Elämme synkkiä ja vaikeita aikoja. Tätäkin lukiessasi todennäköisesti jokin asia vaivaa mieltäsi. Ehkä se on jokin, mitä näit uutisissa. Ehkä se on kiihkeä keskustelu sosiaalisessa mediassa, joka sai veresi kiehumaan. Ehkä tuo asia piti sinut hereillä yöllä miettiessäsi, miten kukaan meistä voi selvitä tässä hullussa maailmassa. Ehkä olet kyynelehtinyt epätoivon kyyneleitä tai tullut sen takia jonkin asian kiihkeäksi kannattajaksi.

Sillä ei ole väliä, mitä kohtaamme tai mitä mieltä siitä olemme. Herran luottamustehtävä meille on sama. Me olemme maailman valo. Meidän pitää antaa valomme loistaa ihmisille, ”jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa.” (Matt.5:16)

Kuinka voimme olla valona, kun kohtaamme niin paljon pimeyttä ja hämmennystä? Se alkaa omasta sisimmästämme, vertauskuvallisesta uskomme ja tunteidemme kodista. Sydämen muutos on tarpeen selviytyäksemme maailman pahuudesta. Jos haluat vaikuttaa asioihin, nämä kymmenen asiaa voivat auttaa sydämen muutoksessa, joka auttaa sinua muuttamaan maailmaa.

 

1. Ymmärrä käsky rakastaa.

Kaikki asiat näyttävät vaativan rakkautta. Rakkaus on rakkautta…kunnes päätämme, että rakkauden täytyy sopia omiin määritelmiimme. Rakkaus on rakkautta, kun hyväksyt ja annat anteeksi kaikki tekoni. Rakkaus on rakkautta, kun rakastat vain niitä, jotka ansaitsevat sen. Rakkaus on rakkautta, kun se on helppoa ja miellyttävää. Rakkaus on rakkautta vain kun joku on vanhurskas.

Näin ajatteleminen on Jeesuksen Kristuksen rakkauden vastakohta. Kun ymmärrämme käskyn rakastaa, tajuamme kuinka kaiken kattava se on. Se tarkoittaa ystävällisyyttä ja kunnioitusta kaikkia kohtaan. Se tarkoittaa, että on halukas palvelemaan niitä, jotka vihaavat sinua. Mitä Kristus teki? Hän uhrautui kaikkien puolesta. Pyrimmekö sisäistämään sen? Mitä se merkitsee meille, ja miten meidän tulisi toimia? Kristuksen ansiosta jokainen meistä on pelastettu. Kukaan meistä ei varsinaisesti ansaitse sitä. Mutta Hän teki sen joka tapauksessa.

Opiskele rakkauden määritelmän lisäksi sitä, kuinka Kristus on sen ruumiillistuma. Miten Hän eli? Mitä Hän teki ja miten Hän suhtautui asioihin? Miten Hän reagoisi, jos Hän kävelisi sinun kengissäsi? Jos kysymme itseltämme nämä kysymykset, saatamme huomata elävämme eri tavalla.

 

2. Vältä kiirettä ja väittelyä.

Teknologian ja sosiaalisen median maailmassa, meillä on välitön yhteys erilaisten mielipiteiden puhujakorokkeelle. Jos niin haluamme, voimme helposti jakaa omia ajatuksiamme julkisesti. Tämä on tuonut verenhimon ja väittelyn internet-kulttuuriimme. Vastaamme nopeasti, jätämme huomiotta ystävät, jotka eivät ole kanssamme samaa mieltä, ja hyppäämme yhdestä trendikkäästä avainsanasta toiseen.

Meiltä jää kuitenkin ymmärtämättä se, että tämä tapa on ujuttautunut jokapäiväiseen elämäämme. Kommunikointitapamme ovat muuttumassa olennaisesti. Tapa, miten näemme ihmiset, on muuttumassa. Tapa, miten kohtelemme ihmisiä, on muuttumassa.

