Monet meistä työskentelevät kotoa käsin tänä hulluna aikana. Minulle henkilökohtaisesti se on ollut sopeutumisen paikka. Jos olet työskennellyt etänä, miten olet selvinnyt siitä?

Joskus on hyviä ja joskus huonoja päiviä. Joskus olen tulessa ja saan paljon työtä tehtyä. Toisina päivinä en taas tunnu saavan mitään aikaiseksi eikä motivaatio riitä. Toivottavasti en ole ainoa!

Nykyisen tilanteen takia halusin tehdä vähän tutkimusta, kuinka voin olla tehokkaampi työskennellessäni kotoa käsin? Toivottavasti näistä tavoista on hyötyä myös sinulle etätyön ongelmatilanteissa.

Määrittele työtilasi

Sohvalta käsin työskentely voi toimia pari viikkoa. Opin kuitenkin, että ajan myötä saatat alkaa taistella“ympäristöllistä väsymystä“ vastaan. Forbes- talouslehden mukaan tämä väsymys voi ilmaantua, “jos valitsemassasi työtilassa ei ole toimiston toiminnallisia eikä esteettisiä vaatimuksia.”

Saatat olla tehokkaampi toisessa huoneessa, kääntyneenä toiseen suuntaan tai käyttäen eri työvälineitä. En tarkoita, että sinun pitäisi järjestellä uudestaan koko asuntosi, mutta pienen toimistotilan järjestäminen saattaa olla hyödyllistä.

Artikkelissa mainittiin myös, että “työtilan tekemistä miellyttäväksi ei kannata aliarvioida.” En koskaan aikaisemmin huomannut, miten puhdas ja siisti työpaikkani oli, ennen kuin aloin työskennellä sotkuisessa asunnossani. Siisti työtila voi todellakin lisätä tuottavuutta. Käytä aikaa siivoamiseen ja työskentely-ympäristösi piristämiseen. Sillä on suuri merkitys.

Pysy aikataulussa

Kotiympäristössä on paljon enemmän häiriötekijöitä kuin toimistossa. Kotona työskentely vaatii myös paljon motivaatiota ja vastuullisuutta. Jotta se onnistuisi, on hyvä tehdä aikataulu ja pysyä siinä.

PC Magazine -aikakauslehdessä sanotaan:

“Selkeät suuntaviivat auttavat työajan määrittelyssä ja ne auttavat myös monia etätyön tekijöitä pitämään yllä työelämän tasapainoa. Yksi etätyön eduista on joustavuus. Joskus työpäivää täytyy jatkaa tai se täytyy aloittaa aikaisemmin, jotta sen voi mukauttaa jonkun muun aikatauluun. Kun teet niin, muista nukkua aamulla vähän pitempään tai lopettaa työt aikaisemmin.”

Rutiinien/aikataulujen on tieteellisesti todistettu tehostaneen tuottavuutta COVID-19 -sulun aikana. Se vähentää stressiä, kohentaa itsetuntoa ja auttaa kaikenkaikkiaan elimistöämme toimimaan paremmin. Tiedän, että se parantaa kykyäsi työskennellä etänä!

Rajojen asettaminen

Jos taloudessasi asuu muita ihmisiä, rajojen asettaminen on välttämätöntä. Näiden henkilöiden täytyy tietää, mitä he voivat ja mitä eivät voi tehdä kun työskentelet. Tietenkin he voivat keskeyttää sinut määrätyissä poikkeustapauksissa, mutta varmista, että he tietävät, että työsi on sinulle tärkeää.

On tarpeellista asettaa rajat myös niiden kanssa, jotka eivät ole kodissasi. Tee esimerkiksi tiettäväksi äidillesi, että hän ei voi soittaa sinulle mihin aikaan päivästä tahansa. Vain koska olet kotona, ei tarkoita sitä, että olet tavoitettavissa.

Pukeudu

Usko minua. Huomaat eron sellaisten päivien välillä, kun teet työtä pyjamassasi ja kun pukeudut kunnolla. Älkää ymmärtäkö väärin. Kunnon pyjamapäivät ovat ihania ja niitä on meilläkin. Mutta kun sinun todella täytyy keskittyä johonkin, tämä vinkki auttaa!

The Muse -työnvälitysyrityksen artikkelissa sanotaan:

“‘Älä aliarvioi julkisesti sopiviin vaatteisiin pukeutumisen voimaa. Se saa sinut tuntemaan itsesi ihmiseksi ja itsevarmaksi ja auttaa tekemään eron työn ja kotona olemisen välillä”, sanoo Heather Yurovsky, Musen uravalmentaja. Itsensä ‘ihmiseksi tunteminen’ saattaa tuntua oudolta ajatukselta, mutta se on erityisen tärkeää tällaisina aikoina, kun rutiiniesi häviäminen saattaa saada sinut tuntemaan, että sinut on eristetty ‘normaalista’ elämästä ja ‘todellisesta’ maailmasta.”

