JamesTheMormonin uusi EP ”I Am Not a Rapper” nousi sijalle 3 iTunesin Top10 hip-hop/rap albumien listalla torstaina 28. Huhtikuuta 2016. Albumi nousi kerran myös sijalle 1.

Puhuessaaan uudesta albumistaan James Curran (hänen oikea nimensä) kommentoi, että se ”kaivautuu aiheisiin kuten lapsuuteni aikaiseen hyväksikäyttöön, kommunikointiongelmiini ihmissuhteissa, avioerooni, miten käsittelen riitoja sekä mikä motivoi minua jatkamaan”. James toivoo, että hänen albuminsa tullaan jakamaan ihmisille kaikista eri uskontokunnista, jotta hän pystyy hälventämään myyttiä siitä, että mormonit ovat vain valkoisiin paitoihin ja solmioihin pukeutuvia, polkupyörillä ajavia nuoria miehiä.

”Haluan ihmisten ymmärtävän meidän kaikkien olevan erilaisia ja että jokaisella meistä on omat haasteemme ja ongelmamme”, hän sanoi. ”’Mormonia’ ei määritellä pitämiemme sääntöjen vaan ennemminkin sen perusteella, millaisia henkilöitä meistä tulee, kun kohtaamme haasteita ja epäonnea elämässämme.”

JamesTheMormon

James sanoi blogissaan, ettei tiennyt mitä rap on ennen kuin vasta ollessaan 14-vuotias. Sitten hänen perheensä muutti Washington, D.C. alueelle muutamaksi vuodeksi ja siellä hän kuuli television kautta rapista ensimmäistä kertaa. ”Se vaati yhden Ja Rulen (amerikkalainen rap-artisti) laulun rakastuakseni ja siitä lähtien hip hop oli valitsemani huumausaine.” Tuosta hetkestä lähtien kuullessaan uuden rytmin josta piti, lisäsi hän sen omaan melodioiden kokoelmaansa tehdäkseen siitä jotain omaa ja ainutlaatuista.

James sanoi, ettei hänellä ollut hyvää lapsuutta. Hän huomaa nyt saatuaan todistuksen evankeliumista 22-vuoden ikäisenä, että evankeliumi ja erityisesti Jeesuksen Kristuksen sovitustyö auttoi häntä toipumaan elämänsä ensimmäisten 17 vuoden tuskasta. Ennen tuon todistuksen saamista hän löysi lohtua rap-musiikista, joka tarjosi pakokeinon päivästä toiseen jatkuvasta myllerryksestä. Hän toteaa: ”Vasta hiljattain ymmärsin, miksi minulla on sellainen yhteys rap-musiikkiin ja miksi se oli aina ollut terapeuttinen parannuskeino.”

Hän vietti viimeisen lukiovuotensa 17-vuotiaana asuen Tashkentissa, Uzbekistanissa. Eräänä päivänä hänen nuoremman veljensä ystävä tuli kylään tietokoneensa kanssa, jossa oli uusi ohjelma musiikin äänittämistä varten. James pyydettiin veljensä huoneeseen kuuntelemaan rytmiä, jonka he olivat luoneet. Ei kestänyt kauaa, ennen kuin James oli kehittänyt sanoituksen ja melodian kertosäkeeseen, jonka hän päätti laulaa heille. Heidän innostuksensa ja positiivinen reaktionsa rohkaisivat häntä alkamaan kirjoittaa ja äänittää rap-säkeistöjä.

Vuonna 2004 fuksivuotenaan Brigham Youngin yliopistossa (BYU) James perusti rap-ryhmän nimeltä ACLASS kolmen muun koulun tummaihoisen oppilaan kanssa. Vuonna 2008 hän aloitti hip hop-bändin nimeltä ”James Devine”. Hän jatkoi musiikin kirjoittamista ja äänittämistä kunnes lähti Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon kahden vuoden lähetystyöhön.

JamesTheMormon kirkon kokoaikaisessa lähetystyössä

Palvellessaan venäjänkielisellä lähetyskentällä Everett, Washingtonissa James turhautui jäseniin, jotka eivät joko olleet halukkaita tai eivät uskaltaneet jakaa evankeliumia ystäviensä ja naapuriensa kanssa. Hän turhautui myös niihin, jotka eivät antaneet kenenkään kirkon ulkopuolelta tietää heidän olevan mormoneja. Kun James palasi lähetystyöstään, hän lupasi itselleen ja Herralle, ettei koskaan antaisi tilaisuuden mennä ohi vaan jakaisi muiden kanssa mihin hän uskoo. Kaksi päivää kotiinpaluunsa jälkeen hän muutti sosiaalisen median nimekseen @jamesthemormon.

James toteaa blogikirjoituksessaan, että räppääminen on hänelle harrastus. Hän ei halua tulla rikkaaksi tai kuuluisaksi tulemalla suosituksi räppäriksi. Hänen suunnitelmiinsa ei kuulu ura rap-muusikkona eikä tulevaisuuden suunnitelmissa ole kiertue. Ainoa poikkeus olisi, jos Drake (amerikkalainen rap-artisti) soittaisi hänelle ja kertoisi toisin. Hänelle kyse ei ole rahan tuottamisesta. Hänelle rap-musiikin tekeminen on terapeuttisempaa kuin mikään muu. Lisäksi hänellä on paljon korkeampi tarkoitus ja se on auttaa ihmisiä tulemaan Kristuksen luokse. James sanoi: ”Vaikka olen julkaissut musiikkia, jossa mainitaan mormonien vakaumukset ja oppi, älkää ymmärtäkö sitä väärin … en tee musiikkia mormoneille. Teen musiikkia käytettäväksi keinona jakaa evankeliumi.” Keinolla hän ei tarkoita ihmisille saarnaamista vaan pikemminkin laulun muuttamista tilaisuudeksi opettaa.

 

Artikkelin on suomentanut Hanna-Martta Maljanen.