Meidän täytyy pohtia ajan kanssa näitä asioita sydämissämme ja mielessämme. Meidän pitäisi vastata ajatuksella ja kunnioittavasti jokaiseen keskusteluun. Jotkut keskustelut voi olla parempi käydä yksityisviestien välityksellä kuin jonkun uutissyötteessä. Joskus on parempi olla sanomatta mitään. Kiistely, kuten Mormonin kirjassa on selitetty, on paholaisesta (Moosia 4:14). On selvää, että jos uskomme noihin sanoihin, meidän tulee tehdä parhaamme vältelläksemme sen vaaroja.

 

3. Tiedosta, että kaikki kärsimys on tärkeää.

Kärsimys on upea asia. Se voi kannustaa meitä toimimaan, ja se voi auttaa meitä tuntemaan itsemme vahvaksi, jolloin voimme tehdä vaikeita asioita. Se voi kuitenkin myös sokeuttaa meidät. Alamme arvioida tuskan suuruutta ja lokeroimaan kärsimystä mielivaltaiseen tärkeysjärjestykseen mielissämme. Saatamme hämmentyä siitä, että meistä pieniltä tuntuvia asioita käsitellään kuin ne olisivat suuria, tai huomaamme olevamme vihaisia, koska kukaan ei kiinnitä tarpeeksi huomiota tärkeisiin asioihin.

Kristus murehtii murehtivien kanssa. Kun käännymme Hänen puoleensa, Hän ei sano, että kärsimyksemme ei ole tärkeää tai että me ylireagoimme. Hän on myötätuntoinen. Hän kuuntelee. Hän rakastaa tuomitsematta ja rajoituksetta.

Tämä on meille vaikeaa. Voimme aloittaa harjoittelemalla myötätuntoa ja yrittämällä oivaltaa, miksi meidän tulisi kiinnittää huomiota toisten kärsimykseen. Voimme tehdä parhaamme tarjoamalla tukeamme aidosti ja puhtaasti.

 

4. Katso asioita silmiin.

Koska meillä on käsillä niin paljon tietoa, on helppoa nähdä vain se, mitä haluamme nähdä. Löydämme nopeasti ne ihmiset, jotka ovat kanssamme samaa mieltä, ja yhtäkkiä huomaamme kohtelevan kaikkia muita kuin vihollisia. Vaikka vastaan tulee varmasti mielipiteitä ja kannanottoja, jotka ovat räikeästi kirkon opetusten vastaisia, meidän tulee tutkia jokaista asiaa uutterasti ja avoimin mielin.

Monet asiat ovat rumia. Ne saavat olomme epämiellyttäväksi. Saatamme hämmentyä tai häkeltyä. Emme ehkä tiedä mitä sanoa. Siitä huolimatta, jos haluamme tietää, mille pohjalle rakentaa uskomme, meidän täytyy ymmärtää, miksi kivi on kiinteä ja miksi hiekka ei ole. Mikä lopullinen mielipiteesi onkin, rakenna se tutkimisen, opiskelun ja sydämen tutkistelun perustalle.

 

5. Älä hyperventiloi, opeta.

Ihmiset säikähtävät helposti. Ihmiset loukkaantuvat helposti. Se, mikä alkaa viattomasti, saattaa muuttua roihuavaksi tuleksi. Kun välität jostain asiasta, haluat puolustaa sitä. Näin tapahtuu erityisesti evankeliumin periaatteiden kohdalla, joita olemme luvanneet tukea. Tuntuu kuin taistelut olisivat loputtomia ja saatamme tehdä kiihkeästi työtä niiden eteen.

Sellaisessa tilassa menetämme tehokkuutemme. Sen sijaan, että syöksemme vihaa, koska muut eivät ymmärrä asemaamme, meidän tulisi parhaamme mukaan opettaa toisia ymmärtämään näkökantamme ja miksi kannatamme sitä. Aivan kuten toivomme muiden kuuntelevan meitä, meidän pitää olla halukkaita kuuntelemaan toisia.

Seuraa Pyhän Hengen kehotuksia siitä, miten kertoa sydämenne ajatuksista rakentavalla ja merkityksellisellä tavalla. Tutki parhaasi mukaan molempia näkökantoja ja omaksu ne asiat, joiden huomaat olevan sopusoinnussa tunteidesi kanssa.

