Minusta tuntuu, että niin kovin usein me jäsenet päädymme pelaamaan puolustusta – aina selitellen ”outoja” uskomuksiamme tai jotain tiettyä osaa opista tai lausunnosta, jonka antoi joku kirkon johtajista sata vuotta sitten. Toisinaan tuntuu kuin meitä kohti hyökättäisiin joka suunnasta – niiden taholta, jotka ovat lähteneet kirkosta ja niiden, jotka eivät tiedä kirkosta yhtikäs mitään. Joten tämä on toinen osa artikkelisarjaani, joka nostaa esille joitain kirkon vahvuuksia ja selittää, miksi uskon sen olevan totta.

Kiitokset Jeff Lindsaylle loistavasta nettisivustostaan, jefflindsay.com, josta poimimme tässä artikkelissa käyttämämme listan kysymyksiä. Jos pidät tästä artikkelista, pidät taatusti myös Jeffin sivustosta ja jos haluat lisätietoa näiden kysymysten taustoista, suosittelen vierailemaan hänen sivustollaan (sivusto on englanninkielinen).

Meidän vuoromme

Kuten jo aiemmassa artikkelissani (”Asemamme vahvuus”) kirjoitin, ymmärrän kyllä, että ihmisillä on järkeen pohjautuvia syitä, miksi ihmiset ajattelevat, ettei kirkko välttämättä ole totta. Minun tehtäväni ei ole uudelleen käännyttää ketään tai osoittaa, kuinka väärässä saatatte olla tai saatatte olla olematta. Pyrkimykseni on osoittaa, että tähän aiheeseen liittyy kaksi puolta. Kirkon kritisoijat pommittavat meitä jatkuvasti kysymyksillä, jolloin ajoittain tuntuu siltä, että me jäsenet yritämme jatkuvasti puolustella ja perustella uskoamme. Tässä artikkelissa, voimme toivottavasti osoittaa, että uskomuksiemme taustat ovat riittävän vahvat, jottei meidän tarvitse pelata ainoastaan puolustusta ja että on myös kysymyksiä, joihin kriitikot puolestaan eivät ole osanneet vastata.

On riittämiin järkeen pohjautuvia syitä ja perusteita pysyä kirkossa. Mormonit eivät ole ainoastaan joukko sokeita seuraajia, joilla ei ole perusteita mihinkään, mihin he väittävät uskovan. Jos se, mihin me uskomme, on totta, voisi olettaa noille totuuksille löytyvän todisteita. Joten enempiä viivyttelemättä, tässä on ”Suuri lista” kysymyksiä kriitikoille.

Kuinka Joseph Smith tiesi niin paljon Arabian niemimaasta, mukaan lukien erityisiä nimiä ja paikkoja, joita ei tunnettu hänen aikanaan?

Oliko pelkkää moukan tuuria, että Mormonin kirjassa esiintyvä (nimeltään harvinainen) Nahom – jonne Mormonin kirjan mukaan Ismael oli haudattu – osoittautui vastaamaan muinaista hautausmaata juuri siellä, missä se Mormonin kirjan mukaan sijaitsi?

Kuinka Joseph Smith pystyi kuivailemaan niin tarkasti ja osuvasti Arabian niemimaalla sijaitsevan Bountifulin aluetta ja luontoa, kun kriitikot ovat jo vuosia kieltäneet moisen paikan olemassaolon kyseisellä alueella?

Kuinka selitetään hiljattain löydetty mahdollinen ehdokas Laman-joeksi, joka Mormonin kirjan mukaisesti virtaa Punaiseen mereen, vaikka kriitikot ovat toistuvasti kieltäneet moisen joen olemassaolon?

Jos kultalevyjä ei koskaan ollutkaan, kuinka Joseph sai lukuisia todistajia seisomaan tarinansa takana kuolemaansa asti, siitäkin huolimatta, että osa heistä riitautui Josephin kanssa ja lähtivät kirkosta?

Miksi Martin Harris – menestyvä mies, jota läpi hänen elämänsä monet ei-mormonit ylistivät suoraselkäisyydestään – pysyi väitteessään, että oli nähnyt kultalevyt ja enkelin, vaikka tämä tuotti hänelle vain harmia?

Miksi David Whitmer, katkeroiduttuaan Josephia kohtaan, teki silti kaikkensa kiistääkseen huhut, että hän olisi kieltänyt todistuksensa Mormonin kirjasta?

Jos Mormonin kirja oli huijausta, miksi ylipäätään sotkea ”todistajia” mukaan – erityisesti niin monta todistajaa, jotka saattaisivat laverrella ja pilata kaiken?

Kuinka Joseph olisi voinut tietää muinaisista sementtimenetelmistä Mesoamerikassa ensimmäisellä vuosisadalla eKr.?

Miksi muinainen Mesoamerikka tarjoaa sekä maantieteellisesti että kulttuurillisesti uskottavan tapahtumapaikan Mormonin kirjalle?

Kuinka Joseph osasi kuvailla tarkasti luonnonkatastrofia, johon liittyi vulkaanista toimintaa, ja sitten onnistua saamaan tiedemiehet löytämään todistusaineistoa massiivisesta vulkaanisesta toiminnasta paikassa ja aikana, jotka sopivat Mormonin kirjan tapahtumiin?

Kuinka Joseph olisi pystynyt keksimään Mormonin kirjaan tusinoittain nimiä, jotka myöhemmin osoitettaisiin aidoiksi muinaisiksi seemiläisiksi nimiksi?

