Olet yrittänyt tehdä hyviä valintoja. Olet seurannut profeettojen ohjeita, lukenut pyhiä kirjoituksia, pitänyt rukoukset. Olet yrittänyt samastua Herran tahtoon parhaasi mukaan, ja kuitenkin, kun katsot ympärillesi, toisten elämät eivät muistuta vähääkään omaasi. Miten se on mahdollista? Miten toinen elämä voi näyttää niin erilaiselta toiseen verrattuna, vaikka molemmat ihmiset ovat pyrkineet elämään evankeliumin ja sen periaatteiden mukaan?

Voisiko olla mahdollista, että evankeliumi ei toimi sinun kohdallasi?

Liian monet meistä tuntevat olevansa niitä jäseniä, jotka eivät kuulu joukkoon, unohdettuja Jumalan lapsia ”piparimuotti”-mormonien joukossa. Kun vertaamme itseämme muihin, saatamme tuntea olomme pettyneiksi – jopa huijatuiksi – erityisesti jos olemme yrittäneet elää niiden periaatteiden mukaan, joiden on kerrottu tekevän meidät onnellisiksi. Mutta vertailuja tekemällä jätämme huomiotta monia keskeisiä asioita, jotka voivat lisätä ymmärrystämme ja hälventää huoliamme:

 

1. Herra tarvitsee meidän monimuotoisuuttamme

Kirkon jäsenistö on paljon kauniimpi ja monimuotoisempi kuin mikään kaavamainen käsitys sallii.

Aivan liian monilla meistä, olimmepa jäseniä tai emme, on tapana yhdistää sana ”mormoni” aivan erityiseen stereotyyppiin. En tiedä sinusta, mutta minä en muista koskaan nähneeni pyhien kirjoitusten kohtaa tai lukeneeni konferenssipuhetta, jossa sanotaan: ”Asu mukavassa talossa puolisosi kanssa ja palvele piispana/apuyhdistyksen johtajana siihen asti, kun sinulla on 500 lastenlasta.”

Vaikka tällaisessa elämäntavassa ei ole mitään vikaa, meidän muiden ei pitäisi langeta siihen ansaan, että ajattelemme tekevämme jotain väärin, jos elämämme ei ole täsmälleen mainitun kuvauksen kaltaista.

Totuus on se, että kirkon jäsenistö on paljon kauniimpi ja monimuotoisempi kuin mikään kaavamainen käsitys sallii. Näin on, koska ”Jeesuksen Kristuksen evankeliumi vallitsee jokaisessa kulttuurissa, rodussa, kansallisuudessa ja kielessä” (LDS.org). Kristuksen kaltaiset ominaisuudet ovat yleismaailmallisia, ja kuten Dallin H. Oaks sanoi: ”Hänen armonsa on kaikkia varten.” Tämän lisäksi Herra tarvitsee erilaisia ihmisiä valtakuntansa rakentamiseen. Etkö usko? Katso mormon.org -sivustolta, miten miljoonat ihmiset ympäri maailmaa elävät evankeliumin mukaan. (Suomeksi käännettynä täältä).

 

2. Kenenkään elämä ei ole täydellistä

Lopeta oman elämäsi vertaileminen toisten elämiin! Kenenkään elämästä ei puutu koettelemuksia, vaikka sinusta siltä näyttääkin.

On liian helppoa tehdä vertailuja sen perusteella, mitä luulemme näkevämme. Mutta kuten tätini aina sanoo: ”Jos menet vertailumaahan, tulet sieltä takaisin joko liioittelevana tai halventavana.”

Miten totta se onkaan. Miten usein olemmekaan tehneet vertailuja, joiden lopputuloksena tunnemme olevamme joko parempia tai huonompia kuin toiset? Vertaileminen ajaa ulos rakkauden. Ja lisäksi se tekee olomme surkeaksi! Kuten Jeffrey R. Holland sanoi vitsaillen: ”Miten valoisa tulevaisuudennäkymä se onkaan – nielaista annos etikkaa joka kerta, kun joku ympärillä oleva kokee onnen hetken!”

Seuraavan kerran, kun tunnet taivaan voimat vähäisenä elämässäsi, yritä unohtaa ”reiluus”. Päästä irti kaikesta siitä katkeruudesta, jota saatat tuntea jotakuta sellaista kohtaan, jolla näyttää olevan elämä ilman koettelemuksia. Et ikinä tiedä, millaisia kokemuksia ihmisillä on pinnalle näkyvien hymyjen takana.

 

3. Olemme alttiina toisten vapaalle tahdolle

Kristuksen sovitus ottaa huomioon jokaisen virheemme, kuten myös kaikki ne vääryydet, jotka on tehty meitä kohtaan.

Joskus, vaikka yritämme tehdä kaiken oikein, elämä ei suju suunnitelmien mukaan. Yksi syy siihen on se, että Jumala antaa ihmisten käyttää vapaata tahtoaan.