 

6. Keskity vaikutusalueeseesi.

Maailman ongelmat ovat musertavia. Emme voi korjata kaikkea ja ponnistelumme voivat vaikuttaa pisaralta ämpärissä. Voimme luottaa tietoon siitä, että Jumala tietää, missä olemme ja miten käyttää meitä välineinä käsissään.

Itse asiassa, Jumala haluaa käyttää meitä muiden auttamiseen. Hän on asettanut sinut, ainutlaatuisesti lahjakkaan ja kyvykkään lapsensa, tarkoituksella juuri sinne missä olet. Kaikkialla ympärillämme on ihmisiä, joihin voimme vaikuttaa myönteisesti, joko henkilökohtaisesti tai verkossa.

Keskity rohkeasti palvelemaan niitä, jotka ovat vaikutuspiirissäsi. Käytä erityisesti aikaa perheesi ja ystäviesi kanssa toimimiseen. Rukoile, jotta silmäsi voisivat avautua näkemään ne erityiset tavat, joilla voit auttaa muita.

 

7. Muista, muista.

Muuttuaksemme meidän täytyy muistaa. Liian usein kiinnitämme huomiota ja osallistumme vain niin kauan kuin on suosittua tehdä niin. Kun toinen asia ilmaantuu, me unohdamme. Mikään ei muutu. Me emme ole muuttuneet.

Ajattele asioita, jotka ovat liikuttaneet sinua. Muistele kokemuksia, jotka ovat haastaneet ajattelutapasi ja saaneet sinut kasvamaan ihmisenä. Sinun ei tarvitse muistaa kaikkea tai olla kiinnostunut jokaisesta tarinasta, mutta anna itsesi muuttua. Vaali ja kunnioita niitä asioita, jotka ovat vieneet sinua eteenpäin.

Jos jokin asia täyttää sydämesi ja mielesi, mieti, miten voit kanavoida sen johonkin tuottavaan toimintaan.

 

8. Tiedä, ketä edustat.

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäseninä väitämme olevamme Kristuksen opetuslapsia. Me edustamme Häntä. Me olemme, kuten presidentti Dieter F. Uchtdorf kerran sanoi, Hänen kätensä täällä maan päällä. Kun todella sisäistämme tämän asian, huomaamme asenteidemme ja toimintatapojemme muuttuvan.

Jos meille on merkitystä sillä, että edustamme Kristusta, käytämme aikaa Hänen elämänsä pohdiskelemiseen ja etsimme Hänen henkeään. Me tarkastelemme kanssakäymistämme toisten kanssa ja rehellisyyttämme, kun olemme yksin. Tämä saattaa tuntua pelottavalta, mutta Kristus tekee selväksi sen, miten meidän tulisi elää ja kuinka meidän tulisi kohdella toisia. Hänen tiensä on suora, ja meidän tarvitsee vain kulkea sitä pitkin.

 

9. Löydä syy toivoa.

Jos olet epätoivoinen maailman tilan takia, katso tämä erinomainen video, jossa presidentti Russell M. Nelsonin kertoo kokemuksestaan. Se on suunnattu niille, jotka tuntevat olevansa ”sydämeltään heikkoja” ja antaa neuvoja siitä, miten voimme vahvistaa toivoamme vaarallisina aikoina.

Meillä on Jeesuksen Kristuksen evankeliumin riemullinen sanoma ja iankaikkinen näkökulma elämässämme. Meillä on monia syitä toivoa.

 

10. Rukoile hartaasti.

Loppujen lopuksi, ainoa tapa, miten voimme kokea sydämen muutoksen, on Jeesuksen Kristuksen sovituksen kautta. Emme pysty siihen itseksemme. Kääntymällä Kristuksen puoleen hartaassa rukouksessa ja seuraamalla parhaamme mukaan Hänen neuvojaan, voimme muuttua. Emme ehkä voi muuttaa koko maailmaa, mutta voimme olla voimallisia hyvää tekeviä voimia ja olla valona niille, jotka sitä etsivät.

 

Artikkelin on kirjoittanut Aleah Ingram ja se on alun perin julkaistu ldsdaily.com -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Krista Kora.