Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että tarvitsisit uuden alun uudessa työympäristössä, uudessa ystäväpiirissä tai uudessa kaupungissa?

Epäonnistumisesi saattaa kummitella mielessäsi. Tai sinusta voi tuntua, että olet tehnyt liian monta virhettä jatkaaksesi. Näiden virheiden korjaaminen ja niistä anteeksi saaminen voi tuntua melkeinpä mahdottomalta. 

Jos nämä tunteet ovat sinulle tuttuja, et ole yksin. Ajatus uudesta alusta tuntuu ainakin minusta usein helpommalta kuin kaikkien kömmähdysteni korjaaminen. 

Kasvaessani pidin aina uuteen kouluun siirtymisestä. Siirtymä ala-asteelta yläasteelle tai yläasteelta lukioon tarjosi minulle tilaisuuden pohtia, millainen henkilö halusin olla tässä uudessa ympäristössä. Kun ympärilläni olevista ihmisistä juuri kukaan ei vielä tuntenut minua, kenelläkään ei ollut minusta yhtäkään ennakko-oletusta. En ollut enää se ”ujo” tai ”hiljainen” tyttö, vaan sain olla juuri niin rohkea ja ulospäinsuuntautunut kuin halusin. 

Aina elämä ei kuitenkaan tarjoa uusia aloituksia uudessa paikassa. Uuden ystäväpiirin ja tukiverkoston rakentaminen kerta toisensa jälkeen ei ehkä ole ratkaisuna kannattava. Miten silloin voi aloittaa alusta, kun elämä jatkuu täsmälleen samanlaisena kuin ennenkin?

Kristus: uusien alkujen mahdollistaja

Jeesus Kristus on ”alfa ja omega, alku ja loppu” (Ilmestys 1:8). Hän oli alussa Jumalan kanssa maailmaa luotaessa. Hän on sovituksensa kautta ollut jokaisen meidän kanssamme elämämme jokaisella hetkellä. Itse pidän ajatuksesta, että Hän on näin ollut meidän jokaisen luona elämämme alussa. Hän, jos joku, voi tarjota meille uuden alun sitä tarvitessamme. 

Miten se on mahdollista?

Taivaallisen Isän suunnitelmaan meitä varten kuuluu, että me voimme vapaasti tehdä, mitä haluamme. Tätä kutsutaan valinnanvapaudeksi. Tietenkään emme aina tee parhaita mahdollisia tai toisinaan edes hiukkaakaan järkeviä valintoja. Välillä teemme tieten tahtoen väärin. Nämä tekemämme virheet tai synnit estävät meitä edistymästä ja lopulta pääsemästä taivaaseen. Kenelläkään meistä ei ole keinoa pyyhkiä näitä syntejä pois omin voimin. Siksi tarvitsemme Kristusta. Hänen sovituksensa ansiosta me saamme anteeksi kaikki virheemme. 

Jotta voimme saada anteeksi, on meidän tehtävä parannusta. Parannuksen tehdessämme kadumme tekemäämme, korjaamme mahdollisesti tekemämme vahingon ja pyrimme elämään niin, ettemme toistaisi samaa virhettä uudestaan. 

Tämän takia me voimme saada anteeksi ja aloittaa alusta vaikka joka päivä!

Ja parasta tässä on se, että vaikka toistaisimmekin virheemme uudestaan ja uudestaan, tällä Kristuksen lahjalla ei ole käyttökattoa. Koen hyvin lohduttavaksi sen, ettei minulta vaaditakaan täydellisyyttä, vaan vain sitä, että yritän joka päivä olla hieman parempi versio itsestäni kuin eilen. Toistan: Taivaallinen Isä ei odota meiltä täydellisyyttä. Voin aina käyttää parannusta työkalunani, jotta voin saada anteeksi ja aloittaa uudestaan puhtaalta pöydältä. 

Kuinka otan Kristuksen lahjan uudesta alusta käyttöön käytännössä? 

Eräs ystäväni kertoi minulle asettaneensa vuodenvaihteessa hiukan aikaa syrjään pohtiakseen kulunutta vuotta. Se sai minut ajattelemaan, että minun on tehtävä samoin. Uusi vuosi on usein tuonut minulle mukanaan tuulahduksen tulevaan, jolloin olen mielelläni käyttänyt aikaa seuraavan vuoden suunnitteluun. En oikeastaan ollut aikaisemmin ottanut tavaksi, että voisin myös katsahtaa menneeseen vuoteen ja pohtia, miten voisin hyödyntää kuluneen vuoden antamia oppeja uuden vuoden aloitukseen. 

Sen sijaan, että tekisin vuoden vaihteen kunniaksi muutaman uudenvuodenlupauksen, aion olla tänä vuonna armollisempi itselleni. En aio asettaa tavoitteita, joiden on tarkoitus kestää koko vuoden. Nyt annan itselleni luvan aloittaa alusta ihan joka päivä sen sijaan, että sallisin itseni tehdä niin vain vuoden alussa! Näin pyrin osoittamaan kiitollisuutta Kristukselle Hänen suuresta lahjastaan, jonka ansiosta minä voin saada anteeksi ja aloittaa alusta puhtaalta pöydältä aina niin halutessani. 

Antaessani itselleni luvan aloittaa alusta joka päivä ei omista epäonnistumisista anteeksi saaminen tunnukaan enää mahdottomalta. 

Artikkelin on kirjoittanut Nella Ihalmo

Miten sinä aiot hyödyntää oman uuden alkusi? 

Tule keskustelemaan kanssamme hengellisyyteen liittyvistä aiheista Seuraa Kristusta Facebook-ryhmässä: