Treffeillä käyminen ja seurustelu voivat olla yksi vaikeimmista kokemuksista, joita ihmisen täytyy käydä läpi. Joillekin se on lyhyt kokemus; vanhempi siskoni avioitui ollessaan 18-vuotias. Toisille se on puolestaan pitkä; vanhin sisareni avioitui ollessaan 26-vuotias. Niille, joilla seurustelu venähtää pidemmäksi kuin he suunnittelivat, siitä tulee yksi heidän vaikeimmista koettelemuksistaan kestää, varsinkaan hymyssä suin.

On äärettömän helppoa syyttää vastakkaista sukupuolta kaikista ongelmista, joita seurustelu tuo mukanaan, mutta se ei johda mihinkään muuhun kuin katkeruuteen. Sen sijaan, että sanomme ”jos tytöt tekisivät näin” tai ”tekisivätpä pojat noin”, jokainen meistä voi muuttaa seurustelukulttuuriamme! Jokainen meistä voi ottaa ohjat omaan käsiinsä ja muuttaa omaa tapaamme käydä treffeillä ja seurustella! Lainatakseni Mahatma Gandhin viisautta ja soveltaakseni sitä: ”Ole se muutos, jonka haluat seurustelukulttuurissa nähdä.”

Alla kuusi tapaa, jolla voimme olla se muutos, jonka haluamme mormonien seurustelukulttuurissa nähdä!

1. Unohda listat.

Lähes jokaisella on lista, toiset kirjoittavat sen paperille, toisilla se on vain päässään. Käytä nopeasti hetki aikaasi ja kirjoita ylös, mitä listallasi on – mitä haluat ihannemieheltäsi/-naiseltasi?

Onko listasi hyvä vai huono? Vaikka listan tekemisessä ei sinällään mitään pahaa olekaan, monista listoista tulee erittäin myrkyllisiä. Esimerkiksi, tällainen huono lista saattaisi pitää sisällään: ”Hänen täytyy tienata yli sata tuhatta vuodessa, hänen täytyy opiskella Brigham Youngin yliopistossa, hänen täytyy olla minua pidempi.” Mikä tekee tästä listasta huonon? Se keskittyy ainoastaan ihmisen maallisiin ominaisuuksiin, ei iankaikkisiin.

Teidät sinetöidään iankaikkisuudeksi, joten maallisten ominaisuuksien sijaan keskity iankaikkisiin. Käy nyt listasi läpi ja merkkaa I jokaisen kohdan viereen, joka on iankaikkinen ominaisuus tai luonteenpiirre, ja sitten M jokaisen kohdan viereen, joka ei ole iankaikkinen. Unohda kaikki, joiden vieressä on M. Tai ainakin ymmärrä, että maalliset ominaisuudet ovat vain bonusta. Muista ohje, jonka Herra antoi Samuelille: ”Ihminen katsoo ulkokuorta, mutta Herra näkee sydämeen.” (1. Sam. 16:7)

”Älkää odottako täydellisyyttä aviopuolisoanne valitessanne. Älkää olko niin tarkkoja hänen fyysisestä ulkomuodostaan tai pankkitilistään, että teiltä jäävät näkemättä hänen tärkeämmät ominaisuutensa. Tietenkin hänen tulee viehättää teitä ja hänen tulee kyetä pitämään huolta teistä. Mutta onko hänellä luja todistus? Elääkö hän evankeliumin periaatteiden mukaan ja pitääkö hän kunniassa pappeuttaan? Onko hän aktiivinen seurakunnassaan ja vaarnassaan? Rakastaako hän kotiaan ja perhettään ja tuleeko hänestä uskollinen aviomies ja hyvä isä? Näillä ominaisuuksilla on todella merkitystä.” (Ezra Taft Benson)

2. Päätä, että Jumala on aina ensimmäisellä sijalla elämässäsi ja puolisosi toisella.

Yksi onnellisen ja menestyvän avioliiton avaimista on se, että laitamme jonkun toisen tarpeet, halut ja toiveet omiemme edelle. Että opimme olemaan epäitsekäs ja ajattelemaan muita. Tulevan vaimosi/miehesi pitäisi aina tulla ennen sinua. Älä koskaan ole itsekäs aikasi, toimintasi tai rahojesi suhteen. Mutta muista, vaikka tulevan puolisosi pitäisi tulla ennen sinua, älä koskaan aseta heitä Jumalan edelle.

Ehkäpä paras neuvo seurustelun suhteen annettiin Moosekselle hänen ollessaan Siinainvuorella: ”Sinulla ei saa olla muita jumalia (2. Moos. 20:3)”. Jeesus lisäsi tähän: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi (Matthew 22:37)”. Tulevan avioliittosi kaikista tärkein osa on oppia rakastamaan Jumalaa, sillä Jumala on osa avioliittoasi. Päätä tänään olla rikkomatta mitään liittoja, päätä olla uskollinen Jumalalle kaikissa olosuhteissa ja tilanteissa.

Jos et arvosta suhdettasi Jumalaan ja laita Häntä kaiken muun edelle, millään muulla ei ole merkitystä. Suhteellasi Jumalaan on merkitystä, sillä avioliitto on iankaikkinen, mutta se on iankaikkinen vain jos pidämme liittomme ja avioliitto on kolmisuuntainen liitto Jumalan kanssa. Rikotut liitot johtavat aina sydänsuruihin. Siksipä sellaisen ihmisen löytäminen, jolla on sama tärkeysjärjestys – Jumala ensin, puoliso toisena – on onnellisen avioliiton edellytys.

Kuulin joskus jonkun sanovan: ”Juokse Jumalaa kohti niin lujaa kuin pystyt ja jos joku pysyy vauhdissasi, esittäydy!” Joten jos et ole vielä löytänyt ketään, keskity juoksemaan kohti Jumalaa.

”Luota siihen, että uskollasi on kaikki vaikutus seurusteluusi, sillä niin sillä on. Erotat seurustelun opetuslapseudesta omalla vastuullasi.” (Jeffrey R. Holland.)

3. Keskity kehittymiseen.

Sen sijaan, että lannistuisit treffeillä käymisen ja seurustelun suhteen ja lankeaisit vastakkaiselle sukupuolelle katkeroitumisen ansaan, keskity kehittymiseen. Kysy itseltäsi seuraavankaltaisia sielua syväluotaavia kysymyksiä:

”Olenko sellainen ihminen, jonka kanssa haluaisin mennä naimisiin?”

”Olenko sellainen ihminen, jota puolisoni etsii?”

”Mitä tavoitteita voin asettaa, jotta kehittyisin paremmaksi?”

Aseta tavoitteita itsesi kehittämiseksi ja keskity tulemaan Jumalan mieheksi/naiseksi. Keskittyessäsi kehittymiseen, on helpompi olla katkeroitumatta odottelusta. Sillä ”vain” odottelun sijaan kasvat ja kehityt. Joten tutki pyhiä kirjoituksia, opi kuinka Henki puhuu sinulle, tee liittoja, pidä ne ja kunnioita niitä. Palvele muita ja rakenna Hänen valtakuntaansa, harkitse jopa temppelityöntekijäksi ryhtymistä!

Asettaessasi tavoitteita ja työskennellessäsi niiden saavuttamiseksi huomaat elämäsi olevan nautinnollisempaa ja matkasi helpompi kulkea.

”Jos haluatte solmia avioliiton tervehenkisen, hyvännäköisen, rehellisen, onnellisen, ahkeran, hengellisen ihmisen kanssa, olkaa sellainen ihminen.” (Tämän ajan haasteiden kohtaaminen, Robert D. Hales)

4. Käy treffeillä.

Sisar Paige Holland kertoi meille jotain mielenkiintoista puhuessaan viime vuoden ystävänpäivänä Utah Valleyn yliopiston takkavalkeaillassa. Hän sanoi: ”Käykää treffeillä ja jos teitä ei pyydetä treffeille, tehkää mitä teidän täytyy tehdä, mutta käykää treffeillä.” Ja sitten hän lisäsi: ”Älkää pelätkö sokkotreffejä!” Olen yhtä mieltä Sisar Hollandin kanssa. Käy treffeillä. Jos pidät jostakusta, pyydä häntä treffeille. Tiedän, se on uhkarohkea ajatus, mutta se toimii! Pahimmassa tapauksessa hän kieltäytyy.

Ja siinä missä kulttuurimme määrittelee aloitteen tekemisen miehen velvollisuudeksi, ei se tarkoita, etteivätkö naiset voisi pyytää miehiä treffeille. Itse asiassa, on varsin hyvä asia, jos naiset pyytävät miehiä treffeille. Se luo kokemuspohjaa ja empatian tunnetta sen suhteen, mitä miehet joutuvat käymään läpi. Aina pyytämiseen liittyvästä ahdistuksesta myöntävän vastauksen tuomaan innostukseen – ja pettymykseen vastauksen ollessa kieltävä. On 100% hyväksyttävää naisen pyytää miestä treffeille, mutta on 100% ei-hyväksyttävää miehen odottaa naisen pyytävän. Älä ole uhri, ole toimija.

