Olen miettinyt suuren osan elämästäni, sotkenko Jumalan minua varten tekemän suunnitelman.

Olen tuskaillut OIKEIDEN VALINTOJEN tekemistä – yleinen pulma niiden kohdalla, jotka ovat kanssani tässä samassa elämänvaiheessa, jossa suuret päätökset siintävät edessä. Viime aikoina mielessäni on ollut eniten se, miten edetä urani suhteen, mutta ennen sitä aiheena on ollut mm. minne menen opiskelemaan, kenen kanssa käyn treffeillä, missä aion asua, kuinka voin täyttää kutsumukseni ja niin edelleen. Olen miettinyt, pystynkö edes tavoittamaan täydet mahdollisuuteni. On houkuttelevaa ajatella, että Jumalalla on jokin suuri suunnitelma, johon hän vertaa minua, ja jos teen yhdenkin harha-askeleen, olen menettänyt mahdollisuuteni onneen ikuisiksi ajoiksi, tai ainakin minut on tuomittu kulkemaan sellaisen kalvavan tunteen kanssa, että petän jatkuvasti Jumalan luottamuksen.

Mutta arvaa mitä? Kun olen tutkiskellut tuota mielentilaa, olen oppinut, että tarvitsen paremman ymmärryksen Jumalasta ja siitä, mitä ”Hänen suunnitelmansa minua varten” tarkoittaa.

Opin, että Jumala ei ole niinkään jumalallinen yksinvaltias, joka vaatii täydellistä toimintaa ennalta määritellyn henkilökohtaisen elämämme suunnitelman mukaan, vaan ennemminkin luomiskumppanimme sellaisen elämän luomisessa, jota me haluamme elää. Opin, että Hänen suunnitelmansa minua varten ei ole niinkään lasereita täynnä oleva miinakenttä vaan ennemminkin matka, jonka aikana opin tuntemaan itseni ja Hänet.

Mitä Jumalan suunnitelma ei ole: Odotukseni siitä, millaista elämäni ”pitäisi” olla

Minulla on paljon ”pitäisi” ääniä päässäni. Ne sanovat asioita kuten: ”Minun pitäisi olla naimisissa. Minun pitäisi olla jo parempi deittailussa. Minun pitäisi tietää, mitä haluan olla isona. Minulla pitäisi olla viisivuotissuunnitelma ja eläkerahasto ja täydellinen, asteittainen suunnitelma siitä, miten saavutan unelma-ammattini – eilisestä alkaen. Koska minulla ei ole niitä, olen epäonnistunut.”

Jumalan ääni, yllättämättömästi, ei ole samaa mieltä.

Mitä Jumalan suunnitelma on: Riemukas löytömatka, joka alkaa siitä, missä olen

Useiden vaikutelmien kautta Jumala kertoo minulle yhä uudelleen, että tämä aika elämästäni on riemukkaiden löytöjen aikaa – paino sanalla riemukas. Vaikutelma, jonka sain äskettäin, kun stressasin ”täydellisen ammatin” keksimisen takia, oli tämä: ”Ariel, minulle ei ole väliä mitä teet maksaaksesi laskut. Pidä hauskaa! Kokeile asioita. Tee, mitä haluat tehdä. Jatka vain kirjoittamista ja teemme suuria asioita yhdessä.”

No, hyvä on sitten.

Kyseenalaistan tuollaiset vastaukset epäillen, että tämä on jonkinlainen testi, joka selvittää, valitsenko oikein ja voitanko Hänen hyväksyntänsä vai valitsenko väärin ja tuotan Hänelle pettymyksen. Stressaannun ja epäröin toimia, koska murehdin ”väärän” asian tekemistä. Tuollainen vastaus tarkoittaa oikeasti sitä, että minun täytyy kulkea eteenpäin luottaen siihen, että kun toimin vanhurskaiden toiveitteni mukaisesti pyytäen neuvoa Jumalalta matkan varrella, seuraan Hänen suunnitelmaansa minua varten. Jumala ymmärtää asemani. Hän on kärsivällinen kehitykseni suhteen, ja kaikilla vilpittömillä pyrkimyksilläni on merkitystä Hänelle. Jos Hän on tyytyväinen oppimisprosessiini, minäkin voin olla.

Mitä Jumalan suunnitelma ei ole: Jumalan tahdon tyrkyttämistä minulle

Olen usein kamppaillut pelon kanssa, että jos sitoudun tekemään jotakin, mitä Jumala on pyytänyt, Hän pakottaisi minut tekemään jotakin, mitä en haluaisi tehdä.

Kerroin Jumalalle, että en halunnut lähteä lähetystyöhön. Ei. Se on liian vaikeaa, etkä voi pakottaa minua. Sitä paitsi, minulla oli suunnitelma, johon sisältyi koulutukseni saattaminen loppuun ja eräs nuori mies, jonka uskoin varmasti olevan osa tulevaisuuttani.

Arvaat varmaan, mitä on tulossa.

