Vanhin David A. Bednar varoitti: ”Jos vastustaja ei pysty houkuttelemaan meitä käyttämään väärin fyysistä ruumistamme, niin silloin yksi hänen tehokkaimpia taktiikoitaan on viekoitella teidät ja minut ruumiillisina henkinä irrottautumaan vähitellen ja fyysisesti asioista niin kuin ne todella ovat. Pohjimmiltaan hän kannustaa meitä ajattelemaan ja toimimaan kuin olisimme maanpäällistä elämää edeltävässä ruumiittomassa tilassa. Ja jos annamme, hän voi ovelasti käyttää joitakin nykytekniikan keinoja saavuttaakseen tarkoituksensa. Varo uppoutumasta ja syventymästä pikseleihin, tekstailuun, korvakuulokkeisiin, twiittaukseen, sosiaaliseen mediaan ja mahdollisiin median ja internetin riippuvuutta aiheuttaviin käyttötapoihin niin, että et enää tiedosta fyysisen ruumiisi tärkeyttä ja jäät vaille henkilökohtaisen kanssakäymisen tuomaa rikkautta.” (David A. Bednar, ”Things as They Really Are.”)

Tekniikalla on dramaattinen vaikutus jokapäiväiseen elämäämme. Me olemme riippuvaisia tekniikasta ammatillisesti suorittaessamme tärkeitä työtehtäviä, ja me luotamme digitaalisiin laitteisiin myös yksityiselämässämme keinona pysyä yhteydessä ulkomaailmaan.

Jatkuva tekniikan käyttömme on tahattomasti luonut digitaalisen riippuvuuden. Meillä on suuri pelko siitä, että jäämme jostakin paitsi, ja koemme fyysistä, emotionaalista ja psykologista stressiä siitä, että emme pysy perillä asioista.

Jatkuva tarve päästä käsiksi tietoon, kommunikoida ja osallistua eivät ole mitään uusia asioita. Kirjailija Henry David Thoreau kommentoi kerran sitä, että ihmiset ovat riippuvaisia postitoimistosta. Hän sanoi: ”Kun sisäänpäin suuntautunut elämämme epäonnistuu, suuntaamme yhä useammin ja epätoivoisemmin kohti postitoimistoa.”

Voimme nähdä samankaltaisia riippuvuuksia nykyäänkin, kun vaihdamme Thoreaun ajan postitoimistot sähköpostilaatikkoihimme ja sosiaaliseen mediaan. Tekniikka tarjoaa nopean ja helpon keinon kääntää ajatukset pois nykyhetkestä.

Vaikka tekniikalla on tehtävänsä, on tärkeää asettaa rajat, jotta voimme varmasti elää tässä hetkessä. Seuraavassa on monia keinoja avuksi siihen, miten voit katkaista yhteyden digitaaliseen elämääsi ja siivota sitä.

1. Siivoa sähköpostisi

Poista vanhat viestit ja luo kansioita, joissa voit säilyttää tärkeät viestit järjestyksessä. Lopeta sellaisten uutiskirjeiden ja ilmoitusten tilaukset, jotka eivät ole enää asiaankuuluvia.

Pidä vain kahta sähköpostitiliä – yhtä henkilökohtaiseen käyttöön ja toista työasioihin. Jos sinulla on enemmän kuin kaksi sähköpostia, vietät todennäköisesti liian paljon aikaa verkossa vaihdellen eri sähköpostipalveluiden välillä.

2. Järjestä tietokoneesi työpöytä

Käy läpi kannettavan tai pöytäkoneesi tiedostot ja poista sellaiset, joita et enää tarvitse, kuten vanhat kuvakkeet ja pikakuvakkeet. Luo johdonmukainen arkistointijärjestelmä kaikkea muuta materiaalia varten, jotta ne on helpompi löytää.

Tietokoneesi työpöydän yksinkertaistaminen poistamalla siitä kaiken ylimääräisen tekee siitä vähemmän houkuttelevan kansioiden tai tallenteiden etsimiseen ja ohjelmien avaamiseen.

3. Poista vanha media laitteeltasi

Meidän ei pitäisi täytyä kertoa sinulle, että puhelimessasi ja tietokoneessasi oleva media vie tilaa ja kiinnittää huomion epäolennaiseen. Käy läpi kuvat, musiikki ja videot laitteessasi ja poista kaikki sellaiset, joilla ei ole todellista merkitystä.

Kun olet tehnyt niin, avaa selaimesi, poista vanhat kirjanmerkit ja lopeta RSS-syötteiden tilaukset. Käytä vähemmän aikaa verkon sisällön huomioimiseen ja enemmän nykyhetkessä elämiseen.

4. Poista häiritsevät sovellukset ja laita ilmoitukset pois päältä

Tarkista puhelimesi asetuksista, mitkä sovellukset vievät eniten tilaa ja mitä sovelluksia et enää tarvitse. Laita sovellusten ilmoitukset pois päältä ja poista puhelimestasi liikaa huomiotasi tai paljon tilaa vievät sovellukset (tarkoitamme Facebookia, Instagrammia ja Pinterestiä).

Järjestä sovellukset käytön mukaan. Älypuhelimessasi on useita näyttöjä – harkitse seuraavan laista järjestystä:

  • näyttö on sovelluksille, joita käytät usein kotona
  • näyttö on varattu sovelluksille, joita käytät, kun olet töissä tai poissa kotoa
  • näyttö on kaikkea muuta varten

Varmista myös, että käytät kohottavia sovelluksia, jotka innoittavat ja motivoivat sinua päivän mittaan, kuten Mormon Channel –sovellus. Pääset käsiksi merkitykselliseen sisältöön, radioon ja yleiskonferenssivideoihin sekä pyhiin kirjoituksiin, blogeihin ja musiikkiin.

5. Järjestä salasana- ja sisäänkirjautumistiedot

On lähes mahdotonta muistaa salasana- ja sisäänkirjautumistiedot jokaiseen sähköiseen tiliin. Ota pois käytöstä sellaiset tilit, joita et enää käytä ja pidä tärkeät sisäänkirjautumistiedot tallessa salasanatietokannassa, taulukkolaskentaohjelmassa tai muistikirjassa.

6. Viikottainen sähköinen siivous

Digitaalisen elämäsi yksinkertaistaminen on jatkuva prosessi. Et voi tehdä sitä vain kerran vuodessa tai edes kerran kuukaudessa. Järjestä joka viikko aikaa vanhan median tai sähköpostien poistamiseen, jotta saat pidettyä kaiken järjestyksessä.

7. Katkaise yhteys joka viikko

On liian helppoa joutua median nielemäksi. Miten usein näet ihmisiä treffeillä tai perheitä päivällisellä saman pöydän ääressä puhumatta, koska he tuijottavat puhelimiaan? Liian usein!

Vietä aikaa digitaalisen maailman ulkopuolella. Kytke itsesi irti yhtenä päivänä viikossa, kuten esimerkiksi sunnuntaina. Päätä viettää aikaa kasvokkain perheesi ja ystäviesi kanssa ennemmin kuin puhelimesi, tablettisi tai tietokoneesi kanssa. Ota osaa toimintoihin, jotka vahvistavat arvojasi, auttavat rakentamaan ihmissuhteita ja luovat muistoja.

 

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu sivustolla mormonchannel.org. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.