Kysymys

Hei Vaari,

Tarvitsisin hieman apua tässä kysymyksessä. Mikä on taikauskon ja uskonnon välinen ero? Eräs tuttavani lähti aikoinaan kirkosta ja sanoi, että kirkon oppi oli taikauskoista roskaa. Tiedän hyvin, että on olemassa ero esimerkiksi siinä että uskoo Jumalaan ja että uskoo mustan ohikulkevan kissan tuovan huonoa onnea, mutta itse en oikein osaa selittää tuota eroa riittävän hyvin.

-Kasipallo

 

Vastaus

Arvon Kasipallo,

Huh, mikä kysymys. Monet ihmiset, ketkä pitävät uskontoja alhaisessa arvossa katsovat, että uskonperiaatteemme eivät ole mitään muuta kuin taikauskoa. Tällainen väite on ollut hyökkäyksenä uskontoa vastaan käytännössä niin pitkään, kuin muodollinen uskonto on ollut olemassa. Vaikka olemme kuulleet sen ennenkin ja eittämättä kuulemme sitä vielä lisää, se on rehti kysymys ja se ansaitsee hyvän vastauksen kaikella kunnioituksella.

Kyseessä on päivänselvästi monimutkainen kysymys joka vaatisi laajan vastauksen, mutta me emme luultavasti koskaan pystyisi antamaan sellaista vastausta, joka vakuuttaisi ystäväsi palaamaan kirkon piiriin. Joka tapauksessa, taikauskon ja uskonnon välillä on valtavia eroja.

Tämä kysymys esitettiin aikanaan eräälle tutkijalle, ja Scientific Production Centerille kirjoittava henkilö Karen A. Darbinyan vastasi siihen uskomattoman hyvin. Muotoilen hieman uudelleen hänen vastaustaan:

”Suurin taikauskon ja uskonnon välinen ero on luultavasti niiden maailmankuvien väliset erot. Uskonnot – jopa sellaiset, joiden periaatteiden kanssa emme ole yhtä mieltä – esittävät lähes aina näkemyksen maailman synnystä, sen toiminnasta ja siitä, kuka Jumala on. Taikausko ei esitä tällaisia näkemyksiä. Uskonnoilla on moraaliset säännöt, jotka opettavat meille hyvän ja pahan väliset erot. Peilin rikkominen tai sateenvarjon avaaminen sisällä eivät opeta meille mitään moraalista tai siitä, millä tavoin meidän tulisi elää. Uskonnoilla on tavoite – ihmisten johdattaminen Jumalan luo – kun sitä vastoin taikauskolla ei tällaista tavoitetta ole.” (Alkuperäinen lainaus täällä)

Jopa ei-uskonnollinen henkilö voi hyvin ymmärtää tällaisen vastauksen. Uskonnollisuuden ja taikauskoisuuden välillä on suuria, suuria eroja. Pohdinnan ja analysoinnin tuloksena niiden pitäisi olla kohtalaisen selviä.

-Vaari

 

Artikkeli on julkaistu alun perin AskGramps -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Teemu Hokkanen.