Oletko vielä nähnyt Disneyn elokuvaa Coco? (Jos et, älä huolehdi, en kerro mitään juonipaljastuksia!)

Elokuva oli menestys meidän perheessämme. Ja mormoni kun olen, en voinut olla huomaamatta tapaa, miten se heijastelee joillakin tavoilla sitä tärkeyttä, jota mekin painotamme esivanhempiemme tuntemisessa ja huolehtimisessa.

Elokuvassa kuolleet perheenjäsenet tuonpuoleisessa jatkoivat perheensä etsimistä maan päällä ja pystyivät vierailemaan heidän luonaan kerran vuodessa kuolleiden päivänä niin kauan, kun heidän kuvansa oli esillä, eikä heidän perheensä unohtanut heitä.

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenet kunnioittavat myös kuolleitansa ja ovat tunnetusti pakkomielteisiä todentamaan heidän henkilöllisyytensä ja ”yhdistymään” niiden kanssa, jotka ovat eläneet aikaisemmin. Meillä on sukututkimuskeskuksia kaikkialla maailmassa ja hallussamme on laajin kokoelma sukututkimustietoja (yli 3,5 miljardia) holvissa Utahissa.

Miksi?

Mitä meille tapahtuu kuoleman jälkeen?

Aivan kuten elokuvassa, mekin uskomme siihen, että ne, jotka ovat kuolleet, huolehtivat rakastaen meistä ”tuolta puolen” odottaen sitä päivää, kunnes me kaikki olemme taas yhdessä. Kun kuolemme, meidän henkemme erkaantuvat ruumiistamme ja menevät väliaikaiseen lepopaikkaan, joka on joko ilon ja rauhan paikka tai surun ja katumuksen paikka riippuen siitä, miten elimme elämämme maan päällä, kunnes he nousevat taas ylös ylösnousemuksessa, eivätkä enää koskaan koe uudelleen fyysistä kuolemaa. Vanhurskaat ihmiset voivat Jeesuksen Kristuksen armon ja sovituksen kautta saada osakseen ikuisen elämän – tai elämän taivaallisen Isämme luona.

Elokuvan Coco päähenkilö edesmenneiden perheenjäsentensä kanssa

Miten esivanhemmat sopivat tähän kuvioon?

Aivan kuten elokuvassa, me myös uskomme, että voimme tehdä maan päällä asioita auttaaksemme ja palvellaksemme edesmenneitä.

Useimmissa kristillisissä kirkoissa uskotaan, että kaste on välttämätön voidaksemme pelastua, koska tähän toimitukseen on viitattu Uudessa testamentissa yli 80 kertaa. Mutta entäpä ne, joilla ei ole koskaan ollut mahdollisuutta saada kastetta: kuten vauvat, jotka ovat kuolleet ennen sitä tai ne miljoonat ihmiset, jotka ovat eläneet ei-kristillisissä maissa tai kulttuureissa vuosisatojen aikana? Me uskomme, että heillä on mahdollisuus saada myös kaste. Apostoli Paavali puhui selkeästi tästä opista.

”Mitä varten sitten jotkut antavat kastaa itsensä kuolleiden puolesta? Ellei kuolleita lainkaan herätetä, miksi he kastattavat itsensä näiden puolesta?” (1. Kor. 15:29)

Sen sijaan, että he olisivat epäonnisia tai edes kirottuja, me uskomme, että taivaallinen Isämme on täydellisen rakastava ja armollinen, kuten myös täydellisen oikeudenmukainen, ja että me elävät voimme tehdä pelastavia toimituksia heidän puolestaan pyhissä temppeleissä. Tästä syystä mormonit käyttävät paljon aikaa ja käyvät läpi lukemattomia lähteitä etsien kuolleita perheenjäseniä, jotta he voisivat tehdä kasteita, opettaa evankeliumia, suorittaa avioliittoon vihkimisiä ja perheiden sinetöimisiä temppelissä. Me uskomme, että jonain päivänä, Herran avustuksella, tämä työ ulottuu kaikkien sukupolvien kautta Aadamiin asti, liittäen koko ihmissuvun yhdeksi suureksi perheeksi.

Nämä toimitukset eivät “pakota” ketään kirkkomme jäseneksi, vaan ne tehdään rakkaudesta ja ovat heidän saatavillaan, jos he haluavat hyväksyä ne. Se on täysin heidän oma päätöksensä.

Yksi elokuvan Coco sanomista on, että perhesiteet ovat äärimmäisen tärkeitä - elämässä ja myös kuoleman jälkeen.

Miksi sukututkimustyö on tärkeää?

Luulen, että syy, miksi Coco vaikutti minuun niin voimakkaasti on se, että kaikki mitä kirkossamme teemme, liittyy perheeseen. En usko, että taivas on vain harppuja täynnä oleva pilvimuodostelmainen ikuisuus, eikä sellainen ajatus ole koskaan viehättänyt minua. Minulle tärkeintä on perheeni ja aivan kuten Mama Imelda ja hänen aviomiehensä ajattelevat, taivas ei olisi minulle taivas ilman heitä.

Miksi sitten sukututkimustyö on tärkeää?

Se on tärkeää, koska uskomme, että perheet voivat olla yhdessä ikuisesti, koska rakkaimpien tässä elämässä muodostamiemme ihmissuhteiden (jotka Jumala on meille antanut) on tarkoitus kestää paljon kauemmin kuin ”kunnes kuolema meidät erottaa”.

Ja aivan kuten luurankoiset esivanhemmat Coco -elokuvassa etsivät jokaisesta maailmankolkasta löytääkseen ja auttaakseen eksynyttä perheenjäsentä, me myös etsimme jokaisesta oman maailmamme kolkasta löytääksemme ne, jotka kuolivat ennen meitä ja joille olemme velkaa niin paljon, ja autamme heitä.

Kaikki alkaa sinusta

Perhesuhteet ovat elämänne tärkeimpiä suhteita, mutta sen lisäksi, että palvelemme kuolleita sukulaisiamme, mitä voimme tehdä elävien kanssa? On olemassa monenlaisia perheitä, joista jotkut kokevat vaikeuksia kuten vieraannuttamisia, avioeroja, yksinhuoltajavanhemmuutta ja monia muita. Mutta olipa oma perhetilanteesi mikä tahansa, voit alkaa nyt rakentaa tai elvyttää myönteisiä suhteita perheenjäsentesi kanssa, tehdä työtä kohti anteeksiantoa ja tehdä perheestä elämäsi tärkein asia. Et voi vaikuttaa siihen, mitä he tekevät, mutta voit vaikuttaa siihen, mitä itse teet.

Jeesuksen Kristuksen evankeliumi auttaa sinua tekemään niin. Hän lisää kykyäsi olla kärsivällinen, antaa anteeksi ja rakastaa, ja auttaa sinua tietämään mitä tehdä, kun kysyt Häneltä rukouksessa ja uskossa ja teet työtä perheesi vahvistamiseksi sekä tässä että seuraavassa elämässä.

Toivottavasti pidit tästä artikkelista. Seuraavista linkeistä saat lisää tietoa elämästä kuoleman jälkeen ja sukututkimustyöstä, jos olet kiinnostunut:
Mitä meille tapahtuu kuoleman jälkeen?
FamilySearch.org: Ilmainen sukututkimustyökalu

Ja ota yhteyttä, jos sinulla on muita kysymyksiä uskomuksistamme.

Alkuperäinen artikkelin on julkaistu  -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.