Tähän mennessä vuonna 2020 olemme kokeneet muun muassa pandemian, maanjäristyksiä, maastopaloja ja sosiaalista levottomuutta. Monet ovat miettineet tarkoittaako tämä sitä, että Jeesuksen Kristuksen profetoitu Toinen Tuleminen lähestyy. Merkit ja profetiat Toisesta tulemisesta ovat olleet vanhin Gerald N. Lundin erityisenä mielenkiinnon kohteena. Hän on täysinpalvellut yleisauktoriteetti Seitsenkymmen ja toiminut tuotteliaana Myöhempien Aikojen Pyhien kirjailija siitä saakka kun hän palveli nuorena lähetyssaarnaajana jo yli 50 vuotta sitten. Tästä seurasi, että vuonna 1971 vanhin Lund julkaisi kirjan ”The Coming of the Lord” (suom. huom. käännettynä Herran Tuleminen).

Nyt vain hieman vajaa 50 vuotta myöhemmin vanhin Lund julkaisi toisen kirjan aiheesta dokumentoiden sen, mitä on oppinut kuluneen puolen vuosisadan aikana, kirjan nimenä on ”The Second Coming of the Lord” (suom. huom. käännettynä Herran Toinen Tuleminen).

Voit kuunnella koko jakson täältä tai lukea haastattelun puhtaaksikirjoitettuna täältä.

Morgan Jones: Näin alkuun, vanhin Lund, kuten sanoin, paljon on tapahtunut sen jälkeen kun viimeksi puhuimme. Luuletko että lähestymme sitä?

Gerald Lund: Kyllä, tottakai me lähestymme ja lähestymme. Luulen, että tänä kuluneena vuonna tahtia on erityisesti kiihdytetty. Uskoisin, että se on hyvä juttu. Luulisin, että äskettäin kuulemani vertaus toimisi tässä suhteessa. Ja se on: sanotaan, että sinulla olisi suuri jättiläispunapuu. Ja joku tulisi ja hakkaisi sitä kirveellä – lyöden palan irti. Ja hän ohittaisi puun joka päivä mennessään ja tullessaan. Ja jatkaisi kerran toisensa jälkeen. Ja jos olisit puun toisella puolella kaikki näyttäisi olevan aivan kunnossa. Mutta jossain vaiheessa tulee aika, jolloin viimeinen isku lyödään ja puu alkaa horjua ja kaatua. Ja siinä vaiheessa kaikkien lastujen takaisin paikoilleen asettamisella ei ole mitään merkitystä. Puu vain romahtaa alas. Ja luulisin, että tämä on sitä mitä näen tämän kiihtyvän tahdin aikana.  Ajattelin tässä eräänä päivänä, että kuulimme COVID:sta vasta helmikuun lopulla tai maaliskuussa. Se näyttää nyt olevan noin vuosi sitten, ei vain muutamia kuukausia takaperin ja kaiken jälkeen mitä on tapahtunut. Joten kyllä, se on kiihtyvän tahdin aikaa.

Ajattelet asioita, joiden olemme nähneet tapahtuvan, muttei tämä ole ensimmäinen kerta kun olemme esimerkiksi nähneet konferenssin peruttavan. Se peruttiin myös vuonna 1918. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun lähetyssaarnaajia on kutsuttu palaamaan koteihinsa. Kyse on vain siitä, että näemme tämän paljon laajemassa mittakaavassa kuin koskaan ennen. Mutta yksi asioista, joka mielestäni on kiinnostava, on että jopa monet jäsenistä keskittyvät COVID:iin ja aivan oikeutetusti, se hallitsee elämäämme juuri nyt ja määrittelee aikataulujamme. Mutta me jätämme huomiotta joitain asioita, jotka ovat minusta muita itseasiassa erittäin ilmeisiä ja hyvin merkittäviä aikojen merkkejä, eräs näistä ollen yhteiskunnan sosiaalisen järjestyksen luhistuminen. Monet Opin ja Liittojen kohdista ja muista kirjoituksista, joissa puhutaan siitä – tämä ei ole vain tavallista sotaa, vaan aikaa jolloin yhteiskunta alkaa luhistua. Ja sitä tapahtuu kaikkialla ympärillämme, ei vain jossain päin maailmaa, vaan aivan muutamina viime viikkoina olemme nähneet kaupunkeja sodassa ja ihmisiä peloissaan henkensä puolesta, ja… – mutten kuule kenenkään sanovan ”Voi, tämä on aikojen merkki, jota en ollut ennen odottanut.”

Joten on ilahduttavaa nähdä, miten ihmiset tekevät muutoksia ja sopeutuvat COVID:iin. Uskoisin, että opimme joitain asioita henkilökohtaisesta ilmoituksesta ja asetamme elämäämme kuntoon. Luulisin, että meitä myös testataan. Mietin mahtaako tämä olla Herralta jonkinlainen ennakkonäytös sille, mitä on tulossa. Ja tämä todellakin on valmistautumisen herätyskello, kuten joku sanoi. Joku toinen henkilö käytti parempaa vertausta, ehkä hän sanoi jotakuinkin ”Se on vähän kuin ampuisi jousipyssyllä yrittäen saada laivaa muuttamaan kurssiaan.” Ja kuitenkin kaikessa tässä en tunne pelkoa, enkä tunne epätoivoa. On aika sitoutua uudelleen ja kerätä voimamme ja kasvaa lähemmäs Herraa ja saada Herran Henki kulkemaan kanssamme jokaisena päivänä elämässämme.

