Kysymys

Arvon Vaari,

Isäni on alkoholisti ja hän on taistellut alkoholismia vastaan jo pitkän aikaa. Hän liittyi Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkkoon ollessaan noin 19-vuotias. Hänellä on vahva todistus evankeliumista, mutta hän tekee silti evankeliumin vastaisia päätöksiä. Hän tarvitsee apua, mutta kieltäytyy hakemasta sitä. Lienee myös tarpeetonta sanoa, että myös nuoremmat veljeni ja nuorempi sisareni kärsivät isäni ongelmasta.

Pian sen jälkeen, kun isäni liittyi kirkkoon, hän kastoi oman isänsä, ja pian sen jälkeen isoisäni teki itsemurhan. Tiedän myös isoisäni olleen alkoholisti. Hänen kuolemastaan ei ollut kulunut kovinkaan pitkää aikaa, kun sain tietää hänen kärsivän myös kovasta masennuksesta. Huomaan nyt isäni olevan hyvin samankaltainen isoisäni kanssa.

En koskaan tavannut isoisääni; hän kuoli alle vuosi ennen omaa syntymääni. Minulla on kuitenkin tunne, että tunsin hänet ennen syntymääni ja että minun on autettava isääni ja perhettäni jotenkin. Olen harkinnut mennä puhumaan suoraan isälleni siitä samankaltaisesta käyttäytymisestä, joka hänestä isoisääni verrattuna näkyy, ja anoa häntä hakemaan apua. Tietysti olen rukoillut tuhansia kertoja, ja rukoilen edelleen. Mitä mieltä sinä olet? Kysymykseni on pitkä, mutta arvostan sinua ja neuvojasi, kaipaan tietää, mitä sanot.

-Helmi (Nimi muutettu)

 

Vastaus

Rakas Helmi,

Oletan, että jos anoisit isääsi hakemaan apua, hän ei kuulisi mitään sellaista, jota hän ei olisi jo tähän mennessä kuullut äidiltäsi ja muilta. Joka tapauksessa uskon kuitenkin, että jos hän ei hae ulkopuolista apua, niin asiat eivät juurikaan muutu.

Alkoholistien perheenjäsenistä tulee monesti eräänlaisia ”helpottajia” tai ”avustajia.” Koska he rakastavat läheisiään, he uskovat alkoholismista kärsivän perheenjäsenensä vilpittömään julistukseen lopettaa juominen. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että monet alkoholistit käyttävät jokaisen mahdollisen tilaisuuden ja juonen saadakseen ”vielä yhden” tilaisuuden juoda – ja toisinaan saadakseen omat perheenjäsenensä hankkimaan tuon annoksen uskoen, että sen jälkeen juominen loppuu. Vaikka alkoholisti todella haluaa lopettaa, hänen ruumiinsa vaatimukset himon täyttämiseksi ovat usein liikaa.

Raitistumiseen vaaditaan ainakin kaksi ehtoa: Ensiksi, alkoholistilla tulee olla vankka, sisäinen, ylitsepääsemättömän vahva halu lopettaa. Mikäli hän ei todella halua lopettaa, ei mikään ulkopuolinen ohjelma auta raitistumisessa. Toiseksi, alkoholin hankkimisen tulee olla hänelle mahdotonta siihen asti, kunnes hän kykenee hallitsemaan ruumiinsa, itsensä. Eristäytyminen ei ole aina vaatimus raitistumiseen pyrkivissä instituutioissa, mutta vuorovaikutus vertaistukiryhmän kanssa – esimerkiksi Anonyymit Alkoholistit – puolestaan on. Isäsi on ymmärtääkseni jo osoittanut, ettei hän kykene lopettamaan juomistaan yksin.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö rukouksesi ja rakkautesi sekä isäsi hyväksymisen osoittaminen olisi tehokkaita pyrkimyksiä hyvien tavoitteiden toteuttamiseksi. Rakkauttasi ja isäsi hyväksyntää ei tulisi näyttää tavalla, jotka voitaisiin tulkita isäsi elämäntapojen hyväksymiseksi.

-Vaari

 

Artikkeli on julkaistu alun perin AskGramps -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Teemu Hokkanen.