Mitä Jumalan suunnitelma on: Kutsu sovittaa oma tahtoni Hänen tahtoonsa, ja harjoitella luottamista Häneen

Mielenkiintoista on se, että saamistani vaikutelmista selvimmissä, kuten kehotuksessa palvella lähetystyössä, Jumala on aina tehnyt selväksi sen, että voin itse valita, tottelenko vai en. Hän tietää sydämeni syvimmät toiveet ja Hän haluaa minun palaavan takaisin Hänen luokseen, ja kun etsin Hänen ohjaustaan, Hän näyttää miten voin saavuttaa nuo toiveet. Hän yrittää aina antaa minulle sen, mitä todella haluan. Mutta se on aina, aina minun valintani.

Minun piti tehdä valinta ja olin kauhuissani. Tulevaisuuteni näytti niin siististi pedatulta edessäni, mutta lähetystyöpalvelun mahdollisuus oli muuttanut sen hetkessä. Tunsin itseni epävarmemmaksi siitä, miten omat toiveeni elämäni suhteen tapahtuisivat, mutta tiesin, että tämä oli kutsu harjoitella luottamista Jumalaan – luottamista siihen, että Hän tiesi paremmin kuin minä, mitä halusin, ja että tämän polun valitsemalla saavuttaisin nuo toiveet. Tein valinnan palvella.

Joten tässä sitä nyt ollaan, monta vuotta lähetystyön jälkeen. Valmistuin yliopistosta kotiinpaluuni jälkeen, mutta se nuori mies meni naimisiin jonkun muun kanssa, ja odotan vielä joidenkin toiveideni toteutumista. Jumalaan luottamista harjoittelen joka päivä. Ilman sydämen toiveita oleminen on auttanut minua kääntymään Jumalan puoleen, auttanut minua etsimään Häntä, enkä voi kuin ihmetellä, onko se lopulta kaiken tarkoitus – käyttää tämä aika elämästäni oppien tuntemaan Hänet ja Hänen tapansa toimia kanssani.

Mitä Jumalan suunnitelma ei ole: Vain yksi täydellinen, kankea tapa elää elämäni ”oikein” Jumalan ennalta määrittämien virheiden ja oikeiden päätösten mukaan

Jumala ei sanele jokaista tekemäämme päätöstä. Ei ole Jumalan tahto, että tekisimme tiettyjä vääriä valintoja. Jumalan tahto on, että meillä on mahdollisuus valita itse.

Sen vuoksi Herra Jumala salli ihmisen toimia omasta puolestaan. Ja nyt, ihminen ei voisi toimia omasta puolestaan, ellei yksi tai toinen häntä houkuttelisi. (2. Ne. 2:16).

On Hänen tahtonsa, että meillä on turvallinen paikka oppia omasta kokemuksestamme, jotta oppitunnit voivat siirtyä päästämme sydämiimme. Hän ei pakota minua tekemään virheitä, mutta Hänen suunnitelmassaan on tilaa virheille Jeesuksen Kristuksen sovituksen vuoksi.

Mitä Jumalan suunnitelma on: Jeesus Kristus on tie

Haluaisimme usein tietää elämämme ”tien”. No, arvaa mitä? Jeesus Kristus on se Tie – ainoa tie tulla Isämme kaltaiseksi ja palata asumaan Hänen luokseen.

Tuomas sanoi hänelle: ”Herra, me emme tiedä, mihin sinä menet; kuinka sitten tietäisimme tien?”
Jeesus sanoi hänelle: ”Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani. (Joh. 14:5-6).

Jeesuksen seuraaminen harjoittamalla jatkuvasti uskoa Häneen, tekemällä parannusta, tekemällä ja pitämällä liitot ja saamalla Pyhän Hengen lahjan, on tie takaisin Isän luokse. Kun vain jatkan tuota prosessia, seuraan suunnitelmaa.

Eräänä päivänä vähän aikaa sitten tunsin masennusta kyvyttömyydestäni ”saada otetta” elämästäni ja saavuttaa omia odotuksiani. Kirjoitin huoneessani olevan tussitaulun toiseen reunaan kaikki itselleni asettamani odotukset. Sitten piirsin viivan ja toiselle puolelle omia lausuntojani vastapäätä kirjoitin, mitä Jumala mielestäni sanoisi niistä.

Tulin tähän johtopäätökseen: Suunnitelma on se, että minä opin. Suunnitelma on se, että minä muutun. Ja on monia hyviä tapoja tehdä niin. Kasteessa sitouduin jatkamaan oppimista ja kääntymään Kristuksen puoleen. Se ei ole sitoumus olla täydellinen (mikä epäonnistuu heti, kun teen ensimmäisen virheeni); se on sitoumus jatkaa harjoittelua. Jos käännyn takaisin Jeesuksen puoleen sen jälkeen, kun olen kääntynyt pois, jos olen sitoutunut jatkamaan oppimista, jos jatkan yrittämistä ja lepään, kun tarvitsen sitä, seuraan Hänen suunnitelmaansa minua varten.

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Ariel Szuch ja se on julkaistu lds.org -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.