Vapaa tahto on keskeinen osa taivaallisen Isän suunnitelmaa. Kuten Robert D. Hales sanoi: ”Tahdon vanhurskaan käyttämisen ansiosta valo voi karkottaa pimeyden ja me voimme elää iloisina ja onnellisina.” Se toimii myös vastakkaisessa tapauksessa, kun ihmiset käyttävät vapaata tahtoaan itsekkäästi. Jos olet joskus ollut jonkun henkilön itsekkäiden valintojen uhri – ja niin käy meille kaikille joskus – voi olla vaikeaa uskoa, että Herralla on yhä suunnitelma sinua varten. Kuten James E. Faust sanoi puheessaan ”Voimat, jotka pelastavat meidät”: ”Pettymykset ja takaiskut Jumalan työssä tulevat kuitenkin olemaan tilapäisiä, sillä työ tulee etenemään.”

Muista myös, että Kristuksen sovitus lopulta vapauttaa meidät kaikista elämän pettymyksistä, huolimatta siitä, mikä ne aiheutti. Älä koskaan menetä toivoasi. Herra on luvannut meille, että ”kaikki tämä antaa sinulle kokemusta ja on sinun hyväksesi” (OL 122:7).

 

4. Herralla on suunnitelma sinua varten

Kun kohtaat vastoinkäymisiä, älä luovu evankeliumin ja sen perusperiaatteiden mukaan elämisestä. Niin tekemällä menetät rauhan tulevaisuudessa.

Tämä totuus voi olla vaikeinta muistaa, erityisesti kun kohtaamme vastoinkäymisiä. Meitä saattaa houkutella päivittäisistä tavoista, kuten pyhien kirjoitusten opiskelusta ja rukouksesta luopuminen, erityisesti jos epäilemme, että ne eivät toimi kohdallamme.

Mutta evankeliumista ja sen periaatteista luopuminen riistää sinulta ilot, joiden et koskaan uskonut olevan mahdollisia. Puheessaan ”Vain muutaman asteen ero,” Dieter F. Uchtdorf varoittaa: ”Vuosien kuluessa palvellessani Herraa ja lukuisissa puhutteluissa olen oppinut, että ero onnellisuuden ja murheen välillä yksilöissä, avioliitoissa ja perheissä johtuu usein vain muutaman asteen virheestä.” Älä luovu rakastavan taivaallisen Isän ohjauksesta tuskan hetkellä.

Herran suunnitelmassa ei aina näytä olevan järkeä rajoitetun näkökulmamme perusteella, mutta muistele elämääsi taaksepäin huomataksesi, mitä Hän on jo tehnyt hyväksesi tähän mennessä. Keitä ihmisiä hän on tuonut elämääsi? Mitä taitoja olet kehittänyt kokemustesi kautta? Mitä kykyjä olet käyttänyt toisten hyväksi? Älä anna periksi. Luota Häneen. Hänen viisautensa ja rakkautensa ovat asioita, joihin voimme aina luottaa.

 

5. Evankeliumin mukaan eläminen ei ole ”piparimuotti”

Evankeliumin ei ole koskaan ollut tarkoitus tuottaa tietyn ”tyyppisiä” henkilöitä. Ennemminkin Herra pyytää, että sitoutuisimme elämään evankeliumin mukaan.

Ajatus, että Jumala haluaa meidän kaikkien olevan samanlaisia, on tarua. Itse asiassa, ainoa asia, joka Hänen uskollisilla seuraajillaan on yhteistä, on todistus ja sitoumus elää evankeliumin mukaan; se tekee sinusta mormonin, ei se, kuinka monta lasta sinulla on tai miten asut.

Koettelemukset ovat tietysti osa elämää, elimmepä evankeliumin mukaan tai emme; muista se, ennen kuin uskottelet itsellesi, että evankeliumi ei toimi sinun kohdallasi. Seuraavan kerran, kun huomaamme tekevän vertailuja, Dieter F. Uchtdorf ehdottaa, että kysyisimme itseltämme seuraavat kysymykset:

  • Onko elämälläni merkitystä?
  • Uskonko minä Jumalaan?
  • Uskonko minä, että Jumala tuntee minut ja rakastaa minua?
  • Uskonko minä, että Jumala kuulee rukoukseni ja vastaa niihin?
  • Olenko todella onnellinen?
  • Johtavatko pyrkimykseni minua korkeimpiin hengellisiin tavoitteisiin ja arvoihin elämässä?

Niin kauan kuin pyrimme joka ikinen päivä vastaamaan näihin kysymyksiin varmasti: ”Kyllä!”, olemme oikealla polulla.

Artikkelin on kirjoittanut Marlan Spencer ja se on alun perin julkaistu mormonhub.com -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Krista Kora.