Päiväsaikaan olen paholaismaisen komea sisällöntuottaja Mormonhub.com -sivustolla. Vuorokauden muina aikoina olen paholaismaisen komea lasimaalaustaiteilija. No, en oikeastaan pidä itseäni taiteilijana, mutta teen kyllä lasimaalauksia. Olen tehnyt niitä noin neljän vuoden ajan satunnaisesti Holdman Studiot -nimisessä paikassa. Olen oppinut yllättävän paljon elämänviisautta lasista. Ja olen oppinut jopa enemmän siitä, mitä usko on.

Tarkastelemalla kokemuksiani ja lasimaalauksen rakentamisen vaiheita, olen huomannut ainakin viisi opetusta uskosta. Ne eivät ole täydellisiä vertauskuvia, eivätkä ne mene samassa järjestyksessä, kuin ikkunan rakentaminen. Olen laittanut ne sellaiseen järjestykseen, joka mielestäni hyödyttää eniten uskomme rakentamista. Vaikka ne saattavat vaikuttaa yksinkertaisilta, ne ovat totta ja toivottavasti ne voivat auttaa uskoanne kasvamaan kuten ne auttoivat minun kohdallani.

1. Särkeminen on osa prosessia

Sinä aikana, kun olen tehnyt lasimaalauksia, olen särkenyt lukemattomia lasin palasia, useimmiten tarkoituksella, vaikkakin monia myös vahingossa. Alussa sitä tuntee itsensä todella tyhmäksi, kun särkee jotakin, mitä ei ollut tarkoitus särkeä. Vähitellen siihen tottuu. Tuntuu myös todella mahtavalta, kun särkee jotakin oikein. Sallikaa minun selittää asiaa.

Ennen kuin aloin tehdä lasimaalaustöitä, en tiennyt, että lasia leikataan ja muotoillaan särkemällä. Voi kyllä, useimmiten lasia ei leikata, se rikotaan. Käytämme pajallamme timanttiteräisiä lasileikkureita (harhaanjohtava käsitys), joilla tehdään viilto lasiin. Sitten rikkoutumista edistetään naputtamalla, vetämällä, sekä muilla työkaluilla ja tekniikoilla. Se on hyvin hidas prosessi.

Usko voi olla samankaltainen. Joskus Herra tekee meihin viillon ja auttaa meitä sitten särkymään. Tarkoitan, että joskus Hän särkee sydämemme. Se on oikeastaan hyvä asia (kun sen tekee Herra). Meillä kaikilla tulisi olla särkyneet sydämet. Vanhin Bruce D. Porter opetti:

“Kun sydämemme ovat särkyneitä, olemme täysin avoimia Jumalan Hengelle ja ymmärrämme riippuvaisuutemme Hänestä kaikessa, mitä meillä on ja kaikessa, mitä olemme.”

Särkynyt sydän auttaa meitä myös valmistautumaan parannuksen tekoon. Se on usein tuskallista, mutta särkemisen kautta Jumala voi muotoilla meidät sellaiseksi palaseksi, jollaisia meidän tulee olla ollaksemme mukana luomassa kaunista lasimaalausta.

2. Vahva lasimaalaus tarvitsee kuumentamista

Monessa rakennusprosessin vaiheessa tarvitaan kuumentamista. Pajallamme sitä useimmiten tarvitaan juottamisvaiheessa. Silloin rakentaja juottaa lyijynpalasten liitoskohdat yhteen. Tämä vaihe saa aikaan sen, että ikkuna on kirkastetun palapelin sijaan todellinen, eheä taidelasiruutu. Tämän taidon oppiminen vaati minulta monen kuukauden harjoittelun. Jos lämpöä on liian vähän, juotosmetalli ei sula. Jos lämpöä on liian paljon, lyijypuikko sulaa. Aina on oltava tasapaino.

