Ihmisillä on nykyään monenlaista sanottavaa mormoneista, kuten Mormonin kirja -musikaalin menestys ja se, miten mormonit vaikuttavat tämänhetkisessä presidentinvaalissa, osoittavat. Eikä aiheista tai mielipiteistä ole puutetta.

Mutta mormonit ovat olleet 1800-luvulta lähtien suosittu keskustelunaihe, ja usein vääristelty sellainen. ”Kummallisina” ihmisinä emme voi mitään sille, että kiinnitämme kuuluisien ihmisten huomion, kirjailijoista presidentteihin, julkisuuden henkilöihin ja moniin muihin.

Seuraavassa on vain muutamia vaikutusvaltaisten ihmisten kallisarvoisia lainauksia mormoneista:

 

Katherine Heigl

Näyttelijä Katherine Heigl oli nuorena myöhempien aikojen pyhä, ja hän antaa tunnustuksen uskolle niistä monista arvoista, joita hänellä nykyään on, ja siitä, miten se auttoi hänen perhettään hänen auto-onnettomuudessa menehtyneen 7-vuotiaan veljensä kuoleman jälkeisinä vaikeina aikoina:

”Molemmilla vanhemmillani oli suuri tarve saada vastauksia, ja he löysivät vastauksen mormonikirkosta,” Heigl kertoi Vanity Fair -lehdessä. ”Mutta annan vanhemmilleni täyden tunnustuksen siitä, miten he puhalsivat yhteen hiileen, ja annan mormonikirkolle tunnustuksen siitä, että se auttoi heitä tekemään niin.”

Haastattelussa KSL-radiokanavalla hän kertoi, miten kirkko auttoi häntä hänen nuoruudessaan. ”Sanon aina, että ’armo’ on suosikkisanani. Se on suosikkikäsitteeni, ja mielestäni se on läsnä aivan jokaisella elämäni osa-alueella. Olen nähnyt sen pienissä asioissa. Olen nähnyt sen suurissa asioissa. Tunnen vain sen yhteyden, joka vanhemmillani oli ja että kirkko auttoi kasvattamisessani lapsena. Olen äärettömän kiitollinen siitä, koska en vain halua pärjätä yksin. Vaikka olet ystävien ja perheen kanssa, mikään ei vedä vertoja sille uskolle ja tunteelle, että rinnallani kulkee korkeampi olento, joka välittää minusta.”

Presidentti Abraham Lincoln

”Kun olin poikanen maatilalla Illinoisissa, pelloillamme oli suuri määrä puuta, joka piti siivota pois. Välillä osuimme kaatuneen rungon kohdalle. Se oli liian kova halkaistavaksi, liian märkä poltettavaksi ja liian painava liikuteltavaksi, joten kynnimme pellon sen ympäriltä. Saman aion tehdä mormonien kanssa. Menkää takaisin Brigham Youngin luokse ja kertokaa hänelle, että jos hän jättää minut rauhaan, minä jätän hänet rauhaan.”

-Rick Waltonin kirjasta Much Ado About Mormons: What Famous People Have Said About the Mormons

Presidentti Ronald Reagan

Presidentti Ronald Reagan piti myöhempien aikojen pyhiä suuressa arvossa. Itse asiassa, hän oli Yhdysvaltojen presidenteistä parhaimmissa väleissä mormonien kanssa ja ympäröi itsensä myöhempien aikojen pyhillä hallinnossaan.

”Siitä lähtien, kun hän toimi Kalifornian kuvernöörinä, kirkon opit ja periaatteet herättivät jatkuvasti hänen mielenkiintonsa. Presidenttinä hän kyseli usein kirkon ohjelmista. Hän tunnusti kirkon moraalisen johtajuuden ja sosiaalisen vaikutuksen julistaen jopa, että ”mormonien myötävaikutus amerikkalaiseen elämään on mittaamatonta”.

Vuonna 1982 presidentti Reagan teki kiertokäynnin kirkon huoltotyöpalveluissa ylistäen kirkkoa sen uskomattomista voimavaroista.

