Kun olet kihloissa tai vasta mennyt naimisiin, ihmisistä on ihana antaa neuvoja – pyytämättäkin.

Sillä sekunnilla, kun joku kosii, naapurit, ystävät ja vanhat tädit kiirehtivät jakamaan ristiriitaisia, mutta hyvää tarkoittavia, neuvojaan.

Jos olisin saanut euron joka kerta, kun ollessani kihloissa joku sanoi minulle ”älä mene nukkumaan vihaisena”, minulla olisi… ehkä noin 12 euroa – joka kuitenkin tarkoittaa melko montaa kertaa kuulla sama fraasi kahdeksan kuukauden sisällä. Mutta huolimatta siitä, kuinka paljon ilmaisia neuvoja sain, jotkin asiat avioliitossa yllättivät minut. Nyt, oltuani kaksi vuotta naimisissa, olen huomannut, että on monia asioita, joita kukaan ei koskaan kertonut minulle avioelämästä.

1. Mitä ihmettä ”laatuaika” todellisuudessa tarkoittaa

Minulle sanottiin ”älä luovu treffi-illoista” ja ”varmistakaa, että vietätte laatuaikaa yhdessä”, mutta kukaan ei koskaan selittänyt, mitä laatuaikaa oikeasti tarkoittaa. Kun olette vasta menneet naimisiin, jokainen ilta vaikuttaa treffi-illalta, sillä vietätte suurimman osan ajasta keskenänne. Mutta kun jokainen ilta on treffi-ilta, voi siitä joskus tulla rutiinia. Jos koskaan käytte läpi toimintoja panostamatta parisuhteeseenne, mikään aktiviteetti ei tunnu laatuajalta. Edes hulppeita treffejä ei lasketa laatuajaksi, jos molemmat osapuolet eivät ole emotionaalisesti läsnä.

Samalla mittapuulla, laatuaika ei aina tarkoita jonkin ainutlaatuisen ja kalliin suunnittelua. Spontaani keskustelu aamukahteen lasketaan laatuajaksi. Kävely lähikauppaan hakemaan jäätelöä, koska teillä teki sitä mieli eikä kotona ollut yhtään, lasketaan laatuajaksi. Ääneen lukeminen pitkillä automatkoilla, päivällisen valmistaminen yhdessä tiistai-iltana tai ex tempore leffailta kotisohvalla voidaan kaikkia laskea laatuajaksi, kunhan molemmat ovat sitoutuneita rakentamaan parisuhdetta ja yhteyttänne.

2. Puolisosi haistaa kaiken

Avioliitto tarkoittaa asumista läheisesti elämäsi rakkauden kanssa. Tämä vaikuttaa olevan merkittävä positiivinen seikka, mutta ajoittain se tarkoittaa myös jokapäiväisen arkielämän vähemmän miellyttävien puolien jakamista. Tex-mex-illan lopputulema? Vessasi ei enää ole ainoa todistaja. Rakastamiesi 10 vuotta vanhojen kenkien riisuminen? Lemu, joka on imeytynyt noiden kenkien jokaiseen mutkaan ja rakoon viimeisen 10 vuoden aikana, leijuu yhteisessä makuuhuoneessanne loputtomiin. Puhumattakaan kaikista rakkaan puolisosi tuottamista hajuista.

Jotenkin elämän haisevat osat saavat teidät vain läheisemmiksi. Avioliitossa ei ole tilaa häpeälle. Se on tasapuolisesti sekä haavoittuvaista että oudosti lohduttavaa olla oma itsensä lempi-ihmisesi seurassa.

3. Ei haittaa, jos ei halua olla romanttinen koko ajan

Ennen kuin menin naimisiin, ihmiset varoittelivat minua, ettei naimisissa olo ole pelkästään hattarapilviä ja perhosia. ”Odotapa kunnes kuherruskuukausi on ohi. Sitten tiedät, millainen suhteenne oikeasti on.” Mutta kukaan ei kertonut, että romanttisten tunteiden ylä- ja alamäet ovat itse asiassa hyvä asia. Naimisissa olemisessa on niin monia muitakin puolia kuin vain romantiikka. Joskus puolisosi on liikekumppanisi, terapeuttisi, ideariihesi ja joskus vain joku, jonka kanssa katsoa Netflixiä. Usein hän on kaikkea tuota yhtä aikaa ja enemmänkin. Mitä tulee terveen aviollisen parisuhteen etuihin, romanttinen puoli on vain jäävuoren huippu.