Niin kova lämpö voi usein olla epämukavaa. Olen palanut lukemattomia kertoja nojaamalla käsivarteni paikkoihin, joihin ei pitäisi nojata. Kirkossamme uskomme samankaltaiseen asiaan. Kutsumme sitä ahjon hehkuksi. Ajatuksena on se, että määrätyt kokemukset tekevät meistä entistä vahvempia. Presidentti James E. Faust opetti tästä sanoessaan:

Tuskassamme, ahdistuksessamme ja elämän sankarillisissa pyrkimyksissä käymme läpi ahjon hehkun, ja kaikki vähäpätöiset ja merkityksettömät asiat elämässämme voivat sulaa pois kuin kuona ja uskostamme tulee kirkas, eheä ja vahva.”

Sellainen ahdistus ei ole koskaan mukavaa. Se kylläkin hillitsee uskoamme. Jos vain annamme, nämä vaikeat koettelemukset voivat rakentaa ja vahvistaa uskoamme. Se tarkoittaa, että on aikoja, jolloin emme ole onnellisia. On myös aikoja, kun olemme onnellisia ja vahvoja näiden vaikeiden koettelemusten ansiosta. Lupaan, että Herra käyttää meidän jokaisen olosuhteisiin juuri sopivaa lämpötilaa. Hän aina vahvistaa meitä.

3. Tarvitsemme vahvistusta

Paikassa, missä työskentelen, lisäämme teräspuikkoja ikkunoihin jäykistääksemme niitä. Jos vahvistavaa materiaalia ei käytetä, lyijy alkaa ajan myötä taipua ja ikkuna lopulta halkeaa ja menee rikki. Juotamme teräspalasia ikkunan takapuolelle vahvistamaan ikkunan koko rakennetta.

Henkilökohtaisessa elämässämme joudumme usein hakemaan voimaa muista lähteistä, kun meillä ei ole sitä riittävästi. Usko on täysin hyödytön, jos emme luota Jeesuksen Kristuksen voimaan. Hän on ”uskomme perustaja ja täydelliseksi tekijä” (Hepr. 12:2).

Pajallamme lasimaalaukset eivät yleisesti ottaen ole valmiita, ennen kuin ne on vahvistettu teräksellä. Uskomme ei koskaan ole täydellinen ilman Kristusta. Silloinkin, kun meillä on uskoa Kristukseen, juuri Hänen voimansa vahvistaa meitä, jopa aiheuttaen ihmeitä. Vanhin Marcus B. Nash opetti:

“Mekin voimme osoittaa sellaista uskoa luottaen Herraan ja turvaten siihen, että hyvä ja muuttumaton Jumalamme siunaa meitä oman ajoituksensa mukaisesti ihmeellisellä voimallaan, joka sopii olosuhteisiimme. Kun teemme niin, mekin näemme Jumalan käden ilmenevän elämässämme.” (”Uskon voimalla kaikki toteutuu,” lokakuu 2012).

Vaikka käytänkin vertauskuvaa teräksen juottamisesta lasimaalaukseen, se ei ole täysin paikkansapitävä vertaus. Kristuksen voimalla voi tehdä niin paljon enemmän. Itse asiassa, Kristus teki kaiken. Meidän täytyy vain hyväksyä se ”kaikki” (sisältäen Hänen käskyjensä pitämisen) ja seurata johtajaa. Kuulostaa yksinkertaiselta. Onneksi Hän on tukenamme, kun asiat ovat kaikkea muuta kuin ”yksinkertaisia”.

4. Aina on lisää puhdistettavaa

Ylivoimaisesti ikävin työvaihe lasimaalauksen tekemisessä on sen puhdistaminen. Käytämme monia kemikaaleja rakentamisen eri vaiheissa, joten ikkunat tulevat hyvin likaisiksi. Useimmat tekemämme ikkunat asennetaan temppeleihin ympäri maailmaa. Tämä tarkoittaa, että puhdistuksen taso on yleensä hyvin korkea. Se taas tarkoittaa sitä, että olen viettänyt lukemattomia tunteja ikkunoita puhdistaen…pala palalta.

Et näe minua nyt, mutta keinutan itseäni sikiöasennossa.

Mutta vakavasti ottaen, tämä on aivan kuin uskomme. Teemme paljon työtä hioessamme elämämme rosoisia reunoja, mutta poikkeuksetta tulee aina lisää puhdistettavaa. Saatamme turhautua siihen, että meidän täytyy syväpuhdistaa sielumme sisimpiä osia, mutta meidän tulisi olla kiitollisia siitä mahdollisuudesta. Se on todellinen ihme.