Mistä Joseph sai idean muinaisista metallilevyihin kirjoitetuista kirjoituksista?

Kuinka Joseph tiesi muinaisista tavoista säilyttää pyhiä tekstejä?

Miksi toiset muinaiset asiakirjat tukevat Mormonin kirjan ajatusta siitä, että Joosef profetoi Mooseksesta ja Aaronista?

Miksi Mormonin kirja sisältää lukuisia huolella kirjoitettuja esimerkkejä muinaisista hepreankielisistä runomuodoista, joista Joseph Smith ei voinut tietää?

Miksi Mormonin kirja sisältää lukuisia kielellisiä rakenteita, jotka viittaavat heprealaisiin juuriin? (Huomioi esimerkiksi Mormonin kirjan alkuperäisessä käsikirjoituksessa esiintyneet hepreankieliset konditionaalit; ”jos – niin” oli kirjoitettu ”jos – ja”, mikä on täysin oikeellista hepreaa, mutta ontuvaa englantia. Se ei ollut osa Josephin englanninkielen murretta, eikä Kuningas Jaakon raamatunkäännöksessä käytettyä kieltä, joten kuinka oppimaton väärentäjä olisi osannut käyttää niin hienostunutta heprealaista ilmaisua? Nämä korvattiin myöhemmin sujuvammalla englannilla, ”jos – niin”, Mormonin kirjan vuoden 1837 painoksessa.)

Mikä muu kirkko noudattaa paremmin Raamatun mallia korostaa evankeliumin liittojen kaksisuuntaisuutta?

Jos Jeesuksen Kristuksen kirkossa ei tapahtunut luopumusta, niin mitä tapahtui profeetoille? He olivat olennainen osa alkuperäistä kirkkoa.

Missä kohtaa Raamattua sanotaan, ettei sen loppuun kirjoittamisen jälkeen olisi enää profeettoja?

Missä kohtaa Raamattua sanotaan, että se on kirjoitettu loppuun? (Ja jos otat esille kohdan kirjoitusten hyvyydestä ja voimasta, toivoen sen tarkoittavan, että Raamattu olisi valmis, niin miksi Jumalan palvelijat jatkoivat uusien jakeiden, lukujen ja kirjojen kirjoittamista kirjoitettuaan jakeen, jonka mukaan Raamatun teksti olisi muka valmis?)

Missä kohtaa Raamattua sanotaan, että Jumala lakkaisi noudattamasta muinaista ja hyväksi todettua tapaansa puhua ihmisille valitsemiensa profeettojen kautta?

Mikä muu kirkko noudattaa paremmin Raamatun mallia, jonka mukaan kirkkoa johdetaan ilmoituksen kautta?

Jos Uuden testamentin kirkkoa johti Jumala, ilmoituksen kautta Hänen valitsemilleen johtajille, niin miksei sinun kirkkoasi johdeta niin? Onko mahdollista, että jotain kadotettiin jonkinmoisessa luopumuksessa?

Mikä muu kirkko noudattaa paremmin Raamatun mukaista kirkollista organisaatiomallia?

Jos Joseph Smith keksi kuolleiden puolesta kastamisen, niin miksi lukuisat muinaiset asiakirjat vahvistavat Myöhempien Aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon väitteen, että se oli todellinen varhaisaikojen kristillinen käytäntö?

Aikana, jona kaikki kristilliset kirkot opettivat, ettei temppeleitä enää tarvittu, kuinka Joseph palautti muinaisen temppelikonseptin niin tehokkaasti, aivan omillaan?

Jos temppelin ei ole tarkoitus olla osa todellista kristillistä kirkkoa, miksi Raamattu opettaa sen olleen tärkeä alkuaikojen kristityille? Miksi se profetoi sen olevan tärkeää tulevaisuudessa?

Mikä muu kirkko toteuttaa paremmin varhaiskristillisyyden opetuksia uskon, armon ja tekojen todellisesta suhteesta?

Miksi varhaisimmat kristilliset kirjoitukset vastaavat huomattavasti enemmän myöhempien aikojen pyhien kuin ”valtavirtakristillisyyden” teologiaa?

Jos nykyajan käsite kolminaisuudesta on totta, niin miksi varhaisimmat kristilliset kirjoitukset tukevat niin vahvasti myöhempien aikojen pyhien näkemystä Jumalan ykseydestä?

Miksi isä Joseph Vajda, roomalaiskatolinen dominikaanimunkki, saisi menestyksekkäästi päätökseen Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä väitöskirjan, joka osoittaa myöhempien aikojen pyhien opin ihmisen korotuksesta olevan varhaiskristillisten opetuksien mukainen?

Jos Raamattu on erehtymätön, täydellinen ja riittävä, niin mikä Raamattu? Mistä tiedät?

Jos Raamattu on erehtymätön, kenen valtuutuksella kaikki moninaiset Raamatun kirjat erehtymättömästi valittiin? Kenen valtuutuksella erehtymättömät käännökset tehtiin ja hyväksyttiin? Kuka valtuutti muutokset kasterituaaliin, jotka tehtiin Uuden testamentin kirkon jälkeen? Ja kenellä kirkossasi on oikea valtuus Jumalalta suorittaa kasteita?

 

Artikkelin on kirjoittanut John Huntinghouse ja se on alun perin julkaistu LDS Smile -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.