Joseph Smith oli maatilan poika, joka asui Yhdysvaltojen itäosassa. Hänen nuoruutensa ajoittui suuren uskonnollisen kuohunnan aikaan sekä Euroopassa, että Yhdysvalloissa. Tuota ajankohtaa 1800-luvun alkupuolella kutsuttiin Toiseksi suureksi heräämiseksi.

Erityisesti Yhdysvaltojen koillisosassa herääminen toteutui vahvasti ja se sai lempinimen ”loppuun palanut alue,” koska kilpailu uskonnollisten ryhmien välillä oli niin voimakasta ja alueella järjestettiin lukemattomia kokoontumisia ihmisten käännyttämiseksi. Kokoontumisiin osallistuminen ei johtunut ainoastaan halusta saada uskonnollista opetusta. Se oli myös viihdettä erityisesti silloin, kun kiivaat papit ottivat yhteen ja saarnasivat helvetin tulta ja tulikiveä saadakseen ihmiset liikkeelle.

Se oli melko jännittävää.

Kuinka Joseph Smith päätyi pysymään erillään aikansa uskontokunnista?

Kaikki protestanttiset ryhmittymät pitivät Raamattua valtuutensa lähtökohtana. Nuorelle Joseph Smithille oli vaikea ymmärtää, mikseivät ne jakaneet samanlaisia oppeja uskossaan. Eri ryhmät eivät vain esittäneet erilaisia vaatimuksia ja erilaisia opinkohtia, mutta ne myös väittivät pitävänsä hallussaan ainoaa totuutta.

Raamatun kohta Jaakob 1:5 sai Josephin vetäytymään metsään rukoilemaan. Hän oli 14-vuotias ja halusi saada tietää mihin kirkkoon hänen pitäisi liittyä. Vastauksena rukoukseen Taivaallinen Isä ja Jeesus Kristus ilmestyivät hänelle. Sitä hän ei ollut osannut odottaa.

Näky oli yllättävä, mutta samoin oli hänen saamansa vastaus. Jeesus kertoi hänelle, ettei hänen tulisi liittyä mihinkään tuolloin olemassa olevaan kirkkoon, koska mikään niistä ei ollut Jumalan valtuuttama ja ne olivat kaikki tavalla tai toisella erehtyneet. Heti kerrottuaan näystä muille hänen henkensä oli vaarassa. Erityisesti uskonnollisten ryhmien johtajat kääntyivät häntä vastaan. Joseph kirjoitti asiasta myöhemmin:

”Olin tosiaankin nähnyt valon, ja tuon valon keskellä näin kaksi persoonaa, ja he todella puhuivat minulle; ja vaikka minua vihattiin ja vainottiin siksi, että olin sanonut nähneeni näyn, se oli kuitenkin totta; ja kun minua vainottiin ja herjattiin ja minusta puhuttiin valheellisesti kaikkea pahaa, koska sellaista väitin, jouduin sanomaan sydämessäni: Miksi vainota minua totuuden kertomisen tähden? Olen todella nähnyt näyn; ja mikä minä olen vastustamaan Jumalaa, ja miksi maailma aikoo saada minut kieltämään sen, mitä olen todella nähnyt? Sillä minä olin nähnyt näyn; tiesin sen, ja minä tiesin, että Jumala tiesi sen, enkä voinut sitä kieltää enkä uskaltanutkaan sitä tehdä;”

Miten Josephista tuli uskonnollinen johtaja?

Joidenkin vuosien kuluttua Joseph sai toisen taivaallisen näyn. Enkeli nimeltään Moroni ilmestyi hänelle ja kertoi työstä, joka Jumalalla oli hänen tehtäväkseen. Hän sai tietää muinaisesta Amerikan mantereella asuneesta kansasta, jonka kertomus oli tallennettuna aikakirjaan. Tuon kirjan tärkeimpänä sisältönä oli Kristuksen ylösnousemuksen jälkeinen palvelutyö näiden ihmisten keskuudessa. Joseph tulisi lopulta saamaan aikakirjan ja Jumalan avulla kääntämään sen kirjaksi, jonka nykyään tunnemme Mormonin kirjana: toisena todistuksen Jeesuksesta Kristuksesta.