Vaikka se onkin ihme, se on silti hyvin hidasta. Siinä menee kauan aikaa, luultavasti koko elinikä tai enemmänkin. Onneksi meillä on Jeesus Kristus, joka voi olla kanssamme ja työskennellä kanssamme, jotta saisimme tehtyä sen lopulta oikein. Hänen kanssaan jokaisella on toivoa, huolimatta siitä, miten likainen ikkuna on. Vanhin Shayne M. Bowen opetti:

“Jeesuksen Kristuksen sovitus on tarkoitettu meille jokaiselle. Hänen sovituksensa on ääretön. Se pätee jokaiseen, myös sinuun. Se voi puhdistaa, pelastaa ja pyhittää myös sinut.” (“Sovitus voi puhdistaa, pelastaa ja pyhittää elämämme,” Liahona, marraskuu 2006).

Se on pitkä, hidas prosessi, mutta voimme aina edistyä. Onneksi meidän ei tarvitse olla täydellisiä tässä elämässä. Voimme luottaa Jeesuksen Kristuksen sovituksen voimaan ja tehdä jatkuvasti työtä päästäksemme tuohon tavoitteeseen. Se riittää taivaalliselle Isälle.

5. Lasimaalaukset tehdään pala palalta

Suosikkivaiheeni lasimaalaustyössä on sen kokoaminen. Se tarkoittaa, että palaset sovitellaan yhteen kuin palapeli käyttäen lyijyn palasia. Tämä vaihe on kaikista tyydyttävin, koska näet ikkunan muodostuvan silmiesi edessä.

Toinen hieno asia on huomata, että ikkunat rakennetaan pala palalta. Joissakin ikkunoissa se tarkoittaa sitä, että käsitellään satoja erilaisia palasia. Jokaisella palasella on määrätty paikkansa. Tämä on mahtava vertauskuva siitä, miten usko kasvaa. Joskus usko kasvaa suurin harppauksin. Joskus se taas kasvaa hyvin hitaasti. Opimme kokemustemme, asenteemme ja näkökantojemme perusteella. Se kuitenkin kasvaa, pala palalta.

Usko kasvaa ilmoituksen kautta. Kommunikoimalla Herran kanssa opimme ja edistymme. Jopa ilmoitus tulee usein vähitellen, vaikka haluaisimmekin sen tulevan toisella tavalla. Vanhin David A. Bednar opetti:

“Useimmiten ilmoitus tulee pieninä lisäyksinä ajan myötä ja sitä myönnetään halumme, kelvollisuutemme ja valmistautumisemme mukaan.”

Tämä tarkoittaa, että meidän tulee olla kärsivällisiä ja luottaa, että Herra antaa meille tarvitsemaamme tietoa ja uskoa oman ajoituksensa mukaan. Meidän täytyy luottaa, että se, mitä meiltä puuttuukin uskosta, voidaan korvata Kristuksen voiman kautta. Se tarkoittaa sitä, että voimme luottaa siihen, että suunnitelman luoja toimii suunnitelmansa mukaan. Hän suo suurempaa uskoa. Se saattaa kestää, mutta se tulee aina täsmälleen oikeaan aikaan.

Kaunis taideteos

Uskomme on kaunis taideteos. Sen tekemiseen menee aikaa ja sen rakentaminen on raskasta. Mutta se on sen arvoista. Lasimaalaus voi saada minkä tahansa huoneen näyttämään hienostuneemmalta. Siihen on syynsä (muitakin kuin yksityisyys), miksi laitamme lasimaalauksia kaikkiin temppeleihimme. Herra rakastaa kauneutta. Hänestä me olemme kauniimpia kuin mikään taideteos. Hän haluaa käyttää ajan ja ikuisuuden auttaakseen meitä tulemaan Hänen kaltaisikseen. Muista vain nämä viisi opetusta uskosta ja sinun uskosi lasimaalauksesta tulee mestariteos. Se on sen arvoista. Lupaan sen.

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Justin Lewis ja se on julkaistu mormonhub.com -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.