4. Hiljaisuudet ovat aivan yhtä tärkeitä kuin keskustelutkin

Jokainen kertoo sinulle, että kommunikointi on avain hyvään parisuhteeseen ja se on uskomattoman totta. Mutta he eivät kerro, että luonteva ja miellyttävä hiljaisuuskin on olennaista, sillä kukaan ei pysty pitämään yllä jatkuvaa keskustelua kokonaisen avioelämän ajan. Teidän täytyy pystyä vain istumaan keskenänne samassa huoneessa tehden omia hommianne. Parisuhteet kukoistavat sängyssä vierekkäin hiljaa vietetyistä lukuhetkistä.

Toisaalta, kun hiljaisuus tuntuu epämukavalta tai raskaalta, yritän ottaa esille, painaako jokin puolisoni mieltä tai omaani. Luontevasta ja miellyttävästä hiljaisuudesta pitäisi nauttia; tuskallinen hiljaisuus täytyy korjata.

5. Sinulla on elinikäinen kuntosalikaveri

Ja leffaseuraa, tanssipari ja avec kaikkiin tilaisuuksiin. Avioliitto tarkoittaa sitä, ettei sinun enää koskaan tarvitse miettiä kenen kanssa vietät aikaa juhlissa. Sana ”kumppanuus” tuntuu riittämättömältä kuvaamaan terveen avioliiton tilaa. Se on kuin laillinen ystävyyssopimus, johon kuuluu bonuksena pussailua.

6. Joskus tarvitset silti ”omaa aikaa”

Ehkä ekstrovertit eivät koe tätä, mutta jos olet minun laillani introvertti, jopa ihminen, jota rakastat eniten maailmassa, saattaa saada sinussa aikaan energiavajetta. Toki, vietän suurimman osan vapaa-ajastani mieheni kanssa ja se on superhauskaa! Aina silloin tällöin kuitenkin minun täytyy viettää muutama tunti ladatakseni akkuni ja pohdiskellakseni yksikseni. Kukaan ei puhu tästä, mutta se on täysin luonnollista eikä se tarkoita, että parisuhteessanne olisi mitään vialla.

7. Avioliitto on kaikilla erilainen

Mentyäni naimisiin ymmärsin, että puolet muilta saamistani neuvoista eivät soveltuneet minun parisuhteeseeni. Kenties ette riitele oikeaoppisesta tavasta puristaa hammastahnatuubia tai vessanpöntön istuimen jättämisestä ylös, niin kuin kaikki sanovat. Mutta tulette olemaan eri mieltä joistakin asioista ja nuo pienet erimielisyydet auttavat teitä navigoimaan tuoreessa parisuhteessanne, kunhan selvitätte ne myötätunnon ja ymmärryksen hengessä. Jokaisella parilla on omat tämänkaltaiset hetkensä, joina rakennatte parisuhdettanne. Kukaan ei pysty tarkasti kertomaan millainen kokemuksesi avioliitosta tulee olemaan, sillä sinä ja puolisosi olette kaksi täysin ainutlaatuista ihmistä.

8. Mitä sijoitat siihen, tulee takaisin kymmenkertaisena

Ihmiset kertovat sinulle, että avioliitto vaatii paljon työtä. Se ei onnistu helpolla. Sinun täytyy todella yrittää saavuttaaksesi vakaan avioliiton. Kyllä, menestyvä avioliitto vaatii tietyn määrän panostusta, mutta se myös antaa takaisin monin kerroin enemmän. Kohtuullisella vaivannäöllä aviopari voi löytää terveestä ja onnellisesta parisuhteestaan täyttymystä, kumppanuutta ja enemmänkin. Kaikki se ”kova työ”, josta ihmiset puhuvat, tuo tullessaan ylitsevuotavan siunausten tulvan.

Artikkelin on kirjoittanut Michelle Knabe ja se on alun perin julkaistu Mormon Hub -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.