Morgan Jones: Vanhin Lund, toinen asia, jota halusin sinulta kysyä on – ja ikäänkuin viittasit tähän aiemmin – että, olemme nähneet joitain Toisen tulemisen merkkejä aiemmin, lähetyssaarnaajien kutsumisessa takaisin kotiin, maanjäristyksissä, pandemioissa, mutta vain muutaman viime kuun aikana olemme nähneet näitä kaikkia yhteen pakattuna. Onko sillä merkitystä?

Gerald Lund: Kyllä, se on yksi tämän asian mielenkiintoisista seikoista. Se ei ole vain kiihtymisen aikaa, se on myös yltymisen aikaa. Näemme yhä enemmän ja enemmän. Ihmiset kysyvät minulta usein, koska kirjoitin lähetyssaarnaajien kutsumisesta palaamaan kotiin yhtenä Toisen tulemisen merkkinä, jota tulisimme näkemään tulevaisuudessa. Ja niinpä ihmiset kysyvät minulta ”Onko tämä nyt sitä?” Tiedäthän, ”Oliko tämä meidän merkkimme?” Ja kyllä, uskoisin, että meidän täytyy sanoa, että tämä on ehdottomasti osa tuon profetian täyttymistä. Mutta kuten jotkut näistä ihmisistä ovat kysyneet minulta, uskoisin, että he näkevät tämän sellaisena, jota kutsun ”Lopun aikojen” profetiaksi, jonkinlaisena katastrofaalisena ”Ok, tämä on nyt Se merkki” tai ”Kaikki muuttuu” ja niin se ei ole, koska kuten sanoit, olemme kutsuneet lähetyssaarnaajia palaamaan kotiin useampia kertoja historian aikana – Ensimmäisessä ja Toisessa Maailmansodassa, Korean sodassa – Muistan ajan, jolloin emme voineet lähettää lähetyssaarnaajia minnekkään, koska heidän täytyi ilmoittautua asepalvelukseen.

Joten näin ollen, se on osa sitä, mutta on eräs mielenkiintoinen pyhien kirjoitusten kohta. Se on Opin ja Liittojen luku 43, ja tämä on se, mistä löysin tämän käsitteen lähetyssaarnaajien kutsumisesta takaisin kotiin. Mutta huomatkaa, kuinka Herra sanoo tämän. Hän sanoo ”Miten monesti olenkaan kutsunut teitä palvelijoideni suulla ja enkelien palveluksella ja omalla äänelläni ja ukkosten äänellä ja salamoiden äänellä ja myrskyjen äänellä ja maanjäristysten äänellä ja suurien raemyrskyjen ja nälänhätien ja kaikenlaisten ruttotautien äänellä ja kovalla pasuunan äänellä ja tuomion äänellä ja armon äänellä kaiken päivää … ja olisin pelastanut teidät ikuisella pelastuksella, mutta te ette tahtoneet!” Ja se vihjaa siihen, että on tulossa aika, jolloin Herra tulee sanomaan ”Noniin, lähetyssaarnaajat, te palaatte kotiin.” Ja se saattaa johtua tästä sosiaalisesta romahduksesta, josta puhuimme. Mutta nyt Hän aikoo julistaa omat saarnansa. Mutta tulemme näkemään lähetystyötä jopa Tuhatvuotisen valtakunnan aikana. Tiedämme, että siellä tulee olemaan kirkkoon kuulumattomia, ihmisiä, jotka ovat hyviä ihmisiä, jotka eivät tuhoutuneet suurissa klassisissa katastrofeissa, ja me menemme ja opetamme heitä. Joten meidän täytyy vain nähdä se oikeassa asiayhteydessään – se on osa profetiaa, mutta sei ole yksi noista ”Voi sentään, mitä nyt tapahtuu?”

Morgan Jones: Niin, näin itseasiassa lainauksen kirjastasi, joka kiersi Twitterissä… Oliko mitään – onko temppelien sulkeminen huomattavaa suhteessa aikojen merkkeihin?

Gerald Lund: Sanoisin, että se on eräällä tavalla. Se on ensimmäinen. Tämä on ensimmäinen kerta. Me emme ole koskaan nähneet suuria temppeleiden sulkemisia. Olemme nähneet… sen, että meidän täytyi paeta toisiin maihin. Mutta se on melko dramaattista – että pysäytimme toimitukset, suljimme paikan, jossa tehdään toimituksia, jotka ovat niin äärimmäisen tärkeitä meille. Mutta jälleen, se saattaa olla yksi niistä oppitunneista, joita Herra antaa meille, että tulevaisuudessa kun sota, sosiaalinen luhistuminen, tai mikä tahansa, pandemia tai mikä hyvänsä on kyseessä, että me tulemme olemaan enemmän eristyksissä kodeissamme kuin olemme nyt. Joten pidän tästä jousipyssyvertauksesta, ”Herätkää.” Asioita on tulossa ja tämä on sellainen – ”Tiedän mitä tuleman pitää, ja valmistan teitä sitä varten.” Uskoisin, että se on hyvä suhtautumistapa.

 

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu ldsliving.com-sivustolla nimellä ”Are we experiencing signs of the Second Coming? Elder Gerald Lund weighs in with nearly 50 years of insights”. Artikkelin on kääntänyt Paula Jarvis.

Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company