Haluaisin tässä kohdassa mainita myös itsestäsi huolehtimisen tärkeyden tänä aikana. Käy suihkussa, meikkaa, liiku jne. On hyvä ottaa aikaa itsellesi! Se auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi ja työskentelemään kovemmin.

Kommunikaatio on tärkeintä

Todella moni asia tuntuu epävakaalta juuri nyt. Elämässä on niin paljon tuntemattomia asioita. Etätyöskentely voi tuoda myös paljon kysymyksiä mieleen. Paras tapa käsitellä näitä asioita on ylikommunikointi.

Varmista, että työtoverisi tietävät, milloin tarkalleen olet tavoitettavissa. Kysy usein kysymyksiä. Varmista esimieheltäsi, että sinulla on työn alla kaikki tarvittavat asiat. Sinulla ei ehkä ole niin paljon stressiä, kun tiedät olevasi yhteisymmärryksessä muiden kanssa.

Entä lapset?

Minulla ei ole lapsia, mutta voi kuvitella ylimääräisen paineen, jonka lapsista huolehtiminen tuo tässä tilanteessa. On normaalia tuntea olonsa lannistuneeksi. Työn tekeminen ja lapsista huolehtiminen täysipäiväisesti on vaativa, jopa mahdoton tehtävä!

Fast Company julkaisi mahtavan podcastin ja artikkelin tästä aiheesta. Heidän vinkkinsä olivat samankaltaisia kuin tässä artikkelissa jo mainitut (aikataulu, säännöt jne.), mutta he mainitsivat myös ajan viettämisen tärkeyden lasten kanssa. He sanoivat:

“Kun niin monet ihmiset menettävät työnsä tai ovat lomautettuina, saatat tuntea painetta ‘todistaa arvosi’ tekemällä töitä kellon ympäri. Erityisesti, jos ainoa hiljainen aika on vasta sen jälkeen, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Mutta tämä on maraton, ei pikajuoksu, joten määrittele tahtisi ja ota aikaa itsellesi joka päivä…Tai koska on epätodennäköistä, että lähtisitte matkoille lähiaikoina, käytä lomapäiviäsi rentoutumiseen ja ajan viettämiseen lastesi kanssa poissa tietokoneen äärestä.”

Pidä taukoja

Jokaisessa lukemassani artikkelissa sanotaan, että taukojen pitäminen on tärkeää. Aivosi eivät yksinkertaisesti pysty työskentelemään koko päivää joka päivä. Nouse ylös, hae lasi vettä tai käväise ulkona haukkaamassa raitista ilmaa. Kun palaat työn ääreen, tunnet olosi virkistyneeksi ja valmiiksi työhön.

Tähän liittyy myös sairas- ja vapaapäivien pitäminen. Se, että olet kotona, ei tarkoita, että sinun täytyy työskennellä lakkaamatta. Jokainen tarvitsee vapaapäiviä aina välillä. Älä tunne huonoa omaatuntoa siitä!

Forbesin artikkelissa sanotaan:

“Sinun täytyy ehkä järjestellä uudestaan joitakin asioita tämän kokemuksen myötä. Et todennäköisesti selviä uusista tehtävistä, kuten kotikoulusta tai perheestä huolehtimisesta ja ystävien katoamisesta elämästäsi, joten työstä pois jääminen muutamaksi päiväksi tai viikoksi on helpoin tapa vähentää kongnitiivista ja henkistä kuormaa. Älä aliarvioi lepoajan voimaa, vaikka se ei voikaan olla sellaista lomanviettoa, kuin haluaisit sen olevan.”

Pyydä apua.

Lopuksi, älä pelkää pyytää apua. Jopa Vapahtaja pyysi apua ristinsä kantamiseen. Me voimme antaa toisten täyttää kasteessa tekemäänsä lupausta antamalla heidän palvella meitä. Meillä saa olla heikkouksia.

Elämä on vaikeaa juuri nyt. Ole yhteydessä esimieheesi tai työtovereihisi, jos tarvitset apua joihinkin työasioihin. Puhu perheenjäsenen tai ystävän kanssa, jos sinun täytyy saada lapset muualle päiväksi. Ansaitset sen!

Älä uuvuta itseäsi. Tämä on ennenkokematonta aikaa ja on hyväksyttävää hidastaa tahtia. Ole anteeksiantavainen ja kärsivällinen sopeutuessasi tähän uuteen normaaliin. Olemme kaikki samassa veneessä.

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Brooklyn Gittins ja se on julkaistu thirdhour.org -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.