”Tiedätte, että olen puhunut pitkään siitä, miten amerikkalaisten tulisi auttaa itse itseään, omasta aloitteestaan, kansalaisryhmistä, jotka tekevät hyvin monia asioita, joita vain hallitus luulee voivansa tehdä”, sanoi Reagan. ”Ja olen juuri tehnyt kierroksen säilyketehtaassa, joka on osa myöhempien aikojen pyhien ohjelmaa ihmisten auttamiseksi, kun he tarvitsevat apua.”

Charles Dickens

Noustessaan kyytiin siirtolaislaivaan, jossa oli mukana useita myöhempien aikojen pyhiä, Dickens huomioi: ”Kukaan ei ole huonolla tuulella, kukaan ei pahemmin juo, kukaan ei kiroile tai käytä karkeaa kieltä, kukaan ei itke… Ja nämä ihmiset ovat niin silmiinpistävän erilaisia verrattuna muihin samanlaisessa tilanteessa oleviin, joita olen koskaan nähnyt, että ihmettelen ääneen: ’Mitä muukalainen olettaisi näiden siirtolaisten olevan!’”

-Rick Waltonin kirjasta Much Ado About Mormons: What Famous People Have Said About the Mormons

Dickens kommentoi myös: ”Minusta on yllättävää, että nämä ihmiset ovat kaikki niin iloisia ja vähättelevät suunnatonta matkaa, joka heillä on edessään. Mitä näille ihmisraukoille tapahtuu suuren Suolajärven rannoilla, millaisten onnellisten harhakuvien vallassa he elävät nyt, millaiseen surkeuteen heidän silmänsä ehkä avautuvatkaan sitten, en voi teeskennellä tietäväni. Mutta siirryin laivaan ajatellen puhuvani heitä vastaan, jos he sen ansaitsivat, ja kuten täysin uskoin heidän tekevän; suureksi hämmästyksekseni, he eivät ansainneet sitä; ja ennakkoasenteeni ja käsitykseni eivät saa vaikuttaa minuun rehellisenä silminnäkijänä. Menin Amazon-laivan sivulle tuntien, että oli mahdotonta kieltää, että siihen mennessä jokin merkittävä vaikutus oli saanut aikaan merkittävän lopputuloksen, josta paremmin tunnetut vaikutteet ovat usein jääneet paitsi.”

Presidentti John F. Kennedy

”Puhun kaikkien amerikkalaisten puolesta ilmaistessani kiitollisuutta mormoneja kohtaan – heidän uudisraivaajahengestään, heidän omistautumisestaan kulttuuriin ja opiskeluun, heidän esimerkistään ahkeruudesta ja omavaraisuudesta. Mutta erityisesti olen heille kiitollisuudenvelassa tänä iltana heidän menestyksekkäästä taistelustaan tehdä uskonnollisesta vapaudesta todellisuutta – todistamalla maailmalle, että erilaisia näkemyksiä omaavat uskonnot voivat kukoistaa sovussa keskuudessamme – ja todistamalla kansakunnalle tällä vuosisadalla, että julkinen palvelija, harras valitsemassaan uskossa, oli yhä kykenevä vähenemättömään kuuliaisuuteen perustuslaillemme ja kansalliselle edullemme.”

-Rick Waltonin kirjasta Much Ado About Mormons: What Famous People Have Said About the Mormons

John Stockton

Elämänkerrassaan, Assisted, NBA-koripallotähti John Stockton kertoi kokemuksestaan asua Utahissa myöhempien aikojen pyhien keskuudessa.

Stockton oli hyvin kiitollinen kirkon ihmisten ystävällisyydestä, sanoen tunteneensa itsensä tervetulleeksi ”ilman paineita kääntyä kirkon jäseneksi”. ”Mormonit ovat aktiivinen, lähetystyöhön suuntautunut uskonnollinen yhteisö, joka keskittyy käännyttämiseen. Minulta ei kuitenkaan koskaan kysytty, halusinko siunauksen tai tulla kastetuksi kirkon jäseneksi, eikä minua koskaan saatettu epämukavaan tilanteeseen…Ystävystyin moniin uskollisiin mormoneihin, joihinkin läheisesti…nämä ihmiset, jotka kaikki olivat eri uskoa kuin minä, eivät ainoastaan tehneet minulle mahdolliseksi pelata Jazz-joukkueessa, he paransivat ja rikastuttivat kokemustani.”

