Kysymys

Vaari,

Minulla on ahdistuneisuushäiriö, pakko-oireinen häiriö ja muutama fobia. Jos Saatana saa meidät pelkäämään, niin ovatko psyykkiset sairauteni Saatanan minulle aiheuttamia? Sainko nämä vaivat koska en ole riittävän kelvollinen? Pelko on itsesuojelumekanismi ja pitää meidät elossa ja luulen, että tuo osa aivoissani on hieman epätasapainossa. Tuleeko minun rukoilla psyykkisiä sairauksiani pois? Ovatko ne synnin seurauksia?

Julia

Vastaus

Julia,

Olen pahoillani, että ahdistuneisuushäiriö, pakko-oireinen häiriö ja mainitsemasi fobiat ovat elämäsi haasteina. Nämä vaivat voivat olla lähtöisin eri syistä, kuten geeneistä ja traumoista. Se, että meillä on niitä eivät ole – toistan, eivät ole – merkkejä kelvottomuudestamme. Ei, ne eivät ole synnin seurauksia. Ne ovat seurauksia langenneessa maailmassa olemisesta jossa meillä on epätäydelliset ruumiit ja jossa koemme traumaattisia kokemuksia.

Vastaus ongelmaasi voi olla yhdistelmä Sovitusta, terapiaa ja lääkitystä. Jos joutuisit vakavaan auto-onnettomuuteen, saisit varmasti pappeuden siunauksen mutta tietenkin myös lääkäreiden apua, lääkitystä ja kuntoutusta. Psyykkiset sairaudet eivät eroa tästä. Rohkaisen sinua käymään sivustolla LDS.org ja etsimään hakusanoilla anxiety ja OCD, näillä hakusanoilla löydät englanninkielisiä aiheita. Eräs tietty artikkeli jakaa muutaman henkilön kokemuksia, jotka kamppailevat mielenterveyden kanssa ja kertoo, kuinka he pärjäävät. Eräs nuori, kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivä mies jakoi seuraavan kertomuksen:

Opin ymmärtämään, että lääkkeet ja terapia auttavat lievittämään oireita, mutta minun oli silti vaikea hyväksyä se tosiasia, että tämä olisi koko elämän läpi kestävä haaste muuttua. Terapiassa tärkein tavoitteeni oli oppia tunnistamaan masennusjaksoani edeltävät merkit. Sitten opettelin hallitsemaan oireitani. Koska minä ja terapeuttini satuimme kumpikin olemaan mormoneja, hengellisestä ulottuvuudesta tuli osa terapiaani. Käyttäen hyväksi oppeja Sovituksesta, tutkimme Jeesuksen Kristuksen roolia taakkojemme kantamisessa ja haavojemme parantamisessa. Ymmärsin paremmin kuin koskaan, että Vapahtaja oli toverini paranemisprosessissani.”

Tämä artikkeli kertoo myös nuoresta naisesta, jolla on pakko-oireinen häiriö. Luulen, että voisit nauttia siitä.

Herra rakastaa sinua, Julia, ja Sovituksen ansiosta Hän voi todella ymmärtää tuntemuksesi ja Hän voi vahvistaa sinua vaivoissasi. Käänny hänen puoleensa, mutta käytä myös resursseja, kuten terapiaa ja mahdollisesti myös saatavilla olevia lääkityksiä. Pyri näkemään juhlallinen ylösnousemuksen päivä, jolloin ruumiistasi tehdään täydellinen. Siihen päivään saakka, älä syytä itseäsi.

-Vaari

Artikkeli on julkaistu alun perin Vaari Vastaa -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Teemu Hokkanen.