En voi puhua naisten puolesta, mutta tässä meistä miehistä on kyse. Me emme lue ajatuksia, emmekä oikein ymmärrä vihjeitäkään. Vihjeiden ymmärtäminen on kuin lukisi tekstiä, 90% ajasta tulkitsemme ne väärin. Joten jos pidät meistä ja haluat viestin menevän perille, toimi – sano jotain, tee jotain tai jopa pyydä meitä treffeille… tai ole ainakin lähestyttävä ja tavoitettavissa.

Avioliitto on molempien osapuolien yhteistä yritystä ja vaivannäköä. Seurustelu on myös samanlaista – ainakin sen pitäisi olla. Joten jos mies (tai nainen) ei ole valmis antamaan parastaan tai sitoutumaan saadakseen suhteenne toimimaan, jatka matkaasi.

5. Tasapainota elämäsi.

Ollessani lähetyssaarnaaja huomasin, ettei elämäni ollut täysin tasapainossa. Olin päästänyt itseni rapakuntoon enkä viihtynyt enää omissa nahoissani, painoinkin yli 130 kiloa. Itse asiassa, hyppäsin pois vaa’alta sen ohittaessa 130, sillä pelkäsin ja häpesin liikaa katsoakseni, kuinka paljon todella painoin. Mutta löytäessäni tasapainoa elämääni syömällä fiksusti, kuntoilemalla ja keskittymällä hengelliseen kasvuun, alkoi painoni pudota. Olen pudottanut jo yli 30 kiloa!

Yhteiskunnassamme meillä on usein taipumusta mennä ääripäästä toiseen. Tämä ei ole millään muulla elämän osa-alueella yhtä hallitsevaa kuin mitä tulee fyysiseen terveyteen. Usein joko katsomme, mitä syömme tai syömme kaiken, mitä näemme. Tasapainon löytäminen elämässä on oleellisen tärkeää seurustelun ja avioliittoon valmistautumisen kannalta. Emme voi jättää hengellisiä tai fyysisiä osa-alueita elämästämme huomiotta ja olla terveitä, meidän täytyy löytää tasapaino. Toipuvana tasapainottomana henkilönä saanen sanoa, jos olet fyysisesti tai hengellisesti rapakunnossa, korjaa asia! On epärealistista etsiä hengellisesti ja fyysisesti hyväkuntoista kumppania, jos et itse ole hengellisesti ja fyysisesti hyväkuntoinen. Ja muista, hyväkuntoinen EI tarkoita ”laiheliinia”.

”Hengen ravitseminen samalla kun laiminlyö ruumista, joka on temppeli, johtaa yleensä hengelliseen ristiriitaan ja heikentyneeseen itsetuntoon. Jos kuntonne on rapistunut, jos kehonne aiheuttaa teille epämukavuutta ja voitte tehdä jotakin sen suhteen, niin tehkää!” (Lähestykää Jumalan valtaistuinta luottavaisina, Jörg Klebingat)

6. Ymmärrä avioliiton tärkeys ja järjestä aikaa seurustelulle.

Miksi käymme koulua? Saadaksemme tutkinnon.

Miksi haluamme tutkinnon? Saadaksemme työpaikan.

Miksi haluamme työpaikan? Ansaitaksemme rahaa.

Miksi haluamme rahaa? Huolehtiaksemme perheestämme.

Koulut, tutkinnot, työpaikat ja raha ovat vain keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Ne EIVÄT ole itse tavoite.

Kun annamme näiden asioiden vallata ajatuksemme siinä määrin, ettemme järjestä aikaa seurustelulle, teemme keinoista tavoitteita. Tämä johtaa katumiseen, AINA. Seurustelu itsessään on keino tavoitteen – iankaikkisen perheen – saavuttamiseksi. Ymmärrä avioliiton tärkeys ja järjestä aikaa seurustelulle. Älä koskaan anna urasi estää sinua saavuttamasta iankaikkisen avioliiton tavoitetta. Pidä asiat aina oikeassa perspektiivissä: tärkein asia, jonka maan päällä teet, on löytää arvoisesi kumppani ja aloittaa iankaikkinen perhe hänen kanssaan. Kysy itseltäsi, millä on eniten merkitystä? Keskitynkö siihen?

”Tärkein yksittäinen asia, jonka kukaan myöhempien aikojen pyhä koskaan tässä maailmassa voi tehdä, on avioitua oikean ihmisen kanssa, oikeassa paikassa ja oikealla valtuudella.” (Bruce R. McConkie)

 

Artikkelin on kirjoittanut Jeremy ”Gogo” Goff ja se on alun perin julkaistu My Life By Gogo Goff -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.