Maria von Trapp

”Brasiliassa, Argentiinassa, Perussa, Chilessä, Meksikossa, Uusi-Seelannissa, Australiassa…milloin tahansa meitä lähestyi hyvin ystävällisesti kaksi rotevaa, nuorta amerikkalaista, he olivat mormonilähetyssaarnaajia. Ihailin aina mormonikirkkoa, koska tämä oli tavallaan luonnollisin asia, mitä voi tehdä, antaa kaksi vuotta elämästäsi – rauhanturvajoukon esisuunnitelma, kauan ennen kuin rauhanturvajoukkoa oli olemassa – ja mennä opettamaan kaikkia ihmisiä, kuten Hän on käskenyt meidän tehdä.”

-Rick Waltonin kirjasta Much Ado About Mormons: What Famous People Have Said About the Mormons

Walter Cronkite

Mormonien tabernaakkelikuoron kanssa esiintymisen jälkeen Walter Cronkite sanoi: ”Toivon, että jossakin äiti ja isä ovat ylpeitä, että pikku Walter esiintyy mormonien tabernaakkelikuoron kanssa. En ole koskaan ollut uskonnollinen ihminen tavanomaisessa merkityksessä, mutta olen tuntenut Jumalan lähempänä näiden parin viime päivän aikana kuin koskaan aikaisemmin.”

-Rick Waltonin kirjasta Much Ado About Mormons: What Famous People Have Said About the Mormons

Ralph Waldo Emerson

”Hyvää pahasta. Brigham Youngia täytyy kiittää Salt Lake Cityn syntymisestä – maan halki kulkeneiden siirtolaisten mittaamaton vieraanvaraisuus ja vaikuttava esimerkki kaikille suunnattomassa erämaassa, joka opettaa miten vallata ja muuttaa se asuinkelpoiseksi puutarhaksi.”
-Rick Waltonin kirjasta Much Ado About Mormons: What Famous People Have Said About the Mormons

Presidentti Franklin D. Roosevelt

Kirjeessään Winston Churchillille presidentti Franklin Roosevelt kommentoi Deseret News -lehden artikkelia huomauttaen, että Churchill oli sukua MAP-kirkon jäsenille. Hän kirjoitti:

”Tähän mennessä en ollut huomannut mitään silmiinpistäviä mormonien erityispiirteitä kummassakaan teistä, mutta etsin niitä tästä lähtien. Pidän mormoneja suuressa arvossa – koska he ovat erinomaisia kansalaisia.”

-Rick Waltonin kirjasta Much Ado About Mormons: What Famous People Have Said About the Mormons

Cecil B. DeMille

Filmintekijä Cecil B. DeMille sanoi kommentissaan BYU:n avajaisissa: ”Olen tuntenut monia kirkkonne jäseniä – enkä ole koskaan tuntenut ketään, joka ei olisi ollut hyvä kansalainen ja hieno, hyveellinen henkilö – mutta David O. McKay ilmentää, enemmän kuin kukaan muu tuntemani henkilö, kirkkonne hyveitä ja vetovoimaa.

David McKay, saat melkein taivuteltua minut mormoniksi! Ja tietäen mitä perhe-elämä merkitsee myöhempien aikojen pyhille, en voi puhua tai ajatella presidentti McKayta ajattelematta myös tuota hyväntahtoista ja eloisaa nuorta naista, joka on hänen vaimonsa.”

-Rick Waltonin kirjasta Much Ado About Mormons: What Famous People Have Said About the Mormons

Presidentti Barack Obama

Vieraillessaan moskeijassa ennen kansallista rukouksen päivää presidentti Obama kertoi Baltimoren islamilaiselle yhdistykselle: ”Mormoniyhteisöihin on hyökätty kautta historian…Kun mikä tahansa uskonnollinen ryhmä on kohteena, meillä kaikilla on velvollisuus puolustautua, ja meidän täytyy vastustaa politiikkaa, joka pyrkii manipuloimaan ennakkoluuloja tai asenteita ja kohdistuu ihmisiin uskonnon takia.”

