) klo 11-14
  • Kyvyt: laulaminen, maalaaminen, kuunteleminen, organisoiminen, vanhemmuus
  • Koulutus: matematiikan opettaminen, kirjanpito, työhakemukset/-haastattelut
  • Raha: riittävästi ja vähän päälle, voimme uhrata ainakin 50€/kk
  • Omaisuus: kenkiä, takkeja, ruokavarasto

Käytä aikaasi päättääksesi ruokouksen hengessä, mitä Jumala haluaa sinun uhraavan Hänen lastensa auttamiseksi.

Päätä kuinka paljon asettaa alttarille

Olet päättänyt mitä annat, mutta kuinka paljon sitä pitäisi antaa?

Siinä missä kymmenysten laki on selkeä ja on helppo sanoa, elätkö sen mukaisesti, kun puolestaan kysytään ”elätkö pyhityksen lain mukaan?” ei vastaus olekaan yksinkertainen kyllä tai ei.

C.S. Lewis on antanut meille ohjenuoran koskien hyväntekeväisyysuhrin sopivaa määrää. Hän on sanonut:

”En usko, että on mahdollista määritellä, kuinka paljon meidän on annettava. Pelkäänpä turvallisinta olevan antaa enemmän kuin meillä on varaa… Jos kulutamme mukavuuksiin, ylellisyyksiin ja viihdykkeisiin keskivertotasolla saman verran kuin muutkin, jotka ansaitsevat saman verran kuin me, annamme todennäköisesti liian vähän.

Jos lahjoituksemme eivät lainkaan kirpaise tai rasita meitä, sanoisin niiden olevan liian pieniä. Meillä tulisi olla asioita, joita haluaisimme tehdä, muttemme pysty tekemään, koska hyväntekeväisyyskulumme estävät sen.”

Tämän tulee toki olla rukouksen ja uhrauksen asia. Kysy Jumalalta, kuinka paljon Hän haluaa sinun antavan, ja kun tunnet Hänen vastauksensa, sitoudu siihen! Laita se kalenteriisi ja budjettiisi. Tee se päätös kerran, jottei sinun tarvitse tehdä sitä jatkuvasti uudelleen.

Foote selittää tämän toimintamallin hyödyn. Hän on sanonut: ”Tieto siitä, että sinulla on rahaa varattuna hyväntekeväisyyteen, auttaa sinua psykologisesti olemaan anteliaampi.” Hänen tapauksessaan tämä budjetti sisältää hankintoja partiolaisille ja aterioita toisille perheille, joten on helpompaa olla anteliaampi päivittäisessä elämässä sekä erityisissä lahjoituksissa.

Hän ja hänen vaimonsa varaavat tuloistaan tietyn prosenttiosuuden hyväntekeväisyyttä varten, aivan kuten kymmenyksiä ja säästöjäkin varten. Hän sanoo: ”Näin, elimmepä sitten lihavaa tai laihaa vuotta, lahjoituksemme ei muutu.”

Jon Huntsman vanhempi esittää toisenlaisen lähestymistavan: tietyn summan varaaminen joka kuukausi. Vaikka voikin olla helppoa antaa, kun on miljonääri, hänen anteliaisuutensa alkoi kauan sitten. Hän on sanonut:

”Olin koulusta valmistumiseni jälkeen laivastossa ja minulla oli velat maksettavanani. Vaimoni ja minä tienasimme vain 300 dollaria kuukaudessa, mutta lahjoitimme joka kuukausi 50 dollaria hyväntekeväisyyteen, kymmenystemme lisäksi. Se on jotain, johon olen aina sydämessäni uskonut, että jos olet antelias ja autat toisia, sinua siunataan omassa elämässäsi.”

Häntä on siunattu ja niin sinuakin tullaan siunaamaan, kun sitoudut vakaasti antamaan omastasi.

 

Artikkelin on kirjoittanut Lisa Teixera ja se on alun perin julkaistu Third Hour -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.