Kirkon johtajat ovat meidän oppaanamme niin hengellisissä kuin maallisissakin asioissa. Yksi aihe, josta he opastavat meitä, on rahankäyttö. Listasin tähän kirjoitukseen neljä periaatetta, joita kirkko opettaa rahankäyttöön liittyen. Valitsin periaatteet, joista on ollut iloa ja hyötyä omassa elämässäni.

1. Osoita uskoa maksamalla kymmenykset, niin sinua siunataan

Yksi Jumalan antamista käskyistä meille on maksaa täydet kymmenykset. Voimme lukea siitä esimerkiksi Raamatusta: “Tuokaa täydet kymmenykset varastohuoneeseen, että minun huoneessani olisi ravintoa, ja siten koetelkaa minua, sanoo Herra Sebaot: totisesti minä avaan teille taivaan akkunat ja vuodatan teille siunausta ylenpalttisesti.” (Mal. 3:10)

Kymmenyksillä tarkoitetaan kymmentä prosenttia tuloista. Niiden maksaminen ei ole edellytys kirkon jäsenyydelle, mutta muiden käskyjen pitämisen ohella se on vaatimus kelvollisuudelle. Olen huomannut, että periaatteessa on kyse enemmän uskosta kuin rahasta. Kun osoitamme Jumalalle luottavamme Häneen, Hän auttaa meitä niin taloudellisesti kuin hengellisestikin. Hän ei ole koskaan jättänyt minua pulaan.

2. Ahkera työnteko on aivan onneen

Työn tekeminen on periaate, jota kirkon johtajat opettavat jatkuvasti. Jumala sanoi jo Aadamille: “Kovalla työllä sinun on hankittava siitä [maasta] elantosi

niin kauan kuin elät.” (1. Moos 3:17)

Kirkon lähetyssaarnaajille, jotka kärsivät koti-ikävästä, sanotaan usein: “Unohda itsesi ja ryhdy työhön”. Tuohon jopa tylyltä ja sarkastiselta kuulostavalta lauseeseen sisältyy periaate siitä, kuinka emme voi olla onnellisia tekemättä työtä. Meidän tulee kouluttautua ja tehdä työtä hankkiaksemme elantomme.

3. Kyse ei ole siitä, mitä meillä on, vaan siitä, miten käytämme omaisuuttamme

Uudessa testamentissa on kertomus kolmesta palvelijasta. Yksi heistä sai viisi talenttia, toinen kolme ja kolmas palvelija vain yhden talentin. Kertomuksessa kaksi ensimmäistä palvelijaa tekivät kovasti töitä ja lopulta heillä oli tuplamäärä talentteja. Sen sijaan yhden talentin saanut palvelija hautasi saamansa talentin maan alle.

Tämä vertaus opettaa, ettei kyse ole siitä, kuinka paljon meillä on, vaan siitä, miten käytämme omaisuuttamme. Taivaan Isä ei odota meidän olevan rikkaita – hän odottaa meidän käyttävän omaisuuttamme viisaasti.

4. Budjetoinnin tärkeys – et voi kuluttaa enemmän kuin tienaat

Kirkon nuorille tarkoitetussa New Era -lehdessä julkaistiin kerran artikkeli, jossa annettiin taloudellisia neuvoja nuorille. Yksi tärkeä ohje oli budjetin laatiminen. Kirkon johtajat usein tähdentävät, ettemme voi elää yli varojemme, ja budjetti on hyvä apuväline tuon periaatteen mukaisessa elämässä.

Budjetointi on myös helpottanut omaa elämääni. Opiskelujeni alkuvaiheilla minulla oli kausia, jolloin minulla oli hyvin rahaa – ja kausia, jolloin jouduin laskemaan jokaisen sentin. Sitten opettelin budjetoimaan ja seuraamaan talouttani. Nykyään tiedän tarkalleen, kuinka paljon minulla on rahaa käytettävissäni. Budjetin noudattaminen on antanut minulle paljon mielenrauhaa, enkä enää stressaa raha-asioista.

Olen kiitollinen siitä, että hengellisten periaatteiden lisäksi kirkossa opetetaan ajallisia periaatteita, ja että meitä kannustetaan omavaraisuuteen.

Susanna Koivisto on Seuraa Kristusta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.