Mark Twain

”Kävelimme sitten jonkin verran [Salt Lake Cityn] kaduilla, ja vilkuilimme pajoihin ja kauppoihin; ja jokaisen olennon, joiden oletimme olevan mormoneja, tuijottaminen vaivihkaa oli lumoavaa. Tämä oli meille kuin satumaa, kaikessa tarkoituksessa ja merkityksessä – lumouksen, peikkojen ja karmeiden salaisuuksien maa. Halusimme uteliaisuuttamme kysyä jokaiselta lapselta, kuinka monta äitiä hänellä oli, ja pystyikö hän erottamaan heidät; ja koimme väristyksen aina kun talon ovi avautui ja sulkeutui ohi kulkiessamme, paljastaen vilauksen ihmisten päistä ja hartioista – koska kaihosimme nähdä kunnolla mormoniperheen sen kaikessa suuruudessaan, erossa sen tavanomaisista kotipiiriin keskittyvistä ympyröistä.”

-Rick Waltonin kirjasta Much Ado About Mormons: What Famous People Have Said About the Mormons

Presidentti Herbert Hoover

”Olen nähnyt heidän omistautumisensa julkisessa palvelutyössä ja heidän apunsa hyväntekeväisyystyössä omassa maassamme ja vieraissa maissa kaikkien näiden vuosien aikana. Olen todistanut kirkon yhteisöjen kasvua kaikkialla maailmassa, missä omavaraisuus, omistautuneisuus, päättäväisyys ja rehellisyys ovat valona kaikille ihmisille. Kirkko on todellakin jakanut kristillisen uskon suurta sanomaa – ja sen täytyy jatkua.”
-Rick Waltonin kirjasta Much Ado About Mormons: What Famous People Have Said About the Mormons

Pääministeri Margaret Thatcher

”Teidän tarinanne on uskomattomin tarina uskosta ja toiminnasta, ja se muutti maailman.”
-Rick Waltonin kirjasta Much Ado About Mormons: What Famous People Have Said About the Mormons

Angela Lansbury

Laulettuaan mormonien tabernaakkelikuoron kanssa Angela Lansbury sanoi: ”Tämän paikan henki on ilmeinen. Se sulkee sisäänsä. Se on kaikkialla ympärilläni. Tunnen, että minut on ankkuroitu siihen. Tämä on ollut yksi asia, jonka olen kokenut hyvin voimakkaasti täällä. En tajunnut, että joutuisin tämän erityislaatuisen hengen kohteeksi. En ole kokenut tällaista aikaisemmin. Se, että ihmiset tekevät jotakin, vain koska he rakastavat sitä, on melko ainutlaatuista.”

-Rick Waltonin kirjasta Much Ado About Mormons: What Famous People Have Said About the Mormons

Hillary and Bill Clinton

Elämänkerrassaan vuodelta 1996 Hillary Clinton kirjoitti: ”Ihailen sitä, miten mormonit varaavat yhden illan viikossa perheen toimintoja varten. Kun Chelsea oli pieni, Bill ja minä otimme käyttöön tämän käytännön.”

Myös Bill Clintonilla oli kokemusta mormonismista, ennen kuin hänen perheensä aloitti tämän käytännön, sillä hän kuunteli lähetystyökeskustelut nuoruudessaan Hot Springsissa, Arkansasissa.

Clinton puhui hyvää lähetyssaarnaajien työskentelystä ja kirkosta sanoen, että hän ”ihailee kirkkoa sen korkeiden eettisten tasovaatimusten vuoksi ja uskostaan selestiseen valtakuntaan, mutta sanoi, että ajatus siitä, että hän olisi taivaassa ilman ei-mormoniystäviään, oli liikaa pyydetty”.

 

Tämän artikkelin on alun perin kirjoittanut Danielle B. Wagner ja se on julkaistu ldsliving.com-sivustolla nimellä ”What 17 Famous People Have Said About Mormons”.

Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company