Ollaanpa rehellisiä – jokainen lähetyssaarnaaja ei päädy Brasiliaan ja ole siunattu mahdollisuudella kastaa 50 perhettä kirkon jäseniksi. Jokainen jäsenlähetyssaarnaaja ei pysty kastamaan kaikkia työkavereitaan – eikä se haittaa. Niille, joille ei käy niin, haluan sanoa: uskokaa ja luottakaa Herraan, että Hän hyväksyy pyrkimyksenne ja muuttaa ne joksikin suurenmoisemmaksi kuin osaatte kuvitellakaan.

Tässä 3 lähetyssaarnaajaa, jotka eivät koskaan nähneet työnsä hedelmää tavalla, jolla kuvittelivat… mutta voi pojat, mitä he saivatkaan aikaan!

1. Samuel Lamanilainen

Muistanet Samuelin. Hän oli lamanilainen, joka lähetettiin vihollisten, nefiläisten, keskuuteen Sarahemlan maahan. Yritettyään opettaa heitä useiden päivien ajan, he heittivät hänet ulos! Hän oli kävelemässä kotiin, mitä todennäköisimmin vallan masentuneena, kun Jumala käski häntä palaamaan takaisin. Niinpä hän kääntyi ympäri, mutta ei saanut lupaa päästä kaupunkiin, joten hän kiipesi muurille ja saarnasi sieltä ihmisille voimallista sanomaa Kristuksesta – samalla väistellen kiviä ja nuolia. Ne, jotka olivat vihaisia hänelle, ärsyyntyivät lopulta niin kovin, että alkoivat kiivetä muuria pitkin hänen peräänsä, joten hän pakeni eikä hänestä kuultu enää koskaan.

Mitä Samuel ei tiennyt, oli se, että monet uskoivat hänen sanojaan kuultuaan hänen puhuvan ja etsivät käsiinsä Nefin ja heidät kastettiin. Ja toiset, todistettuaan sen ihmeen, ettei Samueliin voinut osua kivet tai nuolet, myöskin etsivät Nefin tullakseen kastetuiksi.

Kumpi oli menestyksekkäämpi lähetyssaarnaaja? Samuel Lamanilainen, ylhäällä kaupungin muurilla, vai Nefi, jonka luo suorastaan tulvi ihmisiä, jotka halusivat tulla kastetuiksi? Kuka ajatteli hänen olleen menestyksekkäämpi lähetyssaarnaaja?

2. Abinadi

Jokainen, joka tuntee Abinadin tarinan, rakastaa häntä. Mutta hän ei saanut osakseen moista rakkautta ollessaan lähetystyössä. M. Russell Ballard Kahdentoista apostolin koorumista puhui siitä vaikutuksesta, joka tällä hyljeksityllä profeetalla todellisuudessa oli: ”Abinadi raivostutti jumalattoman kuningas Nooan rohkealla todistuksellaan Herrasta Jeesuksesta Kristuksesta. Lopulta tämä suurenmoinen lähetyssaarnaaja antoi äärimmäisen uhrauksen todistukselleen ja uskolleen, mutta ei ennen kuin hänen puhdas todistuksensa kosketti yhtä uskovaa sydäntä. Alma, yksi kuningas Nooan papeista ’teki parannuksen synneistään … , [hyväksyi Jeesuksen olevan Kristus] ja kulki salaa ihmisten keskuudessa ja alkoi opettaa Abinadin sanoja’ (Moosia 18:1). Lukuisien ihmisten käännyttäminen Jeesuksen Kristuksen evankeliumiin oli suoraa seurausta Abinadin jakamasta voimallisesta todistuksesta Vapahtajasta, jota vain yksi sielu, Alma, uskoi.”

Abinadi vangittiin tuon jumalattoman kuninkaan käskystä ja hän kärsi polttokuoleman – eikä ole mitään varmuutta, että hän tiesi Alman uskoneen hänen sanojaan. Jos hän tiesikin Alman kääntymyksestä, hän näki vain kuinka hänet karkotettiin kuninkaan hovista ja määrättiin tapettavaksi. Silloin, jos koskaan, oli lähetyssaarnaajalla aihetta uskoa epäonnistuneensa – se yksi käännynnäinen, joka sinulla on, tapetaan! Onneksi niin ei kuitenkaan tapahtunut ja tiedämme loputkin tarinasta – Alma perusti kirkon tämän kansan keskuuteen ja kastoi 450 sielua.

Ja kaikesta tästä kiitos Abinadin järkkymättömän todistuksen.

3. Sinä

Oletko koskaan kamppaillut ajatuksen kanssa, että lähetystyöpyrkimyksesi eivät olleet tai eivät edelleenkään ole riittäviä?

Jos sinulla oli mahdollisuus palvella lähetystyössä, se oli elämäsi parhaat kaksi vuotta ja se oli elämäsi vaikeimmat kaksi vuotta. Monille, jotka ovat palvelleet Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon lähetystyössä, epäonnistuminen on jotain, johon tottuu. Se, että ihmiset pyörittelevät silmiään puheillesi, paiskovat ovia vasten kasvojasi ja heittelevät tavaroita sinua päin, on arkipäivää. Mutta kenties kaikkein vaikeinta on se tunne, että olet epäonnistunut lähetyssaarnaajana.

Entäpä nykyiset lähetystyöpyrkimyksesi? Tuntuuko sinusta, että tekemisilläsi on vain hyvin vähän, jos ollenkaan, vaikutusta muihin ihmisiin? Jos olet kuin minä, kenties et ole koskaan saanut kokea ystäväsi tai työkaverisi tulevan kirkkoon sinun toimiesi vuoksi – mutta se ei tarkoita, että olet epäonnistunut.

Jokaista maailman tarvitsemaa satoa varten oli joku maanviljelijä, joka kylvi siemenen.

Onko kukaan koskaan lukenut Mormonin kirjaa ja ajatellut Samuel Lamanilaisen tai Abinadin epäonnistuneen? On hyvinkin todennäköistä, että hekin tunsivat itsensä masentuneiksi ja epävarmoiksi siitä, että he olivat toteuttaneet kaiken, mitä Jumala oli heidän varalleen suunnitellut. Jos huomaamme ajattelevamme tämänkaltaisia ajatuksia, muistakaamme kuinka Herra moninkertaisti Samuel Lamanilaisen ja Abinadin kylvöyritykset ja muutti nuo pyrkimykset suurenmoiseksi sielujen sadoksi.

Jumala teki sen heille. Hän voi tehdä saman myös meille – onhan kyseessä HÄNEN työnsä.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu I Love the Book of Mormon -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.