Myöhempien aikojen pyhät uskovat, että maanpäällisen palvelutyönsä aikana Kristus perusti kirkkonsa ja evankeliuminsa maan päälle. Sekä Hänen opetuksensa että kirkkonsa vääristyivät Kristuksen kuolemaa seuranneina vuosisatoina. Uskomme, että Kristus käytti nuorta Joseph Smithiä palauttamaan tuon muinaisen kirkon. Jeesus kutsui hänet johtamaan Jumalan työtä maan päällä. Oikeat opit, teologia ja valtuus palautettiin profeetta Joseph Smithin kautta.

Joseph ei rakentanut kirkkoa nousemalla lavalle ja esittämällä tulenkatkuisia saarnoja. Sen sijaan köyhyyden keskellä hän yritti koko ajan paeta vihollisiaan, käänsi kirjan, sai sen painettua ja sitten hänen muutamat seuraajansa antoivat tai myivät sen kappaleita.Vaikutti siltä, että jotkut ihmiset olivat valmiita hyväksymään Joseph Smithin ja Mormonin kirjan. Monet eivät olleet täysin omistautuneita uskonlahkoissaa, koska he tunsivat jotain puuttuvan. Monilla oli ollut hengellisiä kokemuksia, jotka saivat heidät ajattelemaan, että Kristuksen alkuperäinen kirkko tulisi palauttaa, ei vain uudistaa.

Miksi myöhempien aikojen pyhät arvostavat Joseph Smithiä niin suuresti?

Kun tapahtumat saivat alkunsa myöhempien aikojen pyhiä ajettiin paikasta toiseen, eikä Joseph usein tiennyt mitä tehdä. Hän yritti saada selkeyttä monista Jumalalta saamistaan ilmoituksista, mutta ne eivät sisältäneet kaikkia hänen tarvitsemiaan yksityiskohtia. Vaikka häntä vainottiin ja herjattiin jatkuvasti, hän jatkoi eteenpäin. Hän ei koskaan antanut periksi.

Josephin henki oli vaarassa aina siihen saakka kun hänet lopulta todellakin murhattiin. Hän kohtasi kuolemansa tietäen oman kutsumuksensa ja Mormonin kirjan olevan totta, ja jättäen eheän totuuden tuoreelle kirkolle.

Monet tutkijat ovat kutsuneet Joseph Smithiä uskonnolliseksi neroksi. Kieltämättä hän oli nerokas, mutta hän oli vain nöyrä maalaispoika, jolla oli takanaan kolme vuotta kouluoppia. Hänellä ei ollut saatavillaan kirjastoja tai yliopistoja, joissa hän olisi voinut tehdä tutkimusta tai opiskella. Hänen opettamansa asiat vaikuttavat uusilta ja hämmästyttäviltä. Mutta tosiasiassa jokainen Josephin opetuksista löytyy varhaisesta kristillisyydestä, koska hänet oli kutsuttu palauttamaan evankeliumi, ei keksimään uutta.

Myöhempien aikojen pyhät eivät palvo Joseph Smithiä. Mutta he kyllä todella arvostavat sitä, minkä hän saavutti ja pitävät häntä profeettana, samoin kuin vaikkapa Moosesta Raamatussa.

Joseph Smithin aikana varhaiset Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon jäsenet sanoivat ”lue tämä kirja ja kysy Jumalalta onko se totta.” Samoin myöhempien aikojen pyhien lähetyssaarnaajat tekevät nykyisinkin. Jos Mormonin kirja on Jumalalta, Joseph Smithin kertomus on totta ja ansaitsee arvostuksemme.

Tule keskustelemaan kanssamme hengellisyyteen liittyvistä aiheista Seuraa Kristusta Facebook-ryhmässä: